Her er de mest populære Linux-distributioner

Det kan være nødvendigt at finde den store machete frem for at finde vej gennem junglen af hundredvis af Linux-distributioner. Her er de mest populære.

I Linux-verdenen skorter det ikke på kreativitet og opfindsomhed, hvilket har givet sig udslag i, at der i dag bogstavelig talt er hundredvis af forskellige distributioner.

Det er dog de færreste, der anvendelige som platform for masserne.

De mest populære distributioner listes på websiden Distrowatch.com.

Listen baserer sig på statistik fra egne rækker, som beskriver hvor mange besøgende, der leder efter information om de respektive distributioner.

Statistikken er således ikke den endegyldige sandhed, men den giver et solidt fingerpeg om, hvilke distributioner, der har den største bevågenhed.

Det er de samlede tal for hele 2009, der ligger ligger til grund for prioriteringen.

Læs også: Her har du otte solide Linux-styresystemer

#5 Debian
Debian GNU/Linux blev annonceret i 1993 af Ian Murdock, og er navngivet efter hans kæreste, der hed Deb.

Debian er sandsynligvis blevet det største stykke samarbejds-software, der nogensinde er blevet udviklet. Arbejdet omfattede mere end 1.000 frivillige udviklere, og der findes langt over 100 Debian-baserede Linux-udgivelser, herunder denne listes nummer et.

Den nyeste version af Debian understøtter ikke mindre end 12 forskellige arkitekturer, herunder ARM og IBM System Z. Der er mere end 25.000 programpakker til Debian.

Læs mere på web.

#4 OpenSUSE
OpenSuse drives i dag af firmaet Novell, og er et testmiljø til firmaets kommercielle Linux-distributioner.

OpenSUSE kan dateres til 1992, hvor fire tyske Linux-entisuaster lancerede et projekt under navnet SUSE (Software und System Entwicklung) Linux. SUSE-Linux blev dog først en uafhængig distribution i maj 1996, hvor version 4.2 blev lanceret. I 2003 overtog Novell.

OpenSuse inkluderer tre grafiske brugerflader KDE, Gnome og Xfce, og leveres med værktøjet Yast2, der bruges til håndtering af partitioner og opdateringer.

De hyppige udgivelser, solid dokumentation og nem adgang til at få fat i systemet, har giver stor popularitet.

Læs mere på web.

#3 LinuxMint
LinuxMint er baseret på - og fuld kompatibel med - Ubuntu. Den adskiller sig ved at have et (mint) grønt design, og så har den forinstallerede multimedie-codec som eksempelvis Java og Flash.

LinuxMint ses desuden som en af de mest brugerstyrede linux-distributioner på markedet, og har en række indbyggede værktøjer til eksempelvis til systemændringer.

Den findes i seks forskellige udgaver, der primært adskiller sig ved brugerfladen. Main Edition, som er hovedudgaven af LinuxMint, bruger Gnome som skrivebordsmiljø.

Læs mere på web

#2 Fedora
Fedora-projektet består af 75 procent frivillig udviklingsbistand, hvortil man skal lægge 25 procent kode fra Red Hat. Det er også Red Hat, der sponserer projektet, der anvendes til at teste software, der ikke er helt moden til firmaets kommercielle distribution.

Fedora blev formelt lanceret i september 2004, men distributionen havde sin oprindelse helt tilbage i 1995, hvor den blev udgivet netop under navnet Red Hat Linux.

Det frivillige miljø omkring distributionen er dog imponerende, hvilket understreges af, at den centrale software-arkitektur har modtaget bidrag fra 20 millioner IP-adresser siden udgave 7. Den nyeste version er version 13.

Læs mere på web.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Finanstilsynet kritiserer Nets og udsteder tre påbud: Selskabet lever ikke op til sine forpligtelser i betalingsloven
Nets får tildelt tre påbud af Finanstilsynet, der kritiserer selskabet i stærke vendinger for ikke at leve op til sine forpligtelser i betalingsloven.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan gør du dig klar til at skifte til cloud-løsninger
Med cloud-baseret infrastruktur har du mulighed for at kombinere høj pålidelighed med en skalerbar tilgang. Samtidig kan du sandsynligvis også reducere kompleksiteten i dit setup og dermed opnå mærkbare forbedring inden for sikkerhed og vedligeholdelse. Selve skiftet til cloud-baseret infrastruktur kan dog være kompliceret. Både for it, men også for den organisation og forretning der skal understøttes. I denne korte ebog kan du derfor få en række ideer og indspark til at sikre at din cloud-transformation er så effektiv og sikker som mulig.