Artikel top billede

It-fagforening vil ændre din efterløn

Mens de fleste fagforeninger forsvarer efterlønnen med næb og klør, så opfordrer en fagforening med mange it-folk til en markant omlægning af ordningen.

Fagforeningerne er nærmest ved at vælte over hinanden, når det gælder et forsvar af efterlønnen, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil til livs.

Men nu træder en fagforening ind i den sprængfarlige politiske debat med et måske noget kontroversielt synspunkt for en fagforening:

"Vi går ind for, at efterlønnen skal justeres. Men uden at fratage de, der virkelig er nedslidte, muligheden for at forlade arbejdsmarkedet," siger formand Morten Thiessen fra ingeniørfagforeningen IDA's Arbejdsmarkedsudvalg.

Han understreger, at IDA ikke er ude i et politisk ærinde, men udelukkende handler i sine medlemmers interesse.

"Vi har i modsætning til resten af fagbevægelsen ikke erklæret os som politisk parti, som vælger den ene side frem for den anden."

"Jeg kan godt blive lidt bekymret for analysen hos LO-folkene, når de så entydigt lægger lodderne i én skål," siger han.

LO har været ude med et benhårdt forsvar af efterlønnen. Men IDA er altså villig til en markant omlægning af ordningen.

"Vi er en fagbevægelse, og vi gør det, som er i vores medlemmers interesse," begrunder Morten Thiessen IDA's standpunkt.

"Det, vi kan konstatere er, at som efterlønnen er skruet sammen nu, så er den til større skade end gavn for vores medlemmer," konkluderer han.

"Og derfor går vi ind for, at adgangen til efterløn for arbejdsduelige bliver indskrænket," siger udvalgsformanden.

Efterlønnen medfører alderdiskrimination

Faktisk ødelægger ordningen det for folk, der ikke vil stoppe med arbejde, fordi de har nået en bestemt alder.

"Vi ser den (efterlønsordningen, red.) som kilde til aldersdiskrimination."

"Vi har medlemmer, som gerne vil arbejde længe, men som ikke kan komme til det - eller i hvert fald ikke bliver taget alvorligt."

"For lige så snart, de bliver 58 år, skal de have deres senior-samtale, og så kan de lukke for efteruddannelseskontoen og de kan lukke for karrieren," udtaler Morten Thiessen. 

"Dem, der har tænkt sig at arbejde, til de fylder 70 år, synes, at de tolv år er lange," siger han.

Udvalgsformanden forklarer, at ordningen er levn fra industri-alderen, hvor man i HR-afdelingen mente, at så snart folk kan slippe for arbejde, så vil de det også.

"Og det passer i særdeldeshed ikke med vores medlemmer. Vores medlemmer er nogle af dem, der bruger efterlønnen allermindst," siger Morten Thiessen.

Konjunktur-afhængig efterløn

IDA foreslå i stedet for den nuværende ordning, at man gør efterlønnen konjunktur-afhængig.

"Når ledigheden er over gennemsnittet, så tillader man lettere adgang til efterlønnen, end når den er under gennemsnittet," forklarer Morten Thiessen.

Han forklarer, at den mest "fair" model ville være en licitationsmodel, hvor folk blev vurderet.

"Men vi er bange for, at den model åbner for alt for meget bureakrati," siger formanden.

"Den anden model er lettere at administere," vurderer han. 

Det er i øvrigt ikke første gang, at IDA kommer med forslaget om en ændring af efterlønsordningen.

Forslaget har udvalgsformanden fra IDA faktisk luftet i årevis, viser presseklip på foreningens hjemmeside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere