Artikel top billede

Tony Franke, Dansk IT's direktør, har ikke meget pænt at sige om advokaternes rolle i tinglysningsskandalen. Fotndteringo: Torben Klint

It-bosser langer ud efter tinglysnings-advokater

Foreningen Dansk IT og ITEK under Dansk Industri retter en hård kritik mod advokaterne i tinglysningsskandalen. Læs hvorfor.

Dansk IT, der er Danmarks største forening af it-chefer med over 5.600 medlemmer, og ITEK under Dansk Industri, kritiserer nu i skarpe vendinger advokaternes rolle i tinglysningsskandalen.

"I et digitaliseringsprojekt som tinglysningen er det paradoksalt, at det ikke var de nye digitale systemer, der reelt skabte problemerne, men derimod fastholdelsen af en analog kattelem i form af muligheden for at benytte gammeldags fuldmagter," siger direktør Tony Franke fra Dansk IT.

Han forklarer, at Dansk IT har fået oplyst, at det oprindelig var planen, at alle professionelle brugere af tinglysningssystemet, herunder også advokater og ejendomsmæglere, skulle bruge systemet digitalt, det vil sige ved hjælp af et hertil udviklet it-system.

"Men det undlod alt for mange advokater og ejendomsmæglere bare at gøre," siger Tony Franke.

Når man så nu begynder at rette kritiske blikke på aktørerne og beslutningerne i projektet, bør man af hensyn til fremtidige digitaliseringsprojekter huske at se på alle de aktører omkring et projekt, der kunne have afværget den fatale udvikling, mener Tony Franke.

"Både dem, der gjorde noget aktivt i det digitale projekt og dem, der mest bidrog til festen ved ikke at gøre noget," siger Tony Franke.

Advokaters kritik

Advokaterne har været blandt de skarpeste kritikere af forløbet omkring den digitale tinglysning, men kunne paradoksalt nok selv have bidraget - måske mere end andre - til, at deres kunder kunne undgå ventetider og tab, lyder det fra Tony Franke.

"De kunne enten som professionelle brugere af systemet være blevet digitaliserede. Eller de kunne - da de nu havde valgt ikke at gå med på den digitale vogn, men forblive analoge - have rådgivet deres kunder til selv at ekspedere tinglysningen ved brug af en digital signatur," påpeger Tony Franke. 

Direktøren pointerer, at de der gjorde det, ikke har oplevet lange ventetider, men tværtimod har fået gennemført deres tinglysning på få dage.

"Lige så meget som det i dag står klart, at der blev truffet forkerte beslutninger i selve projektet, lige så klart forekommer det, at mange advokater med en anden adfærd - enten som digital aktør i forhold til projektet eller efterfølgende ved rådgivningen af deres klienter - kunne have sørget for, at de lange ventetider og økonomiske tab blev undgået for de fleste af deres klienter," siger Tony Franke.

Drop kattelemme i fremtidige projekter

Ser man fremad til kommende, store digitaliseringsprojekter, som Tony Franke håber, at politikere ikke er blevet alt for afskrækkede til at igangsætte efter al den tale om endnu en "it-skandale", må man spørge sig selv, om man skal tillade sådanne analoge kattelemme, som fuldmagterne i tinglysningsprojektet.

"Det virker i hvert fald rimeligt at overveje, om ventetiderne kunne have været undgået, hvis man ikke havde ladet professionelle erhvervsgrupper bruge den analoge fuldmagt," siger han.

Erfaringen fortæller os, ifølge Tony Franke, at hvis den analoge mulighed er til stede, vil den blive brugt.

"Selv af professionelle erhvervsgrupper. Og frem for kun at klø på med en stålsat kritik af de konkret projektansvarlige og de politikere, som tinglysningen hører under, synes vi også, det ville klæde blandt andre advokaterne med en smule selvkritik, hvad angår egen gøren og laden i forhold til projektet," siger Tony Franke.

Ærgerlige tab

Direktøren slutter af med at slå fast, at det er "utrolig ærgerligt" og konkret beklageligt for de danskere, der er kommet økonomisk i klemme i forbindelse med overgangen til det nye, digitale tinglysningssystem.

Et system, der, når det er indkørt, vil fungere både hurtigere og billigere end det gamle, analoge system, pointerer Tony Franke.

Han peger på, at der netop er tale om et digitalt projekt med en virkelig god "business case".

"Og dermed et projekt, som man efter Dansk IT's opfattelse politisk ganske enkelt ikke kan forsvare, ikke at gennemføre," siger han.

Fremadrettet må man sørge for at lukke de analoge kattelemme, som visse grupper misbruger, mener Tony Franke.

ITEK forarget over advokater

Hos ITEK under Dansk Industri lyder der også markant kritik af advokaternes rolle:

"Det er særlig ærgerligt - og forargeligt - at de højest råbende kritikere, nemlig danske boligadvokater, har været en væsentlig anledning til, at problemerne har fået det omfang, de har, fordi de selv samme boligadvokater ikke har gidet omlægge deres arbejdsrutiner til den digitale tidsalder. Det på trods af, at der har været god tid og mange anvisninger, de kunne læne sig op ad," siger direktør Tom Togsverd fra ITEK.

Han understreger, at der er behov for gode forbilleder for fortsat digitalisering og peger blandt andet på en digitaliseringsplan fra KL.

"Netop derfor er det så ærgerligt, at tinglysningen er blevet udråbt som en fiasko. Til trods for, at 70 procent af alle sager nu håndteres af en computer og til trods for, at der spares 100 millioner kroner om året i drift," siger Tom Togsverd.

ITEK er ikke mildere stemt over for advokaternes rolle - bare fordi andre måske også har klokket i det.

"Domstolsstyrelsen har måske været for hurtige til at indkassere besparelserne - men at de professionelle advokater ikke har forberedt sig ordentligt, er simpelt hen for dårligt. Når de så oven i købet truer med gruppesøgsmål med mere, får man en ekstra dårlig smag i munden," siger Tom Togsverd.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere