Artikel top billede

Ny brugerflade i Ubuntu sender Gnome på udskiftningsbænken.

Ubuntu skifter brugerflade

Linux-distributionen Ubuntu får en ordentlig overhaling både under kølerhjelmen og i førerrummet. Gnomes skrivebord sendes på skrotpladsen, og erstatningen er hjemmelavet.

I forbindelse med Ubuntus halvårlige Developer Summit (UDS), der fastlægger distributionens fremtid, smider grundlæggeren af distributionen, Mark Shuttleworth, en bombe på bordet.

Ubuntu bryder nu med skrivebordsmiljøet Gnome og vil i stedet selv udvikle den brugerflade, som styresystemet skal møde brugerne med.

Gnome er et grafisk miljø, som anvendes i en række Linux-distributioner eksempelvis Ubuntu og Suse. Gnome konkurrerer primært mod KDE-desktoppen og nu altså også med Ubuntus brugerflade.

I Ubuntu 10.10 Netbook Edition, der udkom den 10. oktober 2010, kunne man første gang møde brugerfladen, der hedder Unity, og som er udviklet af Canonical, der er firmaet bag Ubuntu.

I sin tale på Ubuntu Developer Summit fortalte Mark Shuttleworth, at Unity også bliver standardbrugerfladen i desktop-udgaven af Ubuntu 11.04, der kommer til april næste år.

Skiftet betyder, at Ubuntu udseendemæssigt bevæger sig væk fra Windows-look'et.

"Indtil nu har man forsøgt at gøre systemet så Windows-agtigt som mulig for at gøre det nemt for Windows-brugerne at skifte. Men et kig på markedsandelene viser, at det ikke har været den store succes," siger Martin Pihl, tidligere formand for Ubuntu Danmark.

"Nu er Apple blevet forbilledet, fordi dens brugerflade er langt bedre," siger han.

Fordele og ulemper

Beslutningen kan dog komme til at give en række problemer for distributionen.

"Eksempelvis i skolerne, hvor man ønsker et system, der minder meget om Windows, kan det give problemer," siger Martin Pihl.

"Selv om man kan skifte fra Unity til Gnome, vil det betyde, at eleverne ikke som standard får en ensartet brugeroplevelse."

På den anden side kommer distributionen nu til at få et mere personligt fingeraftryk.

"Der er heldigvis flere fordele end ulemper. Det bliver et mere helstøbt system med en hurtigere og bedre brugerflade," vurderer Martin Pihl.

Læs også: Her er de mest populære Linux-distributioner.

Ballade i miljøet

Baggrunden for skiftet er blandt andet opstået på grund af uenighed omkring udviklingen af visse nøgleelementer i Gnome.

"Ubuntu har en ambition om at komme ud på tavle-pc'er og netbooks, hvilket kræver et let system, mens Gnome har satset på pc-platformen," siger Martin Pihl.

Beslutningen om at skrotte Gnome har ikke overraskende vakt opstandelse i open source-miljøet, hvor én gruppe mener, at Unity kan være ødelæggende for open source-miljøet, mens andre hævder, at det vil være til gavn for innovationen og
brugeroplevelsen af en Linux-desktop.

"Det har skabt røre, ikke mindst blandt Gnome-udviklerne, der nu mister et stort publikum og er lidt bange, for hvad der nu kommer til at ske," fortæller Martin Pihl.

Gnome under overfladen

Unity er ikke et selvstændigt skrivebordsmiljø som KDE og Gnome, men en grafisk overbygning på Gnome rammeværket.
 
Derfor vil det også være muligt at installere Gnome-applikationer på fremtidens Ubuntu. Det betyder også, at man kan installere Gnome i stedet for Unity, hvis man vil det.

Canonical vil i fremtiden bidrage med udvikling af Gnome, selv om Ubuntu anvender en anden brugerflade.

Gnome Shell er ikke det eneste store open source-fyrtårn, Ubuntu går væk fra.

Det gamle X Window System er også på vej i graven. Mark Shuttleworth har bekendtgjort, at man for fremtiden ikke længere vil satse på x.org.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?