Foto: Torben Klint

Syv år med OpenOffice giver nu pote

Reportage: Udfordringerne med at udruste 15.000 kontormaskiner med OpenOffice indeholder ikke de problemer, man normalt bringer frem i debatten. Se hvordan byen München har fået det til at virke.

Læs også: Ud med licenserne - ind med medarbejderne.

Den anden OpenOffice-konference på dansk jord blev torsdag afviklet i Carlsbergs gamle og smukke lokaler i Valby i København.

Efter de obligatoriske problemer med teknikken - mikrofontest er som bekendt for tøsedrenge - kunne de 100 fremmødte stifte personlig bekendtskab med Florian Schiessel fra den tyske by München.

I München, der er hovedstaden i den sydlige delstat Bayern, erklærede man i 2003, at byen ville skifte fra Microsofts proprietære systemer til fri kildekode og åbne standarder, hvilket i it-kredse har gjort byen kendt for mere end den årlige oktober-fest.

Sådan fik OpenOffice liv
Efter syv års projektering, analyse og arbejde er man nu endelig ved at nå frem til målsætningen om, at 15.000 arbejdspladser i den offentlige administration kører OpenOffice på desktoppen.

"To af de væsentlige begrundelser for beslutningen var, at vi ville have kontrol over infrastrukturen og at vi ville bruge penge på at gøre vores medarbejdere klogere, frem for at bruge penge på software-licenser," fortæller Florian Schiessel, der er projektleder i München.

Med til historien hører dog også, at Microsoft først i dette årtusinde ville have nye support-aftaler med Münchens bystyre, hvilket satte tankerne om et alternativ i gang blandt it-folk.

"Microsoft var ikke-eksisterende i vores back end, derfor fandt vi det også naturligt at anvende open source på desktoppen," siger Florian Schiessel.

Arbejdet blev opdelt i tre hovedfaser.

Først blev computerne forsynet med OpenOffice, men med Microsoft Office som standard-kontorpakke.

Efter tilvænningsperioden blev OpenOffice og dokumentformatet ODF gjort til standard, mens det sidste trin var at fjerne Microsofts pakke fra næsten alle maskiner.

Man bruger stadig Microsoft Office i dele af administrationen, hvor det ikke er økonomisk rentabelt at skifte.

2009 er blevet brugt til pilotprojekter og migration til OpenOffice, mens 2010 rummer fuld udrulning og optimering. I dag er alle 15.000 arbejdsstationer og 28.000 skolemaskiner således forsynet med open source-kontorpakken.

Hele projektet forventes færdigt i 2013 - efter 10 år.

Læs også: Ud med licenserne - ind med medarbejderne.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Derfor kan Apples dristige processor-revolution give Mac'en længeventet renæssance - men det kan også blive dødsstødet
ComputerViews: Gennem det seneste årti har Apples Macs stået i skyggen af iPhonen og iPaden, men beslutningen om at smide Intel på porten og udvikle sine egne chips kan få helt afgørende betydning for Macens fremtid.
Computerworld
Tidligere Intel-udvikler: Derfor besluttede Apple sig for at droppe Intel
Det har vakt opsigt, at Apple har besluttet at droppe sin mangeårige samarbejdspartner Intel som leverandør af chip til Mac. Årsagen var helt konkret, fortæller tidligere Intel-topudvikler.
White paper
Få styr på de 8 store megatrends - og de udfordringer der følger med
Brancher og forretningsmodeller ændrer sig konstant – og truslerne, skurkene og udfordringerne følger med. For mens hver megatrend rummer muligheder for større markeder og nye produkter, så rummer de også større risici for at blive ramt på pengepungen i takt med at finansielle tjenesteydelser som banker, forsikringsselskaber og pensionskasser står over for nye trusler. I dette whitepaper kan du derfor læse om, hvilke trends der dominerer den finansielle sektor pt. – og hvilket trusler der følger med trends som fintech, blockchain, IoT, machine learning og open banking.