Artikel top billede

Mobilselskaber tvinges til at droppe flatrate

Teleselskaberne kan ikke hente deres investeringer i mobilnet hjem, hvis de kun investerer for at følge med data-efterspørgslen.

Datatrafikken i mobilnetværkene er de senere år røget i vejret.
 
Det hænger ikke mindst sammen med, at mange mobilt bredbånd-abonnementer er med frit forbrug eller et højt sat loft.
 
Men sådan kommer det formentlig ikke til at fortsætte, forudser aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank.

Han følger telebranchen, og ifølge ham står teleselskaberne over for en enorm udfordring.
 
"Teleselskaberne har problemer med at forsvare investeringer i nye netværk, når det kun er datamængden, der eksploderer, mens indtjeningen ikke følger med," siger han. 

Datatrafik stiger og stiger 
I Danmark viser de seneste tal fra IT- og Telestyrelsen, at datatrafikken i de danske mobilnet steg med 38 procent fra andet halvår 2009 til første halvår 2010.
 
Problemet for et teleselskab er, at når de tunge dataforbrugere kommer ind i et mobilnet, belaster det også resten af nettet.

Det vil sige, at de tunge brugere giver en dårligere oplevelse for de andre kunder i mobilnettet, med mindre teleselskabet øger kapaciteten i nettet for at kompensere for den tungere trafik. 

Det er dog ikke en bæredygtig model for teleselskaberne, vurderer Morten Imsgard.
 
"Teleoperatørerne skal arbejde med at lave lønsomme forretninger inden for data, hvor de skal væk fra 'all you can eat' og i stedet prisdifferentiere deres produkter," siger han og tilføjer:
 
"En operatør bliver nødt til at få noget indtjening for at kunne forsvare sin investering i netværket, ellers udbygger den bare nettet for at give omsætningen et boost, mens den taber på det." 
 
Ericsson kom tirsdag med årsregnskab, og det viste, at europæiske teleselskaber tøver med at skrue op for blusset i investeringer i nye mobilnet. Og behovet for at investere i nye mobilnet falder netop, hvis teleselskaberne formår at dæmpe kundernes dataforbrug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere