Artikel top billede

Bankers NemID-mistro havner på ministers bord

Oppositionen kræver, at videnskabsministeren svarer på, hvorfor bankerne ikke anerkender af NemID som sikker digital identifikation.

Læs også:

NemID for usikker: Banker kræver stadig fotokopier

NemID-boss: Vi er gode nok til hvidvask-loven

Forbrugerrådet: Skån borgerne for papir-vanviddet

Oppositionens største parti i Folketinget lader nu en sand regn af spørgsmål regne ned over videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K), efter det er kommet frem, at bankerne ikke anerkender NemID som sikker digital identifikation af borgerne.
 
Den fælles logon-tjeneste, som bankerne selv har udviklet, lever ellers ifølge IT- og Telestyrelsen fuldt op til identifikationskravene i forhold til den såkaldte hvidvasklov.
 
Hvis parterne blev enige om det, ville NemID dermed kunne bruges som sikker digital identifikation af kunderne og dermed spare borgerne for papir-vanviddet med fotokopier af kørekort eller personligt fremmøde ved eksempelvis bankskifte.
 
Ifølge John Norden hos firmaet Mybanker.dk hæmmer bankerne konkurrencen ved ikke at anerkende NemID som digital identifikation. Dermed bremser bankerne muligheden for et langt nemmere bankskifte og stærkere konkurrence mellem bankerne.
 
Spørgsmål til ministeren
Hos Socialdemokraterne mener medlem af Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi, Yildiz Akdogan, at meningen med NemID er at gøre livet lettere for borgerne.
 
"Men det tyder det ud fra artiklen ikke på, hvis bankerne begynder at sætte barrierer op, uden at have en reel begrundelse," siger hun.
 
Derfor vil hun nu bede videnskabsministeren om at undersøge sagen ved at stille fem såkaldte paragraf 20-spørgsmål til sagen.
 
Samtidig vil Yildiz Akdogan også spørge økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) om hans syn på sagen.
 
"Det er lidt interessant, hvis det her bliver et helle for bankerne, så de på den måde forsinker processen," siger Yildiz Akdogan og fortsætter:
 
"Det er problematisk, hvis det viser sig, at der sker en bevidst konkurrenceforvridning. En ting er i så fald konkurrenceforvridningen, noget andet er, at man blokerer for en effektiv brug af NemID," siger Yildiz Akdogan. 
 
Læs også:

NemID for usikker: Banker kræver stadig fotokopier
 
NemID-boss: Vi er gode nok til hvidvask-loven

Forbrugerrådet: Skån borgerne for papir-vanviddet

Finansrådet: Derfor halter NemID's sikkerhed


Se spørgsmålene til videnskabsministeren

  
Vil ministeren undersøge om baggrunden for, at bankerne ikke mener, at NemID er sikker nok i forhold til hvidvaskningsloven, er at bankerne ikke ønsker at gøre det nemmere at skifte bank?
 
Mener ministeren, at det er problematisk, hvis NemID ikke gør det nemmere for kunderne at skifte bank og dermed ikke forbedrer konkurrencen på bankmarkedet?"
 
Hvad er ministeren kommentar til, at bankerne i modsætning til IT- og Telestyrelsen ikke mener, at NemID er sikker nok til at identificere borgere i forhold til hvidvaskningsloven, jf. computerworld.dk d. 28. januar?"
 
Mener ministeren, at det er et problem for NemID, at bankerne i modsætning til IT- og Telestyrelsen ikke mener, at NemID er sikker nok til at identificere borgere i forhold til hvidvaskningsloven, jf. computerworld.dk d. 28. januar?"
 
Hvad vil ministeren gøre ved det forhold, at bankerne i modsætning til IT- og Telestyrelsen ikke mener, at NemID er sikker nok til at identificere borgere i forhold til hvidvaskningsloven, jf. computerworld.dk d. 28. januar?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere