Artikel top billede

(Foto: SAP)

HP's topchef bryder tavsheden

Leo Apotheker fortæller i sin første offentlige optræden om sine planer om vækst i Hewlett-Packards software-forretning.

Computerworld News Service: Ved sin første offentlige optræden, siden han blev udnævnt til koncernchef for Hewlett-Packard i september, fortæller Leo Apotheker, at HP vil fokusere mere på software, og at han stadig har noget at lære om virksomheden.

Apotheker talte mandag under et kort telefonmøde med journalister, hvor virksomhedens kvartalsregnskab blev fremlagt, og hvor HP offentliggjorde en omsætning for fjerde kvartal på 182,95 milliarder kroner, hvilket udgør en stigning på otte procent i forhold til samme kvartal sidste år.

Kvartalets nettoresultat ligger på 13,73 milliarder kroner, hvilket udgør en stigning på fem procent i forhold til samme periode i 2009.

HP har forklaret Apothekers tavshed i den foregående måned med, at han var på rundtur for at besøge HP's medarbejdere og kunder. Denne tur har tilsyneladende holdt ham væk fra Californien, hvor han ellers kunne være blevet stævnet af Oracle og tvunget til at møde i retten.

Oracle har anklaget SAP for ulovlig kopiering af software, der foregik, mens Apotheker var koncernchef for SAP.

Under telefonmødet sagde Apotheker, at han har mødtes med medarbejdere og kunder rundt om i verden "fra Californien til Massachusetts og fra Tyskland til Singapore med mange stop derimellem."

Da en journalist spurgte Apotheker, hvor han aktuelt befandt sig, bemærkede han, at det da var et underligt spørgsmål, men svarede, at han var i Palo Alto i Californien i HP's hovedkvarter. "Vil du have et billede?" sagde han spydigt.

Apotheker fortalte at han er begejstret for HP's udsigter, men at han stadig har mere at lære om virksomheden.

"Min topprioritet er at fordybe mig mere i virksomheden," oplyste han.

Han har dog allerede identificeret software som et vækstområde for HP, der på nuværende tidspunkt repræsenterer tre procent af virksomhedens omsætning.

"Men jeg tror, at det kan vi gøre bedre Vi mener, at vi med software kan føje stor værdi og styrke til løsningerne til vores kunder," sagde han.

Apotheker sigter efter at fordoble eller tredoble den andel af omsætningen, der kommer fra software.

HP har flere valgmuligheder i forhold til vækst af software-forretningen heriblandt interne investeringer og opkøb, påpegede han.

I fjerde kvartal var omsætningen fra software steget med en procent i forhold til samme periode sidste år til 5,35 milliarder kroner.

På trods af fokusset på software brugte cheferne fra HP ikke megen tid under telefonmødet på at diskutere WebOS, som er det mobilstyresystem, virksomheden købte sammen med Palm. HP investerer fortsat i WebOS, sagde Cathie Lesjak, der er HP's finansdirektør.

HP investerer også fortsat i måder at øge sin omsætning på services, men det har ikke rigtigt givet afkast endnu. Omsætningen på services steg blot 0,4 procent til 49,38 milliarder kroner.

Denne forretning er vokset omtrent parallelt med markedet, og virksomheden forventer i lyset af dens investeringer og nye løsninger, at dens services-forretning på længere sigt vil vokse parallelt med eller hurtigere end markedet, oplyser finansdirektøren.

HP's storage- og server-forretning har klaret sig bedst i virksomhedens forløbne regnskabskvartal med en vækst på 25 procent til en omsætning på 29,09 milliarder kroner.

Kvartalsomsætningen fra personal systems group steg fire procent til 56,54 milliarder kroner, mens den fra imaging and printing group steg otte procent til 38,43 milliarder kroner.

Ligesom andre pc-producenter er HP blevet ramt af Apples populære iPad. Den samlede omsætning fra bærbare er faldet med tre procent. Årsagen er at finde i en "svag" efterspørgsel blandt forbrugerne særligt på de billigere bærbare, påpeger Lesjak.

Salget af prisbillige netbooks har samlet set været for nedadgående, og visse analytikere mener, at det skyldes et skift fra netbooks til det fremkommende tablet-marked, hvor iPad'en troner. Lesjak fremhæver også, at problemer i Kina, hvor HP tidligere på året havde problemer med kvaliteten, har påvirket salget af prisbillige bærbare.

HP begyndte for nylig at sælge en tablet-pc baseret på Windows og har offentliggjort planer om at lancere en tablet med WebOS tidligt næste år.

Virksomheden forventer at blive ved med at øge udgifterne til forskning og udvikling og at øge salgspersonalet for at hjælpe til at drive væksten. HP ønsker også at blive bedre til at belønne medarbejderne ved i 2011 igen at inkorporere lønstigninger som en del af en årlige evalueringsproces, oplyser Apotheker.

HP øger sine forventninger til næste år, da virksomheden har tillid til, at den vil yde en god præstation, sagde Lesjak. For hele 2011 forventer HP en omsætning på mellem 725 og 733 milliarder kroner og en indtjening per aktie på mellem 28,36 og 28,69 kroner.

Virksomhedens tidligere prognose lød på en omsætning på mellem 723 og 734 milliarder kroner og en indtjening per aktie på mellem 27,76 og 28,31 kroner.

Apotheker lød, som om han var klar til at føre virksomheden fremad efter nogle turbulente første måneder. Apotheker tog over, da den tidligere koncernchef, Mark Hurd, fratrådte efter en sag om sexchikane. Han indgik forlig med den tidligere HP-freelancer, der havde sagsøgt ham, og blev siden meddirektør for HP's konkurrent Oracle. Kort tid derefter begyndte Oracle og virksomhedens bramfri koncernchef, Larry Ellison, at angribe Apotheker fra retssalen som en del af sagen mod SAP.

I en indirekte henvisning til Oracle, dog uden navns nævnelse, bemærkede Apotheker, at "en konkurrent har forsøgt at distrahere os og jer fra det gode arbejde, HP har udført på tværs af sine forretningsområder. Vi har igen og igen hørt i løbet af de sidste par uger, at det, der virkelig tæller for investorer og partnere, er forretningsmæssig præstation og vækst."

HP's aktier på New York Stock Exchange (HPQ) steg 7,15 kroner til 245,12 kroner i efterbørs-handlen sent mandag.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere