Artikel top billede

Slut med it-fokus: Sådan bliver du klar til Danmark 3.0

Computerviews: Skal Danmark blive et gennemdigitaliseret land, skal vi ikke blive ved med at ævle om it. Se, hvordan vi skal ruste os til Danmark 3.0.

Læs mere om Danmark 3.0 her.

Computerviews:  Tid og sted opløses, fordi det rent faktisk er muligt at være flere steder på én gang ved hjælp af informationsteknologi.

Det helt grundlæggende paradigme for digitaliseringen er afgørende at forstå, hvis man skal planlægge og tage beslutninger i et gennemdigitaliseret samfund, et såkaldt d-land.
 
Om et par uger kan politikere, erhvervsfolk, borgere og andre beslutningstagere blive inspireret af en rapport med konklusionerne på efterårets ide-debat Danmark 3.0, som du kan læse mere om her.  
 
Nyskabelse
Rapporten er en nyskabelse, fordi den ikke forholder sig til teknologi, men derimod til, hvordan samfundsprocesser kan understøttes med teknologi  - og dermed hvordan teknologi kan være katalysator for samfundsforandringer.
 
Derfor er rapporten et vigtigt indspark i arbejdet med en ny digitaliseringsstrategi og kan blive en kilde til diskussioner i den forestående valgkamp.

Men det kommer til at kræve stor ihærdighed fra idemændene og Dansk IT, at overdøve andre ide-initiativer som Fremtidens Danmark, der vil gøre alt for at få kandidaterne til at bruge netop deres dagsorden i valgkampen.
 
Tre klumper af muligheder
Tankerne i rapporten samler sig om tre klumper af muligheder og udfordringer i digitaliseringen. Den optimale udnyttelse kræver, at staten investerer i og driver infrastrukturen, der sikrer digitaliseringen ligesom motorveje og broer sikrer den fysiske trafik.
 
Men den infrastruktur skal udnyttes bedst muligt af alle. Markedskræfterne skal sikre, at d-lande som Danmark udnytter sine styrkepositioner optimalt for at skabe udvikling og vækst med afsæt i anvendelse af alle samfundets data på kryds og tværs af tid og sted.
 
Endelig har sikkerhed været en afgørende dimension i it-tænkernes tanker. Statens digitale sårbarhed skal minimeres og borgernes digitale retssikkerhed skal maksimeres.
 
Rapporten fra it-tænkerne rummer masser af inspiration til visioner, ideer og projekter, som kan skabe digitale kvantespring. Det kræver dog, at debatten bliver til egentlig digital politik, der kan afløse den nuværende tilstand. En tilstand som rapportens idemænd kalder digital administration.
 
Faststoffysik
Tankegodset i rapporten tager afsæt i, hvordan industrialiseringen er baseret på den klassiske fysik,  og hvordan digitaliseringen bygger på forståelse af faststoffysikken og opfindelsen af transistoren på Bell-laboratorierne i 1947. Den transistor, som er forudsætningen for computeren.
 
Det er knapt et halvt år siden, at interesseorganisationen Dansk IT satte gang i processen Danmark 3.0.

Formålet er at finde de løftestænger, som kan hjælpe borgere og beslutningstagere med at digitalisere Danmark og udnytte fordelene ved at være en digital nation eller et d-land.
 
Starten på d-landet
Begrebet d-land er et godt eksempel på et begreb skabt af den intense ide-diskussion, som har fundet sted i løbet af efteråret.

Den ambition som Per Tejs Knudsen og Ejvind Jørgensen havde med, at samle 21 af de fremmeste hjerne i it-Danmark til diskussion har båret frugt 
 
De 21 tænkere har i løbet af efteråret været samlet tre gange til tre timer lange sessioner, hvor digitaliserings-diskussionen er nået meget dybere end dagligdagens fokus på infrastruktur, software, hardware og ledelsesprocesser.

De fleste af it-tænkerne har også deltaget i de offentligt tilgængelig temamøder som i løbet af efteråret har sat fokus på digitalisering set gennem fem centrale områder i samfundet: sund, energi og miljø, innovation, uddannelse og forskning samt sikkerhed.
 
De offentlige temamøder kulminerede med en it-politisk åbningsdebat på Christiansborg den 8. oktober. Her fik de tilstedeværende it-ordfører mulighed for at lytte til og diskutere it-tænkernes visioner, der nu er tæt på at være destilleret i rapporten.

Læs mere om Danmark 3.0 her.
IT-JOB

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Experienced Data Engineer

IBM Client Innovation Center

Cloud Architect – IBM CIC

Wunderman A/S

Cloud Consultant
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere