Artikel top billede

Drupal-stifter: Sådan holder vi momentum

Interview: Dries Buytaert stiftede for 10 år siden open source CMS'et Drupal. Her er hans bud på, hvordan systemet og organisationen bag kan fastholde momentum i de kommende år.

Da Dries Buytaert træder frem på scenen i Bella Center foran adskillige hundrede Drupal-udviklere og -brugere, tiljubles han som en rockstjerne.

Den 31-årige belgier, der for 10 år siden gjorde en tidlig version af content management-systemet open source, er populær i det meste af verden.

Det estimeres, at flere end 7,2 millioner websider verden over anvender Drupal, og blandt de mest prominente brugere finder man whitehouse.gov og economist.com.

I Danmark anvendes Drupal af blandt andet Dagbladet Information, Danfoss og Berlingske-koncernen.

"Drupal er virkelig ved at invadere virksomhederne på en måde, som jeg ikke har set tidligere. Drupal har så meget momentum for tiden, at det næsten føles, som om det ikke kan stoppes," proklamerer Dries Buytaert på konferencen Drupalcon, der ventes besøgt af 1.200 personer fra 40 forskellige lande.

Præsidentkandidat skabte omtale
"Det er som en snebold, der bare begynder at rulle," forklarer Drupal-stifteren senere Computerworld, da han under et interview ser tilbage på året 2004, hvor udviklingen for alvor tog fart.

Et af de første afgørende vendepunkter var nemlig, da den amerikanske politiker Howard Dean det år forsøgte at blive Demokraternes præsidentkandidat i konkurrence med John Kerry.

Dries Buytaert forklarer, at Howard Dean var en af de første, der for alvor forstod at rejse penge til kampagnen via intetnettet, og at det skete med Drupal som det bagvedliggende CMS.

"Fordi Howard Dean fik en masse omtale i pressen, fik vi det også, og det førte til etableringen af en række Drupal-virksomheder i USA."

Skal holde momentum

I de senere år har Drupal-community'et for alvor haft vokseværk med diverse konferencer, bøger om systemet, og mange nye brugere og udviklere.

I dag bidrager tusindvis af udviklere med nye moduler, temaer og forbedringer. I øjeblikket er man nået til version 6.1 af Drupal, og man arbejder på den næste store opdatering, version 7, som også er et af de centrale emner på Drupal-konferencen i Bella Center.

"Der er stadig 20 kritiske bugs tilbage i Drupal 7, og de er ikke lette at løse," afslører Dries Buytaert, der anslår, at version 7 kan være klar omkring den 15. oktober.

"Vi har arbejdet på Drupal 7 i næsten tre år, og jeg tror, at det, når det bliver frigivet, vil fortsætte vores vækst," siger han selvsikkert.

Sådan holder Drupal momentum
Fra scenen i Bella Center lader Dries Buytaert dog de ellers euforiske tilhørere forstå, at Drupals fremadrettede succes forudsætter en række ting.

Eksempelvis peger han på, at Drupal i 2020, hvis udviklingen fortsætter som hidtil, vil have 60.000 tilgængelige moduler.

"Det kan ingen i verden holde styr på. Vi er nødt til at tænke på, hvad kan vi gøre for at automatisere det her," siger han med henvisning til, at modulerne skal kvalitetssikres.

Dries Buytaert mener også, at Drupal skal blive bedre til håndtering af rige medier som video og lyd, så det bliver så let som med tekst. Og systemet skal optimeres til at levere indhold til forskellige typer enheder.

"Fremtiden kommer til at handle om interoperabilitet; Mellem sider, mennesker, enheder og data. Drupal kan godt komme til at være i centrum for det, men det kommer til at kræve noget arbejde."

Endelig er open source-stifteren meget opmærksom på, at der er et generelt problem med mangel på Drupal-udviklere, hvilket kan gå hen og blive en bremseklods for udbredelsen.

"Vi skal finde måder at tiltrække nye, unge mennesker på," siger Dries Buytaert på konferencen i Bella Center - 10 år efter, at han selv tog de første spæde skridt til skabelsen af det verdensomspændende open source-system.

Læs stort interview med Dries Buytaert i avisen Computerworld fredag 17. september.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere