Artikel top billede

Kæmpe pirat-tjeneste sænket i amerikansk retssal

Verdens største fildelingsklient er blevet beordret lukket af en dommer i New York. Torrentblogger mener, at lukningen vil betyde et boost for BitTorrent-protokollen.

Fildelingstjenesten Limewire er blevet beordret lukket, efter tjenesten er blevet hevet i retten af den amerikanske pladebranche (RIAA).
 
Pladeindustrien mener, at Limewire er skyld i, at den går glip af milliardvis af dollar på grund af "det velkendte pirateri" på Limewire.
 
Den Gnutella-baserede peer-to-peer-tjeneste, hvor det sværmer med ulovlige filer i form af ophavsretsligt beskyttet musik, software og film, bliver dermed en af de større fildelingstjenester på nettet, der bliver lukket af dommer.
 
Det skriver Cnet og nævner, at den amerikanske distrikt-dommer dommer Kimba Wood fra New York mere konkret har beordret alle fildelingstjenestens funktioner som søge-, download-, og upload-funktionerne deaktiveret.
 
Og den dom betyder reelt, at det over 10 år gamle Limewire med flere søgsmål om ophavsret på halsen lukker i sin nuværende form, da dommer Kimba Wood samtidig har beordret Limewire-folkene til at blokere for delingen af de ulovlige filer og udbyde software, der kan slette fremtidig overtrædelse af ophavsretten.
 
Ændrer piratlivet for altid
Open source-programmet Limewire har ellers været en af de fildelingstjenester før torrent-tiden i midten af nullerne, der i lighed med Napster, Kazaa og eDonkey hurtigt fik en kritisk masse.
 
Sitet Torrentfreak mener ligefrem, at lukningen af Limewire vil ændre fildelingskulturen for altid.
 
Det skyldes Limewires størrelse, hvor tjenesten ifølge Torrentfreak eksempelvis i 2008 kunne prale af en angivet markedsandel på 37 procent og en status som det mest installerede p2p-program i verden med uTorrent på en andenpladsen med en markedsandel på 14 procent.
 
Torrentfreak mener, at lukningen af Limewire vil skubbe millionvis af net-pirater mod BitTorrent-applikationer.
 
Flere retssager
Med berømmelsen og interessen har Limewire også høstet mediernes og dermed offentlighedens interesse, hvilket flere gange har ført til copyright-sager mod stifteren Mark Gorton. Han har ligeledes flere gange været beskyldt for distribution af spyware og konkurrenceforvridning.
 
De to værste sager foregik i 2005 og i 2007. Her var blandt andre den amerikanske Højesteret blandet ind i copyright-sager, hvor Limewire blev stævnet for mere end fem milliarder kroner for at distribuere copyrightbeskyttet materiale over sin Gnutella-protokol.
 
Søgsmålet på over fem milliarder kroner er endnu ikke afgjort trods flere samtaler mellem Mark Gorton og pladeindustrien.  




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere