Artikel top billede

Ledelsen er alfa og omega ved opkøb af it-virksomhed

Når it-virksomheder skifter hænder, er det helt centralt, at sælger-virksomhedens ledelse og kultur passer ind i den nye virksomhed.

Læs også: Sådan får du den bedste pris for din it-virksomhed

Jesper Mathiasen har indtil september i år arbejdet hos Atea, hvor han har været med til at opkøbe intet mindre end 31 selskaber på tre år, og rådgiver stadig virksomheden på det punkt.

Han var en af talerne, da virksomhedsmægler-firmaet Schrøder Partners inviterede potentielle sælgere af it-virksomheder til oplæg om, hvad deres it-virksomhed er værd.

"Atea har haft meget fokus på, at de selskaber, vi opkøbte, passede ind i forretningen, og til de vækstplaner der er lagt. Kulturen skal passe sammen og medarbejderne og ledelsen skal kunne få en spændende fremtid," siger Jesper Mathiasen til de fremmødte. 

Kulturen og ledelsen er for ham som køber meget vigtig, og kan spænde ben for hele processen.

"Prisen har mange gange måttet skille os, men flere gange har det været, fordi følelsen har været, at sælger var der kun for pengene og ikke havde interesse i at finde en fælles fremtid," siger Jesper Mathiasen.

Ledelsen skal med over

Som køber er den typiske måde at lære noget om en virksomheds kultur selvfølgelig gennem samtaler med ledelsen.

For Jesper Mathiasen har det ved opkøb været meget vigtigt at spille godt sammen med ledelsen i sælger-virksomheden.

"Vi ligger meget vægt på, at det er en venlig overtagelse. Ledelsen må gerne kunne lide os, for hvis ledelsen ikke kan lide os, kommer medarbejderne heller ikke til det," siger Jesper Mathiasen.

Det handler blandt om at prøve at finde en rolle til ledelsen i den nye virksomhed, som de kan være tilfredse med.

Det kan nemlig være meget kritisk for værdien af et opkøb, hvis sælger-virksomhedens ledelsen smutter efter overtagelsen.

"Det kan være nøglepersoner som for eksempel direktøren eller salgschefen. Sidder man til møder med dem og fornemmer, at de spiller spillet, men i virkeligheden er på vej ud, så er det et problem. Det er en stor risiko, hvis vigtige personer forlader virksomheden," forklarer Jesper Mathiasen.

Derfor opfordrer han også sælger-virksomhederne til at gøre sig klar til et salg og gå positivt ind i den proces.

"Man skal være åben for køberhenvendelser fra start, men også ret hurtigt være klar over, om man er klar til at gå ind i en salgs-proces. Det er aldrig klogt, at splide hinandens tid og skuffe en potentiel køber, og dermed forpasse muligheden for at sælge på et senere tidspunkt," siger Jesper Mathiasen.

Læs også: Sådan får du den bedste pris for din it-virksomhed
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.