Artikel top billede

Arkivfoto: Home optræder ikke i artiklen.

Købere flokkes om danske it-firmaer

Interessen fra både købere og sælgere er stor i it-branchen. Der er dog et enkelt problem, som kan stå i vejen for handlerne.

Der er stadig interesse for at både at sælge og købe virksomheder i den danske it- og telebranche.

To af Danmarks største virksomhedsmæglere oplever stor interesse både fra købere og sælgere, selvom det nogle gange kan være svært eller tidskrævende at få en handel afsluttet.

"Vi oplever fortsat en stor interesse, men samtidig kan det være svært at få enderne til at nå sammen. En virksomheds pris er jo defineret ved dens evne til at generere indtjening i fremtiden. Da der stadig er en stor usikkerhed om fremtiden, kan det derfor være svært at finde en pris," siger Gert Mortensen fra Schrøder Partners.

Schrøder Partners er virksomhedsmæglere med særligt fokus på køb og salg af it-, tele- og konsulentvirksomheder.

Jan Larsen, der arbejder med it- og televirksomheder ved LNP Corporate Finance oplever også, at det kan være svært at nå til enighed om en pris.

"Køber og sælger står tit i hvert sit univers. Der kan ofte være store forskelle i forventninger til pris," siger Jan Larsen.

Han synes dog ikke på samme måde, at der er svært at få enderne til at nå sammen.

"Jeg oplever ikke at tingene går i hårdknude. Alt tager længere tid. Der er ingen impulskøb. Dagene, hvor man købte en virksomhed til en opskruet pris i håb om, at tingene bare bragede derud af, er selvfølgelig ovre. Selvfølgelig er virksomhederne blevet mere forsigtige," siger Jan Larsen.

Han vurderer, at hvor det tidligere typisk tog tre til seks måneder at lukke en handel, så er det i dag meget få handler, der bliver klaret på tre måneder.

"Men omvendt tager det heller ikke betydeligt mere end de seks måneder. Jeg synes, de fleste har nogle realistiske forventninger, og hvis bare afkastet og risikoen ved et køb er fornuftigt, så er der stor motivation for at køre det igennem," forklarer han.

Virksomheder er en god investering

Jan Larsen oplever, at interessen på købersiden kommer, fordi flere større virksomheder er kommet styrket gennem krisen og har den kapital der skal til.

"Der er en situation, hvor de store har kapitalen, men samtidig stadig har svært ved at skabe en organisk vækst. Samtidig er den overskydende likviditet ikke så interessant at placere andre steder. Aktier er usikre og obligationer giver ikke nok," forklarer Jan Larsen.

Han mener også, at it-branchen er interessant for investorer, fordi investeringer i ejendomme, byggebranchen og traditionel industri ikke længere er så attraktivt.

Ifølge Jan Larsen er der også begyndt at komme flere interessante virksomheder til salg, end det var tilfældet tidligere.

"Nogle af de mere spændende virksomheder har holdt beslutningen om at sælge tilbage, fordi markedet har været ugunstigt. De begynder at komme tilbage nu, fordi de begynder at tro, at de kan få en attraktiv pris," siger Jan Larsen.

Prisen på et it-firma måske på vej op

Når det gælder priserne på de handlede virksomheder, har de to virksomhedsmæglere lidt forskellige indtryk.

Gert Mortensen synes ikke, at han oplever, at priserne er markant på vej op endnu.

"Jeg oplever ikke et generelt billede af, at priserne er på vej op. It-området har et hav af underbrancher, og der er store forskelle alt efter, hvilke områder det handler om," siger Gert Mortensen.

Han forklarer, at de virksomheder, som er direkte berørt af den faldende efterspørgsel, for eksempel forhandlere, stadig er mærkede.

Jan Larsen erfarer derimod et mere entydigt billede af priserne på it-virksomheder.

"Priserne er på vej op. Det er der slet ikke nogen tvivl om. Virksomheder handles for mere i dag, end for tre måneder siden. Og endnu mere end for et halvt år siden," siger Jan Larsen.

Den effekt gør ifølge ham, at nogle købere faktisk er hurtige med at slå til, når det rigtige tilbud melder sig.

"Fordi udviklingen går i retning af højere prisere, vil køberne gerne lukke handlerne, så snart de når en fornuftig pris. Også for at forhindre, at nogen byder dem over," siger Jan Larsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere