Artikel top billede

Her er den vildeste orm i 10 år

Den har lagt Mærsk og Siemens' fabrikssystemer ned og har inficeret hundredetusinder af computere. Et sikkerhedsfirma udråber nu ormen til en af de værste.

It-sikkerhedsfirmaet F-Secure bedømmer Stuxnet-ormen som en af de værste i 10 år.

Det skriver virksomheden i en statusrapport om it-sikkerheden for tredje kvartal af 2010.

I rapporten har sikkerhedsfirmaet vurderet, at Stuxnet-ormen, som angriber industrielle it-systemer, er en af de værste, vi til dato har set.

Stuxnet Windows-ormen beskrives som meget avanceret og som den første orm, der går direkte efter udvalgte industrielle it-systemer, hvilket Siemens fik at føle tidligere på året.

Stuxnet inficerede også A.P. Møller-Mærsk-koncernen i sommer, hvilket du kan læse mere om her.

It-terror mod Iran?

Analytikere fra Symantec har knækket Stuxnets kryptografiske system.

De fortæller, at det er den første orm, der ikke bare er bygget til at spionere på industrielle systemer, men også til at omprogrammere dem.

Ormen blev opdaget i juli 2009, da analytikere hos VirusBlokAda fandt den på computere i Iran.

Og der har da også været spekulationer fremme om, hvorvidt ormen er udviklet til at sabotere Irans atomprogram.

Det kan du læse mere om i artiklen: Var Stuxnet-ormen cyberkrig mod Iran?

Iran oplyser, at myndighederne har tilbageholdt adskillige "spioner" med forbindelse til cyber-angrebene mod landets atomprogram.

Irans minister for efterretning, Heydar Moslehi, siger ifølge det Teheran-baserede nyhedsbureau Mehr News Agency, at "fjendtlige efterretningstjenester" var ansvarlige for Stuxnet, der har inficeret mindst 30.000 Windows-pc'er i Iran, heriblandt systemer i atomanlægget Bushehr.

Også i Holland har man mærket ormen og dens interesse for atomer, da det hollandske atomkraftværk Borssele blev sat i højt alarmberedskab efter et angreb.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere