Artikel top billede

TDC-topchef Henrik Poulsen afviste så sent som i november at åbne kabelnettet. Nu tvinger IT- og Telestyrelsen ham dog til det alligevel.

TDC tvinges til at åbne kabelnettet trods modstand

IT- og Telestyrelsen tvinger TDC til at åbne dets kabelnet for konkurrenterne. TDC er ramt i hjertekulen, mener teleanalytiker.

"En julegave"

Sådan betegner teleanalytiker Bernt Stubbe Østergaard gårsdagens afgørelse fra IT- og Telestyrelsen, der tvinger TDC til at åbne kabelnettet for konkurrenterne.

I en ny afgørelse har IT- og Telestyrelsen vurderet, at TDC's kontrol med såvel kobbernettet som YouSees kabel-tv-net skaber et særligt konkurrenceproblem på bredbåndsmarkedet.

Derfor tvinger styrelsen nu TDC til at åbne kabelnettet.

Analytiker: Bedre sent end aldrig
Den beslutning har teleanalytiker Bernt Stubbe Østergaard ventet på længe.

"Siden hybridnettets lancering i 1982 har TDC i forhold til øvrige europæiske teleselskaber indtaget en usædvanlig dobbeltposition ved både at drive kabel-tv og være en dominerende spiller på teleområdet. Det er en meget, meget sen afgørelse fra IT- og Telestyrelsens side, men bedre sent end aldrig," siger han.

Han mener ikke, at det kan komme bag på nogen, at TDC nu bliver påtvunget at lukke op for kabelnettet.

"Der er ikke noget som helst usædvanligt i, at TDC er blevet dømt til det her. Selskabet har fuldstændig stensikkert haft en dominerende markedsposition," siger han.

TDC afviste at åbne kabelnettet

Tidligere har både Forbrugerrådet og konkurrenter som Telenor da også kritiseret forholdene på bredbåndsmarkedet og krævet handling.

Selv har TDC's topchef Henrik Poulsen stædigt holdt fast i, at kabelnettet ville forblive lukket land for konkurrenterne.

"Man kan tage en diskussion, om det vil medføre yderligere konkurrenceforbedringer at åbne kabelinfrastrukturen op, men der er det vores klare vurdering, at det er der ikke behov for, for konkurrencen er allerede uhyre intensiv," sagde Henrik Poulsen til Computerworld midt i november.

Konkurrenter ligger på lur

Men åbenbart altså ikke intensiv nok, har IT- og Telestyrelsen nu vurderet.

Bernt Stubbe Østergaard forventer da også, at konkurrencen med åbningen bliver øget dramatisk.

"Jeg tror bestemt, det kan mærkes hos TDC, for nu kan de se, at Telia fra sin gamle Stofa-base kan ekspandere og blive landsdækkende. Telenor skal også nok komme efter det. Det er klart et slag mod TDC, som vil koste dem økonomisk, for både Telia og Telenor har penge til at investere," siger han.

Især rammer det TDC hårdt, mener han, fordi teleselskabet efterhånden har koncentreret sig ensidigt om sin nordiske forretning. Senest med salget af schweiziske Sunrise.

"TDC har skrumpet sig meget ind omkring det danske marked, og nu bliver de så ramt i hjertekulen på deres kernemarked," vurderer Bernt Stubbe Østergaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere