Artikel top billede

Arkivfoto: Home optræder ikke i artiklen.

Købere flokkes om danske it-firmaer

Interessen fra både købere og sælgere er stor i it-branchen. Der er dog et enkelt problem, som kan stå i vejen for handlerne.

Der er stadig interesse for at både at sælge og købe virksomheder i den danske it- og telebranche.

To af Danmarks største virksomhedsmæglere oplever stor interesse både fra købere og sælgere, selvom det nogle gange kan være svært eller tidskrævende at få en handel afsluttet.

"Vi oplever fortsat en stor interesse, men samtidig kan det være svært at få enderne til at nå sammen. En virksomheds pris er jo defineret ved dens evne til at generere indtjening i fremtiden. Da der stadig er en stor usikkerhed om fremtiden, kan det derfor være svært at finde en pris," siger Gert Mortensen fra Schrøder Partners.

Schrøder Partners er virksomhedsmæglere med særligt fokus på køb og salg af it-, tele- og konsulentvirksomheder.

Jan Larsen, der arbejder med it- og televirksomheder ved LNP Corporate Finance oplever også, at det kan være svært at nå til enighed om en pris.

"Køber og sælger står tit i hvert sit univers. Der kan ofte være store forskelle i forventninger til pris," siger Jan Larsen.

Han synes dog ikke på samme måde, at der er svært at få enderne til at nå sammen.

"Jeg oplever ikke at tingene går i hårdknude. Alt tager længere tid. Der er ingen impulskøb. Dagene, hvor man købte en virksomhed til en opskruet pris i håb om, at tingene bare bragede derud af, er selvfølgelig ovre. Selvfølgelig er virksomhederne blevet mere forsigtige," siger Jan Larsen.

Han vurderer, at hvor det tidligere typisk tog tre til seks måneder at lukke en handel, så er det i dag meget få handler, der bliver klaret på tre måneder.

"Men omvendt tager det heller ikke betydeligt mere end de seks måneder. Jeg synes, de fleste har nogle realistiske forventninger, og hvis bare afkastet og risikoen ved et køb er fornuftigt, så er der stor motivation for at køre det igennem," forklarer han.

Virksomheder er en god investering

Jan Larsen oplever, at interessen på købersiden kommer, fordi flere større virksomheder er kommet styrket gennem krisen og har den kapital der skal til.

"Der er en situation, hvor de store har kapitalen, men samtidig stadig har svært ved at skabe en organisk vækst. Samtidig er den overskydende likviditet ikke så interessant at placere andre steder. Aktier er usikre og obligationer giver ikke nok," forklarer Jan Larsen.

Han mener også, at it-branchen er interessant for investorer, fordi investeringer i ejendomme, byggebranchen og traditionel industri ikke længere er så attraktivt.

Ifølge Jan Larsen er der også begyndt at komme flere interessante virksomheder til salg, end det var tilfældet tidligere.

"Nogle af de mere spændende virksomheder har holdt beslutningen om at sælge tilbage, fordi markedet har været ugunstigt. De begynder at komme tilbage nu, fordi de begynder at tro, at de kan få en attraktiv pris," siger Jan Larsen.

Prisen på et it-firma måske på vej op

Når det gælder priserne på de handlede virksomheder, har de to virksomhedsmæglere lidt forskellige indtryk.

Gert Mortensen synes ikke, at han oplever, at priserne er markant på vej op endnu.

"Jeg oplever ikke et generelt billede af, at priserne er på vej op. It-området har et hav af underbrancher, og der er store forskelle alt efter, hvilke områder det handler om," siger Gert Mortensen.

Han forklarer, at de virksomheder, som er direkte berørt af den faldende efterspørgsel, for eksempel forhandlere, stadig er mærkede.

Jan Larsen erfarer derimod et mere entydigt billede af priserne på it-virksomheder.

"Priserne er på vej op. Det er der slet ikke nogen tvivl om. Virksomheder handles for mere i dag, end for tre måneder siden. Og endnu mere end for et halvt år siden," siger Jan Larsen.

Den effekt gør ifølge ham, at nogle købere faktisk er hurtige med at slå til, når det rigtige tilbud melder sig.

"Fordi udviklingen går i retning af højere prisere, vil køberne gerne lukke handlerne, så snart de når en fornuftig pris. Også for at forhindre, at nogen byder dem over," siger Jan Larsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.