Artikel top billede

Gartner: Sådan gør du dit datacenter mere effektivt

Nedsætning af omkostningerne til elforbruget er højeste prioritet.

Computerworld News Service: Et bedre design af datacentrene vil kunne løse mange af de kapacitetsproblemer, som virksomhederne i dag står over for. Ændringer i designet af datacentret kan give 300 procent større kapacitet samtidig med at reducere gulvarealet med 30 procent, hævder Gartner.

Mange virksomheder er under pres, fordi deres datacentre tilsyneladende har nået deres fulde kapacitet, og på grund af høje ejendomsudgifter. Derfor er mange ude efter at få mere ud af deres datacentre. Organisationer, der er ramt af høje udgifter til elforbrug, har forsøgt at sprede sig over et større gulvareal for at lette kølingen, men denne tilgang er ikke længere omkostningseffektiv.

Virksomhederne har brug for at få mere ud af deres datacentre. "Der er en reel og stigende interesse i at øge produktiviteten i datacentrene," siger Dave Cappuccio, der er chef for analyse af infrastruktur hos Gartner. "Virksomhederne er begyndt at tage et alvorligt kig på forholdet mellem regnekraft og elforbrug og sammenligne det med den anslåede produktivitet i applikationerne og det udstyr, der leverer applikationerne."

Han påpeger, at nøglen til alt ligger i måden, hvorpå aktiverne anvendes til at give større effektivitet. "De fleste it-aktiver er underudnyttede. Når man eksempelvis ser på, hvordan mange x86-servere kører ved 12 procent udnyttelse, racks er udnyttet til 50 eller 60 procent af deres kapacitet og gulvarealet er 'spredt ud' for at fordele varmen, så bliver det tydeligt at effektivt designede og implementerede datacentre kan give væsentlige forbedringer."

Udgifterne til elforbruget, der er nødvendigt for at køre en x86-server, vil ifølge Gartner overstige prisen på selve serveren. Det er uholdbart, mener Cappuccio. "Den tid er snart forbi, hvor der stod ubenyttede maskiner på datacentrets gulv uden for tidspunkter med spidsbelastning."

Tjekliste

Gartner har således udarbejdet en tjekliste til virksomheder, der er ude efter at skære ned i omkostningerne til elforbruget. Blandt rådene finder man disse fem:

1) Implementering af række- og rackbaseret køling til udstyr med større tæthed kan reducere elforbruget med op til 15 procent.

2) At sørge for, at nye datacentre har den helt rigtige størrelse ved kun at bygge og provisionere, hvad der er nødvendigt, og derefter kun udvide, når der virkelig er behov for det, kan reducere driftsomkostningerne på lang sigt med 10 til 30 procent.

3) Anvendelsen af økonomiserende udluftningssystemer er visse geografiske områder er en enkel måde at høste væsentlige fordele. Mange datacentre har i forvejen udluftningssystemer med økonomiserende indstillinger til rådighed, som blot blev slået fra, da udgifterne til elforbruget ikke udgjorde en sådan bekymring, som de gør i dag.

4) Det kan betale sig at være særligt opmærksom på anlægsplanen ikke kun i forhold til kulde-/varmezoner men også med hensyn til den generelle luftgennemstrømning med henblik på at reducere arbejdsbyrden for udluftningssystemerne.

5) Det er en god idé at virtualisere så meget som muligt især af x86-udstyret. Den gennemsnitlige x86-server har meget lave udnyttelsesniveauer men kræver en stor del af sit maksimale strømforbrug for at køre. Pres mere ud af disse systemer for at reducere det generelle elforbrug og gulvarealet og udnyt således dine it-aktiver mere effektivt.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere