Foto: Torben Klint.

Norske kommuner flygter tilbage til Microsoft Office

To norske myndigheder har fået nok af OpenOffice og hopper tilbage til Microsoft Office-pakken. Besparelser og effektivisering, forklarer de Microsoft-comebacket med.

Håbet om besparelser lokkede de norske myndigheder i Sarpsborg Kommune og hos Akershus fylkeskommune (amt/region på dansk) over på Open Office.
 
Men nu er begge myndigheder hoppet tilbage til den velkendte Office-pakke fra Microsoft, skriver digi.no.
 
"19 millioner kroner (norske kroner, red.) er blevet sparet ved at vælge Microsoft," siger it-chef i Sarpsborg Kommune, Tommy Otnes til Digi.no omkring det produktivitetsløft, som kommunen har oplevet ved at skifte tilbage til Microsofts kontorpakke.  
 
"Det var som at komme til stenalderen [...], e-mailen og adressebogen var ubrugelig," fortsætter Tommy Otnes, om e-mailklienten Thunderbird, som kommunen også har forsøgt sig med.
 
Tommy Otnes kom til kommunen som it-chef i 2009, efter den i 2005 havde beregnet årlige besparelser på fire millioner kroner ved at implementere open source-software.
 
Men den udvikling blev bremset sidste sommer, hvor de 4.000 kommune-kontorfolk røg tilbage i Word, Excel og de andre Microsoft-kontorprogrammer med effektiviseringsgevinster i millionklassen til følge.
 
20.000 tilbage på Word
I Akershus fylkeskommune (amt) har helt op mod 20.000 elever og lærere brugt OpenOffice, mens amts-administrationen er kørt i Microsofts kontorpakke.
 
Fylkeskommunen har siden starten af 00'erne kæmpet en ihærdig kamp for Microsoft-alternativer, men kaster nu håndklædet i ringen på grund af "funktionelle hensyn" og af hensyn til økonomien.
 
Akershus' it-chef, Per Magne Aadnøy, har dog ikke sat sig ned og regnet igennem på, hvad der reelt bedst kan svare sig, men han siger, at der er mange økonomiske hensyn at tage.
 
"OpenOffice er gratis, men der er stor usikkerhed og risiko omkring de samlede omkostninger over tid. Det koster en masse selv at stå for integration, og produktiv arbejdstid kan gå tabt," forklarer Per Magne Aadnøy om sin begrundelse for at sløjfe Oracles kontorpakke.
 
Latterligt argument
Ifølge Microsoft har hverken Sarpsborg eller Akershus fået specielle rabatter for at skippe de gratis kontorpakker og gå tilbage til Windows-fabrikken.
 
Det får dog ikke kritikken til at forstumme fra det norske center for fri software, selv om konstitueret centerleder, Christer Gundersen, ikke kender sagerne i detaljer.
 
"Hvis Sarpsborg Kommune siger, at den kan spare 15 millioner kroner om året på at gå over til Microsoft i forhold til OpenOffice, så vil jeg beskrive det som en latterlig påstand," fortæller han til Digi.no.
 
Sarpsborg Kommune fastholder dog, at selv om Microsoft-licenser koster mere end gratis kontorpakker, så er der effektiviseringsgevinster at hente ved at gå tilbage til kontorpakken fra Redmond.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.