Artikel top billede

Foto: Lars Sundström. (Foto: Lars Sundström / Lars Sundström)

Tøvende teleselskaber presser Ericsson

Netværksproducenten Ericsson lider under, at teleselskaberne holder igen med investeringer i nye netværk, ligesom konkurrencen også spidser til.

Verdens største producent af mobilnet, Ericsson, kom i dag med sit regnskab for 2010.
 
Regnskabet afslørede, at den svenske koncern oplevede et lille fald i salget, mens selskabet formåede at forbedre bundlinjen efter en række nedskæringer året forinden.
 
"Det har været et vanskeligt år, hvor telebranchen har været ramt af komponentmangel, og det har været et år, hvor teleselskaberne har holdt igen med deres investeringer," siger aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank.
 
Ericsson-koncernens omsætning faldt i 2010 med to procent til 169 milliarder kroner, mens selskabet forbedrede bundlinjen med 172 procent til 9,3 milliarder kroner. 

Det var især Nordamerika, som holdt salget hos den svenske koncern oppe.
  
Salget steg med 107 procent i Nordamerika og udgør nu en fjerdedel af koncernens samlede omsætning. Fremgangen i Nordamerika skyldes til dels, at Ericsson i juli 2009 købte Nortels netværksaktiviteter, som var stærkt repræsenteret på kontinentet.
 
"Men fremgangen skyldes også de amerikanske teleoperatører, som ret aggressivt udvider deres netværk både dæknings- og kapacitetsmæssigt for at følge med forbrugernes stigende lyst til at bruge smartphones til data. USA har nogle telenetværk, som har haltet bagefter Europa," forklarer Morten Imsgard. 
 
Pres fra kinesere
Mens selskabet gik fra i USA, så var der fald på en lang række andre markeder. Blandt andet i Østasien, hvor kinesiske selskaber som ZTE og Huawei presser Ericsson. Presset fra dem bliver ifølge analytikeren en af de helt store udfordringer for Ericsson de kommende år.
 
Ikke mindst fordi teleselskabernes investeringer i høj grad vil ske inden for et felt, hvor Ericsson står knap så stærkt.
 
"I de europæiske markeder og delvist i USA ligger kapacitetsproblemet mere i transportnettet væk fra masterne end i selve mobilmasten. Ericsson er verdens stærkeste inden for mobilmaster, men ikke ligeså stærke inden for kernenetværk, der samler dataene," fortæller Morten Imsgaard.

Tjenesteforretningen under pres

Netværksdelen udgør cirka 55 procent af Ericssons samlede salg, mens tjeneste- og multimedie-divisionen udgør henholdsvis 39 og fem procent af koncernens omsætning.
 
Og netop tjenesteforretningen, hvor selskabet driver mobilnetværk, oplever også et stigende pres, vurderer Morten Imsgard.
 
Finsk-tyske Nokia Siemens Networks har ifølge analytikeren skruet op for sit engagement, og også kinesiske Huawei har kastet sig ind på tjeneste-markedet. 
 
"Ericsson var ene om det her marked, da kontrakterne blev indgået, men nu er der tale om fornyelser af kontrakter, og på det her område er der nu mere konkurrence," siger Morten Imsgard, der forudser mindre attraktive aftaler for netværksvirksomhederne.

I Danmark er Ericssons tjenesteforretning kendt for at drive TDC's mobilnet.

Se Ericssons regnskab her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere