Artikel top billede

It-fagforening vil ændre din efterløn

Mens de fleste fagforeninger forsvarer efterlønnen med næb og klør, så opfordrer en fagforening med mange it-folk til en markant omlægning af ordningen.

Fagforeningerne er nærmest ved at vælte over hinanden, når det gælder et forsvar af efterlønnen, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil til livs.

Men nu træder en fagforening ind i den sprængfarlige politiske debat med et måske noget kontroversielt synspunkt for en fagforening:

"Vi går ind for, at efterlønnen skal justeres. Men uden at fratage de, der virkelig er nedslidte, muligheden for at forlade arbejdsmarkedet," siger formand Morten Thiessen fra ingeniørfagforeningen IDA's Arbejdsmarkedsudvalg.

Han understreger, at IDA ikke er ude i et politisk ærinde, men udelukkende handler i sine medlemmers interesse.

"Vi har i modsætning til resten af fagbevægelsen ikke erklæret os som politisk parti, som vælger den ene side frem for den anden."

"Jeg kan godt blive lidt bekymret for analysen hos LO-folkene, når de så entydigt lægger lodderne i én skål," siger han.

LO har været ude med et benhårdt forsvar af efterlønnen. Men IDA er altså villig til en markant omlægning af ordningen.

"Vi er en fagbevægelse, og vi gør det, som er i vores medlemmers interesse," begrunder Morten Thiessen IDA's standpunkt.

"Det, vi kan konstatere er, at som efterlønnen er skruet sammen nu, så er den til større skade end gavn for vores medlemmer," konkluderer han.

"Og derfor går vi ind for, at adgangen til efterløn for arbejdsduelige bliver indskrænket," siger udvalgsformanden.

Efterlønnen medfører alderdiskrimination

Faktisk ødelægger ordningen det for folk, der ikke vil stoppe med arbejde, fordi de har nået en bestemt alder.

"Vi ser den (efterlønsordningen, red.) som kilde til aldersdiskrimination."

"Vi har medlemmer, som gerne vil arbejde længe, men som ikke kan komme til det - eller i hvert fald ikke bliver taget alvorligt."

"For lige så snart, de bliver 58 år, skal de have deres senior-samtale, og så kan de lukke for efteruddannelseskontoen og de kan lukke for karrieren," udtaler Morten Thiessen. 

"Dem, der har tænkt sig at arbejde, til de fylder 70 år, synes, at de tolv år er lange," siger han.

Udvalgsformanden forklarer, at ordningen er levn fra industri-alderen, hvor man i HR-afdelingen mente, at så snart folk kan slippe for arbejde, så vil de det også.

"Og det passer i særdeldeshed ikke med vores medlemmer. Vores medlemmer er nogle af dem, der bruger efterlønnen allermindst," siger Morten Thiessen.

Konjunktur-afhængig efterløn

IDA foreslå i stedet for den nuværende ordning, at man gør efterlønnen konjunktur-afhængig.

"Når ledigheden er over gennemsnittet, så tillader man lettere adgang til efterlønnen, end når den er under gennemsnittet," forklarer Morten Thiessen.

Han forklarer, at den mest "fair" model ville være en licitationsmodel, hvor folk blev vurderet.

"Men vi er bange for, at den model åbner for alt for meget bureakrati," siger formanden.

"Den anden model er lettere at administere," vurderer han. 

Det er i øvrigt ikke første gang, at IDA kommer med forslaget om en ændring af efterlønsordningen.

Forslaget har udvalgsformanden fra IDA faktisk luftet i årevis, viser presseklip på foreningens hjemmeside.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.