Artikel top billede

Cloud computing bliver en tidevandsbølge for os alle

Cloud computing er stadig på et hypet stadie. Men vi står på tærsklen til det store gennembrud, der vil få konsekvenser for os alle.

Cannes, Frankrig: Cloud computing er vildt hypet. Men det kommer brusende. Og det vil ændre hele den måde, som it-branchen fungerer på.

Sådan lyder det fra analysehuset Gartner, der i denne uge er vært ved Gartner ITXpo 2010 i Cannes i det sydlige Frankrig.

Meget snak - ikke meget action

I dag er der meget snak og mange skriverier om cloud computing, men Gartners undersøgelser viser, at det faktisk endnu ikke er særligt mange, der er kommet med på bølgen.

Det vil imidlertid ændre sig drastisk i de kommende år, mener selskabet. Og det vil betyde markante ændringer i de vilkår, som it-branchen i dag opererer under.

I dag handler meget af snakken om cloud computing om penge: At beskære omkostningerne og få tjenesterne billigere.

Men det er faktisk ikke altid en mulighed med cloud computing, der ikke nødvendigvis kan udløse besparelser i forhold til et eksisterende setup.

Og det er heller ikke den primære grund til, at cloud computing bliver 'the next big thing,' som Gartner formulerer det.

"Det er derimod, at fokus skifter fra capacity (kapacitet) til capability (evne til at løse opgaven). At det ikke længere handler om teknologi, men om den værdi, man kan høste på en løsning," siger Smith.

En tydelig bevægelse

Dermed ligger cloud computing i klar forlængelse af den bevægelse, der ifølge Gartner på mange områder gør sig gældende for CIO'en: Nemlig at CIO'en mere og mere skal fokusere på forretningen og mindre og mindre på den rå it-drift.

Den kan du læse mere om her.

Vi har dog stadig ikke set et egentligt gennembrud, mener Gartner.

Op mod 70 procent af virksomheder med mere end 1.000 ansatte har endnu ikke taget cloud computing til sig. Grunden er især bekymringer om sikkerhed og om, hvor selskabets ofte fortrolige og vigtige data bliver placeret.

En åbenbar risiko ved cloud computing er nemlig, at data kan havne i et datacenter nærmest hvor som helst på jorden. Det kan give visse problemer med eksempelvis personfølsomme data.

Nødden bliver snart knækket

Gartner er imidlertid ganske sikker på, at disse problemer vil blive løst ganske hurtigt.

"Om fem år vil rigtigt mange af sikkerhedsbekymringerne være adresseret, og vi tror, at der vil ske et ryk, når de store selskaber som IBM og HP for alvor kommer på banen med deres fokus på sikkerheds specielt for erhvervslivet," siger Gartner-analytiker David Cearley.

Det samme gælder placeringen af data, mener han. Her vil løsningen ikke mindst være private cloud-løsninger.

Alt i alt vil det ifølge Gartners forudsigelser føre til et markant gennembrud i de kommende år. Selskabet vurderer, at omsætningen på cloud computing vil være tredoblet i 2014 - primært trukket af det amerikanske og det europæiske marked.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?