Bankers NemID-mistro havner på ministers bord

Oppositionen kræver, at videnskabsministeren svarer på, hvorfor bankerne ikke anerkender af NemID som sikker digital identifikation.

Læs også:

NemID for usikker: Banker kræver stadig fotokopier

NemID-boss: Vi er gode nok til hvidvask-loven

Forbrugerrådet: Skån borgerne for papir-vanviddet

Oppositionens største parti i Folketinget lader nu en sand regn af spørgsmål regne ned over videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K), efter det er kommet frem, at bankerne ikke anerkender NemID som sikker digital identifikation af borgerne.
 
Den fælles logon-tjeneste, som bankerne selv har udviklet, lever ellers ifølge IT- og Telestyrelsen fuldt op til identifikationskravene i forhold til den såkaldte hvidvasklov.
 
Hvis parterne blev enige om det, ville NemID dermed kunne bruges som sikker digital identifikation af kunderne og dermed spare borgerne for papir-vanviddet med fotokopier af kørekort eller personligt fremmøde ved eksempelvis bankskifte.
 
Ifølge John Norden hos firmaet Mybanker.dk hæmmer bankerne konkurrencen ved ikke at anerkende NemID som digital identifikation. Dermed bremser bankerne muligheden for et langt nemmere bankskifte og stærkere konkurrence mellem bankerne.
 
Spørgsmål til ministeren
Hos Socialdemokraterne mener medlem af Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi, Yildiz Akdogan, at meningen med NemID er at gøre livet lettere for borgerne.
 
"Men det tyder det ud fra artiklen ikke på, hvis bankerne begynder at sætte barrierer op, uden at have en reel begrundelse," siger hun.
 
Derfor vil hun nu bede videnskabsministeren om at undersøge sagen ved at stille fem såkaldte paragraf 20-spørgsmål til sagen.
 
Samtidig vil Yildiz Akdogan også spørge økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) om hans syn på sagen.
 
"Det er lidt interessant, hvis det her bliver et helle for bankerne, så de på den måde forsinker processen," siger Yildiz Akdogan og fortsætter:
 
"Det er problematisk, hvis det viser sig, at der sker en bevidst konkurrenceforvridning. En ting er i så fald konkurrenceforvridningen, noget andet er, at man blokerer for en effektiv brug af NemID," siger Yildiz Akdogan. 
 
Læs også:

NemID for usikker: Banker kræver stadig fotokopier
 
NemID-boss: Vi er gode nok til hvidvask-loven

Forbrugerrådet: Skån borgerne for papir-vanviddet

Finansrådet: Derfor halter NemID's sikkerhed

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED-Data A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.