Artikel top billede

Den nye Mac App Store minder om App Store fra iPhone. Apple er langt fra det eneste selskab, der nu forsøger sig med en butik på almindelige computere efter at have oplevet stor succes på smartphonen.

Derfor bliver Mac App Store en fed fidus for dig

ComputerViews: Efter smartphonen er apps-hysteriet nu kommet til den traditionelle computer, hvor Mac App Store har lagt fra land. Men der er en pris at betale.

Læs også: Steve Jobs sygdom kan blive katastrofal for Apple.

ComputerViews: Midt i virvarret af produkt-nyheder fra CES i Las Vegas listede Apple, der var fraværende på messen, en lancering af sted, der kan vise sig at få større betydning for dig, end man lige umiddelbart skulle tro.

Apple åbnede for Mac App Store, der minder om den App Store, som mange kender fra iPhone, iPod Touch og iPad.

Æble-selskabet har naturligvis set, hvordan pengene er væltet ind på kontoen i takt med brugernes mange app-indkøb på blandt andet iPhonen.

Den succes ønsker Steve Jobs at fortsætte på de almindelige Macs også.

Men der er en grund til, at pengene vokser i Apples pengetank; App Store har vist sig at være en fremragende handelsplatform for software - det er nemt, enkelt og hutigt at handle og at tjekke, om der er kommet nye versioner til de applikationer, man allerede har installeret.

Det er grunden til, at Google har skabt Android Market, og Microsoft har udviklet Marketplace til det nye Windows Phone 7-styresystem.

Og det er grunden til, at App Stores fremover ikke bare vil være forbeholdt smartphones, men også tablets og traditionelle computere.

Ser lovende ud

Mac App Store er det første seriøse bud på det, og umiddelbart har Apple ramt hovedet på sømmet.

Selskabet kunne melde om en million downloads allerede på førstedagen, og de fleste anmeldere ser ud til at give Mac App Store pæne ord med på vejen.

Paul Thurrott, der ellers traditionelt er mest til Windows-platformen, mener, at butikken kan vise sig at blive ganske revolutionerende.

"Mac App Store er et imponerende skridt og et, som Microsoft bør tilføje til Windows før Windows 8. Hæder til Apple for at føre an endnu engang," skriver han.

Også britiske Tech Radar er imponeret over Apple-tiltaget på trods af diverse start-vanskeligheder.

"...App Store er stort set, hvad vi alle ventede: en let og behagelig måde at bruge dine penge på på ting, du ikke anede, du havde brug for."

Flere butikker på vej

Det er imidlertid ikke kun Apple, der har udset sig de traditionelle computere som den næste fede guldkalv, der malkes ved hjælp af en App Store.

Samme strategi gør sig gældende i Googles Chrome OS - det webbaserede styresystem. Læs mere om det her.

Google har i forbindelse med Chrome OS lanceret Chrome Web Store, der gør det muligt at installere applikationer til Chrome-browseren, som også er udgangspunkt for web-styresystemet.

Intel lancerede ligeledes i 2009 Intel AppUp Center, en applikations-butik til de enheder, der anvender selskabets processorer, særligt Atom-processoren.

Det helt store spørgsmål bliver imidlertid, hvad Microsoft gør?

Selskabet har allerede lanceret Marketplace til Windows Phone 7, og det er oplagt, at også Windows 7 - og kommende versioner - skal have en "Windows Store," hvor brugerne let kan finde og downloade nye applikationer - uanset om det er til den bærbare computer eller til tablet-computeren.

Læs også: Steve Jobs sygdom kan blive katastrofal for Apple.

Derfor er App Stores rigtigt smart

Læs også: Steve Jobs sygdom kan blive katastrofal for Apple.

Det smarte ved applikations-butikkerne er, at man som bruger har ét login, der knytter sig til ens kreditkort.

Med det login kan man handle applikationer på livet løs uden at skulle bøvle med at oprette sig som ny bruger hele tiden.

Man får ét sted at søge efter relevante applikationer. Når applikationer opdateres med nye versioner, sker det hele automatisk.

For software-leverandørerne rummer det den klare fordel, at man opnår optimal synlighed for nye produkter ved denne nye salgskanal. Fordi brugerne allerede er oprettet som brugere, er næste handel aldrig mere end et enkelt klik væk. 

For ejerne af applikations-butikkerne - bedst eksemplificeret ved Apple - er der udsigt til en ekstra indtjening, hver gang der handles en ny applikation, fordi en del af pengene går til ejeren af butikken.

Applikations-butikker er imidlertidig ikke uproblematiske.

De fleste kender allerede Apples hårde hånd, der jævnligt kyler applikationer ud af App Store, fordi de ikke lever op til "betingelserne."

Kan Apple styre magten?

Kommer vi til at se det samme med den nye Mac App Store?

I såfald bliver det et markant brud med måden, som vi er vant til at anvende vores computere på - at man kan installere alt, hvad man ønsker.

I første omgang vil eventuelle Apple-afslag til softwareleverandører dog have en begrænset effekt, idet Mac App Store langt fra er den eneste kanal for nye applikationer, sådan som det er tilfældet med App Store til iPhone og iPad.

Men hvis Apple formår at gentage successen med den oprindelige App Store på Mac'en, vil magtblancen hurtigt kunne tippe over til Apples fordel, hvor det primære sted, man handler applikationer er i selskabets egen butik.

Så er det Steve Jobs, der svinger dirigentstokken over ikke-ønskede applikationer.

I bedste fald vil Mac App Store betyde en ny innovativ markedsplads til glæde for brugere og producenter.

I værste fald er det begyndelsen på en helt ny form for smagsdommeri, hvor Apple - og andre ejere af applikations-butikker - kommer til at bestemme, hvad du kan finde på hylderne.

Hvad mener du? Vil "App Stores" give din computer nyt liv - eller ende med at kvæle den?

[b]Læs også: Steve Jobs sygdom kan blive katastrofal for Apple.
[/b]
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere