Artikel top billede

Disse apps til iPhone og iPad bør du holde dig væk fra

Bare fordi en app har fået megen omtale, er det ikke sikkert, at den kan bruges til noget længere, eller at der ikke er en bagside af medaljen. Her er fem apps, du bør undgå.

Computerworld News Service: Med over 350.000 apps i Apples App Store er der en reel risiko for at støde på nogle rigtigt lusede applikationer.

Så hvordan undgår du at hente skod-apps eller såkaldt crapware til din iPhone eller iPad?

Selvfølgelig kunne vi lave en liste over tusindvis af ubrugelige apps lige fra iFart til den famøse BabyShaker, men det ville tage alt for lang tid - også at læse igennem.

De skod-apps, vi her i stedet har udvalgt, blev alle lanceret under stor ståhej, der narrede selv mere erfarne iPhone- og iPad-brugere til at downloade dem - og derefter slette dem igen.

Mange iTunes-konti verden er fyldt til bristepunktet med sådanne apps.

Men ikke alle skod-apps er ubrugelige eller ligefrem skadelige. Visse applikations-udviklere er gået målrettet efter underserviceret publikum. I kraft af den manglende konkurrence og lovene om udbud og efterspørgsel puster de prisen på deres apps op - mens brugerne modvilligt betaler. Andre apps er blot blevet efterladt i vejkanten, mens konkurrenterne for længst har overhalet dem.

Her gennemgår vi fem apps, der af den ene eller anden årsag får os til at ryste på hovedet:

Apple Notes

Hvad kan den: Denne app fra Apple følger med hver eneste iPhone og iPad. Den gør brugeren i stand til at tage noter på en virtuel gul lap papir. Det bedste ved denne app er dens enkelthed: Du trykker blot på app-ikonet og begynder at taste. 

Undgå den fordi: Der findes mange apps, der kan bruges til at tage noter, og som er langt bedre end Apple Notes.

Eksempelvis Evernote, som er gratis og lader sine brugere tage noter i alle former såsom billeder, skrift og stemmeoptagelse og gemme dem i skyen.

SoundNote til iPad koster fem dollars og gør det muligt at tage noter og optage lyd samtidigt. Senere kan man klikke på et ord i sine skriftlige noter og hoppe direkte til det relaterede sted i lydoptagelsen.

Evernote kom med på en liste over de 15 bedste iPhone-apps til begyndere på grund af sin brugervenlighed, mens du kan læse mere om SoundNote i artiklen Fem gode business-apps til iPad.

Værst af alt er det ikke muligt at slette Apple Notes fra sin hjemmeskærm.

Foto-apps

Hvad kan de: App Store flyder over med foto-apps. Nogle få opnåede en kortvarig popularitet såsom Hipstamatic til iPhone, der får digitale billeder til at ligne gammeldags fotografier, og Color Splash til iPhone, der plasker farve på sorthvide billeder.

Undgå den fordi: Foto-apps har for størstedelen gennemgået en irriterende udvikling, der skæmmes af apps, som skamløst duplikerer funktioner.

Sort/hvid-apps, zoom-apps, apps til efterligning af blitzlys, apps til fotoredigering... fælles for dem alle er, at de startede som selvstændige apps, men blev gjort overflødige af apps som Camera+ og CameraBag, der indeholder samtlige funktioner.

Eucalyptus

Hvad kan den: Eucalyptus til 10 dollars fra Project Gutenberg var en af de første gode e-bogslæser-apps til iPhone. Den giver adgang til 20.000 gratis e-bøger. Siderne vises smukt, og det er let at bladre mellem siderne. Eucalyptus blev endda valgt af Wired og Macworld som en af sidste års bedste apps.
Undgå den fordi: Det blev hurtigt e-boghandlerne bag e-bogslæserne, der var deres mest afgørende egenskab.

Den gratis Kindle er blevet den dominerende app til læsning af e-bøger på iPhone og iPad efterfulgt af Apples egen iBookstore (mest på grund af et gammelt leverandør-trick, som kaldes bundling). Således er det nu endt på den måde, at Eucalyptus og andre e-bogslæsere ikke har meget at tilbyde.

Mirror

Hvad kan den: Der er mange, der er glade for at se sig selv i spejlet. Derfor har mange også betalt for app'en Mirror til iPhone, der grundlæggende blot tager et billede af dig og smider en ramme uden om.

Undgå den fordi: Den fungerer faktisk ikke, som man ellers kunne forvente: som et spejl, der dynamisk afspejler et løbende visuelt input.

PhotoBooth til iPad er et bedre valg. Den bruger front-videokameraet og leverer derved en mere spejl-lignende oplevelse (selvom man dog er nødt til at kigge ind i kameraet og ikke ind i skærmen for at få spejlbilledet til at kigge ligeud).

Den bedste måde at bruge sin iPhone eller iPad som spejl er nu nok simpelthen at slukke for den. Den mørke skærm er temmelig reflekterende.

Ligesom andre af Apples egne apps følger PhotoBooth med iPad 2. Der er dog tredjepartsudviklere, der har leveret apps, der udnytter skærmens 10 tommer og touch-funktioner bedre.

AP Stylebook

Hvad kan den: Associated Press (AP) kalder selv sin Stylebook til iPhone til 25 dollars for "journalisternes bibel": en manual over branchestandarder for stavning, grammatik, tegnsætning, sprogbrug og journalistisk sprogstil. App'en gør det muligt at søge i kapitlerne og tilføje noter og bogmærker.

Undgå den fordi: Nævnte vi, at den koster 25 dollars? Det er en uhørt pris, for hvad der grundlæggende blot er et referencedokument. Der findes ikke en version til iPad - og den er ikke dansk - hverken sprogdelen eller det juridiske. 

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital