Artikel top billede

Her er de vigtigste funktioner i det nye HTML5

Her får du overblikket over, hvordan HTML5 fungerer i browserne Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera og Safari.

Gennemgang af HTML5-teknologierne:

Sådan fungerer canvas-tag'et

Sådan fungerer video og lyd

Sådan fungerer SVG

Sådan fungerer WebGL

Computerworld News Service: De fem tegn HTML5 er nu et veletableret buzzword overalt på nettet.

Selv folk, der ikke er webprogrammører, men som leder eller samarbejder med programmører, er begyndt at tage denne term i brug.

Undertegnede har personligt oplevet en bekendt, som ellers ikke engang kan finde ud af at bruge en tv-fjernbetjening, forklare, at han var sikker på, at hans virksomheds tilstedeværelse på nettet ville blive langt bedre, fordi der nu skulle gøres brug af HTML5.

Men disse fem tegn er i virkeligheden blot en betegnelse for en standard, som ikke engang er færdigudviklet. World Wide Web Consortium (W3C), som arbejder med at definere standarder for webteknologier, har i mindst syv år været i gang med udviklingen af den femte version af HTML-standarden.

Det seneste udkast af HTML5 kan til enhver tid findes hos W3C, men den endelige anbefaling vil muligvis først foreligge engang i 2022, hvis man skal tro Ian Hickson, der er en af forfatterne, og som arbejder for Google.

Det er uden tvivl for langt ude i fremtiden for de fleste chefer og potentielle klienter, som har sat HTML5 øverst på deres liste af buzzwords.

Den gode nyhed er, at de fleste moderne browsere har implementeret en solid samling af standardens funktioner, og det er således allerede muligt at anvende HTML5 på sit website, hvis man tør kræve at sine besøgende, at de udstyrer sig med en browser af nyere format.

De største spørgsmål drejer sig om de nyeste teknologier fra standarden. Mange af disse har eksisteret i årevis i en eller anden form i forskellige browsere, men nu hvor standarden er ved at tage form, bakker alle de større browsere op.

De nyeste funktioner kan groft inddeles i fire hovedkategorier:

Fancy, nye præsentationsværktøjer

Disse nye lag vil gøre det lettere for designere at skabe flotte grafiske udtryk med en samling tags. Er man ude efter et alternativ til Flash, kommer man langt alene med de to tags

Datalag

Indtil nu har WWW handlet om links til tekst og billeder på websider. De nye værktøjer til håndtering af data kan ændre websider fra at være visningsmekanismer for indhold på fjerne servere til at være mere som selvstændige softwareapplikationer, der lagrer data lokalt til senere brug, også når der ikke er internetforbindelse.

Andre godbidder

Et overraskende stort antal små idéer flokkes under paraplybetegnelsen HTML5, hvoraf nogle ikke engang er del af den officielle specifikation. Det inkluderer nye værktøjer til anvendelse af information om geografisk placering og til bedre organisering af præsentationen af data.

Små rettelser af gamle tilgange

De forskellige browsere har aldrig kunnet klandres for at foretage nogen ensartet HTML-fortolkning. Det er meningen, at HTML5-standarden skal rydde op i nogle af forskellene.

Sådan fungerer teknologierne:
I en serie artikler gennemgår vi de vigtigste funktioner i HTML5 og giver dig overblikket over, hvordan canvas, video, lyd og grafik opfører sig i de forskellige browsere.

Sådan fungerer canvas-tag'et

Sådan fungerer video og lyd

Sådan fungerer SVG

Sådan fungerer WebGL
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Premium
Den store app-bombe fra Microsoft og Amazon: Tilbyder Android-apps i Windows 11
Alt om Windows 11: Et uventet samarbejde mellem de to største cloud-giganter bringer nu millionvis af apps til Windows-økosystemet.
Computerworld
I aften går det løs: Windows 11 slippes løs – følg med her
Det er intet mindre end 'årtiets opdatering', som Microsoft forventes at løfte sløret for senere på dagen.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan: Sæt din fakturahåndtering på autopilot
Accounts payable automation frigør ressourcer i bogholderiet og minimerer risikoen for fejl, men hvordan kommer du i gang? Læs med her og få bud på, hvordan du opnår ”touchless flow.”