Artikel top billede

Foto: Torben Klint. (Foto: Torben Klint)

Teleselskaber kan ikke dømme danskere til pirater

Danske pirater skal ikke kunne smides af nettet, bare fordi teleselskaberne ønsker det, fastslår videnskabsminister Helge Sander (V).

I et samråd i Europaudvalget på Christiansborg har enhedslistens teleordfører, Per Clausen, fredag afkrævet Videnskabsminister Helge Sander (V) svar på spørgsmål om netneutralitet og pirateri i den netop vedtagede telepakke i EU.

Spørgsmålene har helt konkret handlet om det såkaldte ændringsforslag 138, der har været et aftalens mest omstridte spørgsmål, fordi det handler om tele- og selskabers muligheder for at kyle musikpirater på porten.

Per Clausen har forlangt 100 procent vished for, om teleselskaberne fremover vil kunne lukke for tjenester og internetforbrugernes forbindelser, hvis teleselskabet eller eksempelvis en rettighedshaver vil have det.

"Jeg kan med nik fra de embedsmænd, der har beskæftiget sig med lovforslaget, bekræfte, at sådan forholder det sig ikke," lød svaret fra Helge Sander, der flere gange understregede , at der skal en domstol til for at smide folk af nettet.

Svenske pirater er glade

Ministeren udtalte sig positivt over for EU-telepakken, som han mente, var det "bedst mulige kompromis."

"Det svenske piratparti i EU har udtrykt tilfredshed med lovforslaget," konstaterede Helge Sander, hvilket fik de fremmødte repræsentanter fra de politiske partier til at trække på smilebåndet.

Spørgsmålet omkring pirateri har ellers været den helt store hæmsko for en hurtig aftale-indgåelse om en fælleseuropæisk telepakke.

Det skyldes, at flere stormagter inden for EU har ønsket at indføre den såkaldte three-strikes-model, hvor en musikpirat kan drysses af uden for internettets porte, hvis de bliver snuppet med fingrene i ulovlige op ophavsretsligt beskyttede filer.

Videnskabsministeren forsikrede dog, at en udelukkelse fra nettet ikke vil kunne ske uden, at slutbrugeren/telekunden er sikret en juridisk og fair behandling, hvilket vil sige en domstolsafgørelse.

Tilfredshed hos Enhedslisten

Helge Sanders svar sekunderet af embedsmænd fra IT- og Telestyrelsen lagde en dæmper på Per Clausens spørgelyst, fordi Enhedslistens teleordfører åbenbart var tilfreds med pointeringerne.

"Ministeren sagde i dag klart, at internetudbydere ikke kan udelukke internetbrugere med henvisning til, at de besøger hjemmesider med et indhold, som nogen mener, er ulovligt uden en domstolsafgørelse. Til gengæld kan de godt lukke forbindelsen til hjemmesider med henvisning til, at deres indhold er ulovligt," fortæller han og fremhæver, at pædofilihjemmesider bliver brugt som eksempel.

"Det er godt, at internetbrugernes ret til at komme på nettet er sikret. Jeg er dog stadig bekymret for, hvordan muligheden for at lukke forbindelsen til udvalgte hjemmesider kan misbruges," udtaler Per Clausen til Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere