Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

IT Factory: Politiet dropper sigtelser mod nordmænd

To nordmænd mistænkt i IT Factory-sagen kan ånde lettet op. Politiet dropper sigtelserne.

Politiet har besluttet at droppe sigtelserne mod de to nordmænd, der tidligere var mistænkt i IT Factory-sagen.

Det drejer sig om direktør Erik Bakken og bestyrelsesformand Harald Etnestad fra det norske it-firma A-Vision.

"Sigtelserne er frafaldet på grund af bevisets stilling," siger vicestatsadvokat Per Justesen fra Bagmandspolitiet til Computerworld.

Mistanken mod nordmændene udsprang angiveligt af det faktum, at A-Vision blandt andet havde en stor samhandel med IT Factory.

Men under Stein Baggers tilståelsessag frikendte den nu dømte svindler nordmændene, mens han pegede fingre af en anden samarbejdspartner, Mikael Ljungman.

Mikael Ljungman afsoner nu sammen med Stein Bagger syv års fængsel i den omfattende sag om leasing-svindel i milliardklassen.

Samhandel for 367,2 millioner kroner 

I årene 2006 til 2008 udstedte IT Factory i alt 145 fakturaer til A-Vision AS, fremgår det af en stævning udarbejdet af kurator Boris Frederiksen, der er sendt til den tidligere IT Factory-bestyrelse ved Asger Jensby og Henning Børgensen samt til revisorselskabet KPMG.

"Heraf har minimum 51 fakturaer, som udgør ca. 86 procent af omsætningen til A-Vision AS i perioden 2006-2008, direkte sammenhæng med den i sagen omtalte cirkulære handel med softwarelicenser," står der i den næsten 300 lange siders stævning.

Faktisk var A-Vision IT Factory A/S's største samhandelspartner i perioden 2006-2008, slår kurator fast i stævningen.

Avancerne for det norske selskab udgjorde i årene fra 2006 til 2008 et sted mellem en og to procent, ifølge kurator.

I alt lød IT Factorys samhandel med A-Vision AS på 367,2 millioner kroner fordelt således, at samhandlen kulminerede op til kollapset i 2008.

I år 2006 var omsætningen mellem selskaberne 83,7 millioner kroner, i år 2007 var den 104,8 millioner kroner og i år 2008 178,7 millioner kroner, fremgår det af stævningen.

Leasing-karrusellen med fiktive produkter

Handlen er foregået således:

"Som anført ovenfor, har handlen mellem IT Factory A/S og A-Vision A/S været "cirkulær", idet der kan opstilles direkte match mellem dels salg fra IT Factory til A-Vision AS, dels salg fra A-Vision AS til "leasingselskabet", dels indgåelse af en eller flere leasingaftaler mellem leasingselskabet og IT Factory A/S," skriver kurator Boris Frederiksen.

Han fremhæver tre eksempler, hvor A-Vision AS har udstedt fakturaer til leasingselskaber, og hvor IT Factory inden for fem dage for næsten samme beløb har udstedt fakturaer til A-Vision AS. 

Boris Frederiksen har bedt tidligere teknologidirektør Carsten Sjørup fra IT Factory hjælpe med at vurdere, hvilke produkter der ligger bag de mange sendte fakturaer til og fra blandt andre A-Vision AS.

"Som det fremgår af de udarbejde notater, synes der for næsten samtlige fakturaers vedkommende at være tale om enten IBM licenser, der må antages at være fiktive, eller licenser til produkter, som enten ikke eksisterer eller ikke var/er færdigudviklede og bragt i omsætning."

I sagen mod Mikael Ljungman, var det store spørgsmål om han vidste, at der blev handlet med fiktive produkter og der blev svindlet.

I sidste ende blev svenskeren dømt på en stribe indicier fremlagt af anklagemyndigheden i form af mistænkelige køb af Rolex-ure, overlevering af pengesedler i bundter og andre kick-back-ordninger.

Mangeårigt norsk samarbejde

Der har været et samarbejde mellem IT Factory og A-Vision AS i en del år, fremgår det af et IT Factory-bestyrelsesmødereferat fra april 2004.

"A-Vision in Norway will become both a partner and a VASA for Norway," står der således i 2004-referatet.

Og af stævningen fremgår det, at:

"Selskabet har, så vidt ses, tætte relationer til IT Factory A/S, idet det bemærkes, at selskabets virksomhed delvist kan henføres til aktiviteter, der blev erhvervet fra det tidligere IT Factory A/S (cvr. nr. 26159881) forud for dette selskabs konkurs i 2003".

Endvidere solgte A-Vision AS en del af sine aktiviteter til et datterselskab af IT Factory i 2007.

"A-Vision AS frasolgte den 21. maj 2007 en række aktiviteter, herunder navnlig konsulentaktiviteter, til et af IT Factory A/S ejet datterselskab, IT Factory Global Partner Services Norge A/S.... Ved denne overdragelse medfulgte hovedparten af selskabets ansatte," fremgår det af stævningen.

Ingen kommentarer

Sigtelserne mod nordmændene er altså nu droppet.

Computerworld har været i kontakt med Harald Etnestad, der bekræfter, at de to nordmænd ikke længere er sigtet.

Men han ønsker ikke at kommentere det yderligere.

"Jeg har ingen kommentarer," siger Harald Etnestad. 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere