Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

KPMG kræver pure frifindelse i IT Factory-opgør

I retsopgøret i kølvandet på IT Factory-skandalen kræver kurator en milliard kroner af revisor KPMG, der kræver pure frifindelse. Læs hvorfor.

Frifindelse.
 
Så klart er budskabet på første side i KPMGs 74 sider lange svarskrift til Østre Landsret i sagen, hvor kurator Boris Frederiksen på vegne af konkursboet efter IT Factory kræver 987 millioner kroner i erstatning.
 
Computerworld er i besiddelse af skrivelsen, der er dateret den 26. februar 2010.
 
Her fremgår det under afsnittet "kulissen", at revisor-giganten i høj grad vil bygge sit forsvar på, at ingen andre opdagede svindlen.
 
Blandt andet IT Factorys ledelse:
 
"Alle disse ansatte og alle disse ledelsespersoner gik hver dag på arbejde uden at få mistanke...og uden at sagsøgerne (blandt andet Boris Frederiksen, red.) mener, at nogen af disse kan kritiseres for ikke at have opdaget og afsløret de kriminelle forhold," skriver advokatfirmaet Bruun & Hjejle på vegne af KPMG.
 
"Bedraget blev gennemført med en betydelig dygtighed, med omfattende og hyppig manipulation og antageligt med et større antal internationalt virkende medsammensvorne," fremhæver KPMG.
 
Hvad med due diligence?
KPMG peger blandt andet på en due diligence-undersøgelse i foråret og sommeren 2008, hvor flere store aktører var på banen og tjekke IT Factorys værdier i det, der skulle have været et milliard-salg.
 
KPMG peger på, at "købersiden blev bistået (køber var kapitalfonden General Atlantic, red.) af Merrill Lynch Global Markets and Investment Banking Group, PricewaterhouseCoopers, Handelsbanken Capital Markets og Bech-Bruun," fremgår det af skrivelsen.
 
Desuden var et omfattende virtuelt datarum "etableret via Plesner" (advokatfirma, red) hos IT Factory, oplyses det i skrivelsen.
 
KPMG konstaterer tørt i sit forsvarsskift om de mange kloge hoveders arbejde hos IT Factory:
 
"Bedrageriet blev ikke herved afsløret".
 
Påstande forkerte
Desuden afviser KPMG blankt flere af de påstande, som Boris Frederiksen kommer med i stævningen omkring brud på bogføringsloven, omkring nogle af IT Factorys datterselskaber og huslejens håndtering i forhold til regnskaberne.
 
"I stævningen er medtaget kritiske bemærkninger vedrørende bogføring, billeasing, huslejens notemæssige håndtering, moms, notekrav m.m., uanset, at det er åbenbart, at de pågældende forhold - selv for det tilfælde, at kritikken havde været berettiget - er uden nogen relevans for de indtalte krav."
 
Sagt med lidt andre ord: De forhold har intet at gøre med de 99 procent af omsætningen, der var falsk.
  
Gratis omgang for IT Factory?
KPMG peger desuden på det forhold, at kreditorerne i IT Factory ikke kan bruge revisors ansvar til at dække sig ind under, at direktøren i det selskab, som de har smidt penge i, begår bedrageri.
 
"IT Factory A/S skal ikke kunne slippe tabsfrit og gratis fra, at det lykkedes selskabets egen administrerende direktør, bestyrelsesmedlem og storaktionær at bedrage omverdenen, blot fordi det tillige lykkes at bedrage revisionen," skriver KPMG.
 
"IT Factory A/S blev ikke garderet mod tab ved, at Stein Bagger snød revisionen. At den af selskabet ansatte direktør fører revisor bag lyset skal og kan ikke belønnes med, at selskabet får spændt et økonomisk sikkerhedsnet ud under sig, som sikrer selskabet mod tab," skriver KPMG blandt andet i sit forsvar.
 
Kræver revisor-papirer droppet 
Revisor-giganten KPMG kræver en række bilag udarbejdet af Grant Thornton, statsautoriseret revisionsaktieselskab, fjernet fra retssagen imod dem.
 
KPMG vil ikke finde sig i, at papirerne fra Grant Thorntons folk, der blev hyret af kurator, indgår i retssagen.
 
Sådan udtrykkes det i jura-termer:
 
"Da de af påstanden ad formaliteten omfattede bilag yderligere er ensidigt indhentet til brug for sagens gennemførelse - og for så vidt angår bilagene 59, 110 og 175 er dateret efter offentliggørelsen af kurators beslutning om anlæggelse af nærværende sag - har KPMG fundet det rigtigst at nedlægge en egentlig påstand om bilagenes bortfjernelse fra sagen," står der i KPMGs forsvarsskrift.
 
De pågældende bilag omhandler blandt andet lister over leasing-aftaler og et notat udarbejdet af Grant Thornton i samarbejde med tidligere tekniske direktør Carsten Sjørup fra IT Factory.
 
Af forsvarsskrivelsen fremgår det, at KPMG i alt modtog 750.000 kroner for revision af årsrapporterne med videre, i 2005, 2006 og 2007.

"KPMGs honorar for lovpligtig revision af årsrapporten for IT Factory A/S, regnskabsmæssig assistance med opstilling af årsrapporten for IT Factory A/S samt skattemæssig assistance i forbindelse med opgørelsen af den skattepligtige indkomst for IT Factory androg for 2005 kr. 240.000, for 2006 kr. 250.000 og for 2007 kr. 260.000," står der i skrivelsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.