Artikel top billede

Supermateriale vil sprænge netværks-hastigheder

Ny forskning i graphen viser, at materialet kan anvendes til at mangedoble hastigheden inden for optisk kommunikation.

Computerworld News Service: Fiberoptik ligger i dag i front, når det handler om at sætte rekorder i netværkshastighed. Men nu har forskere ved University of California, Berkeley udviklet en graphen-modulator, der muligvis vil skubbe kurven fremad med en faktor 10.

Dette hold af forskere har fået lag af kulstof med en tykkelse på kun et enkelt atom til at absorbere lys ved de bølgelængder, der anvendes i datakommunikation.

Dette medium af graphen er derefter lavet til modulatorer og placeret i meget små optiske netværkskabler for her at tænde og slukke for det lys, der transmitterer dataene.

"Graphen gør det muligt for os at skabe modulatorer, der er utroligt kompakte og som potentielt præsterer ved hastigheder op til 10 gange højere end hvad, der er muligt med den aktuelle teknologi," forklarer professor ved UC Berkeley Xiang Zhang, som stod i spidsen for denne forskningsgruppe.

"Denne nye teknologi vil væsentligt forbedre vores muligheder inden for ultrahurtig optisk kommunikation."

Dataoverførsels-hastigheden er afhængig af, hvor hurtigt modulatoren kan pulsere lyset. Inden i de optiske kabler skifter en modulator mellem at være gennemsigtig og uigennemsigtig. Det er lykkes forskerne at få modulatorer af graphen til at opnå en modulations-hastighed på en gigahertz.

De har samtidig vist, at det teoretisk er muligt for en graphen-modulator at opnå en modulations-hastighed på 500 gigahertz.

Mikro-småt og mega-hurtigt

Takket være disse graphen-modulatorers mikroskopiske størrelse på 25 kvadrat-mikrometer slipper fremtidens optiske kabler for modulatorer, der i dag måles i millimeter. Således kan de optiske kabler laves meget mindre, hvilket i praksis potentielt vil reducere deres kapacitans - det vil sige deres evne til at oplagre elektrisk ladning - hvilket vil føre til hurtigere dataoverførsler.

Zhangs kollega Feng Wang, der er adjunkt i fysik og leder af Ultrafast Nano-Optics Group ved UC Berkeley, tilføjer, at graphen også kan tilpasses andre frekvenser.

"Graphen kan også bruges til at modulere andre frekvensområder såsom mellembølget infrarødt lys, der anvendes udbredt inden for spektroskopi."

Graphen i sig selv er allerede siden dets opdagelse i 2004 blevet et højt værdsat materiale inden for elektronik. Det er fleksibelt og smidigt som gummi og faktisk det tyndeste og stærkeste krystallinske materiale. Det er kompatibelt med silicium og er en fremragende leder af varme og elektricitet. Herudover fremhæves det, at materialet graphen er billigt og let at producere.

Min Liu, der er postdoc i Zhangs laboratorium og medforfatter til den videnskabelige artikel, der dokumenterer forskningen, uddyber, at "grafitten i en enkelt blyant kan levere nok graphen til fremstilling af en milliard optiske modulatorer."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere