Artikel top billede

Her er de farligste ting ved de sociale medier

Flere og flere virksomheder anvender de sociale netværks-sites til promovering og kundedialog. Der er mange muligheder, men det kan gå grueligt galt, hvis man ikke gør det ordentligt.

Computerworld News Service: Sociale medieplatforme såsom Twitter, Facebook og LinkedIn bliver i stigende grad brugt i erhvervslivet til at gå i dialog med kunder, øge brand-værdi og kommunikere information om produkter og kampagner.

Men de sociale medier handler for virksomhederne ikke kun om at "synes godt om" eller "tilføje som ven".

For virksomhederne er der reelle risici forbundet med at bruge de sociale medier lige fra utilsigtet at skade deres egne brands over afsløring af proprietær information til at indbyde til klagesager.

Her får du en gennemgang af de fem største risici for virksomheder ved brug af sociale medier:

5. Mobil-apps

Fremkomsten af de sociale medier er uløseligt forbundet med revolutionen inden for mobilitet, som har affødt en kæmpeindustri inden for udvikling af mobilapplikationer.

Hvad enten medarbejdere anvender deres egne eller mobile enheder udleveret af virksomheden, så downloader de typisk masser af apps fordi, tja, fordi de kan.

Men nogle gange downloader de mere, end de regner med. 

I begyndelsen af marts fjernede Google mere end 60 applikationer fra Android Market, der indeholdt skadelig software.

Noget af denne malware var designet til at sende brugernes private oplysninger til en tredjepart, kopiere sig selv til andre enheder, slette brugerdata eller endda udgive sig for at være ejeren af den mobile enhed.

Alt sammen bare fordi det ene eller andet nye spil skulle være endnu bedre end Angry Birds!

4. Social engineering

Social engineering har, siden før der var noget, der hed computernetværk, været en yndlingstaktik for svindlere med talegaverne i orden.

Internettet har dog gjort det lettere for den slags svindlere og bondefangere at finde potentielle ofre, som har et blødt punkt, når det eksempelvis handler om nigerianske kongelige.

Denne trussel har nået nye højder på de sociale medier af to årsager:

1) Folk er mere villige end nogensinde før til at dele personlige oplysninger om sig selv online via eksempelvis Facebook, Twitter, Foursquare og Myspace og 2) sociale medier opfordrer til et farligt niveau af formodet tillid.

Derfra er der ikke langt til at fortælle sin nye online-ven om ens virksomheds hemmelige projekt - som ens nye ven virkelig gerne vil hjælpe med, hvis man bare giver ham et kodeord, så han får adgang til en beskyttet fil på virksomhedsnetværket.

Du ved, bare denne ene gang.

3. Sociale netværks-sites

Nogle gange går hackerne direkte til kilden og sniger skadelig kode ind på de sociale netværks-sites eksempelvis ved hjælp af reklameannoncer eller tredjeparts-apps.

På Twitter kan forkortede URL'er (der her er populære på grund af grænsen på 140 tegn) anvendes til at narre brugere til at besøge skadelige websites, der kan luske personfølsomme eller forretningsfølsomme informationer ud af brugernes computere.

Twitter er særligt sårbar overfor denne metode, fordi det er let at retweete et indlæg, så et sådant skadeligt link hurtigt kan udbredes til hundredetusinder af mennesker.

2. Dine medarbejdere

Du vidste, det ville komme, men dømmekraften hos selv de mest ansvarsbevidste medarbejdere svigter en gang i mellem. Ingen er perfekt hele tiden.

Én ting er at håndtere en indiskret kommentar på kontoret, men det er et langt større problem, hvis kommentaren falder på en virksomhedsrelateret konto på et socialt medie.

Så er den derude og kan ikke gøres om.

Spørg bare vice president for Ketchum PR, James Andrews, der for to år siden affyrede et famøst tweet, hvor han nedgjorde Memphis, som er hjemby for en lille Ketchum-klient ved navn FedEx, dagen før han skulle holde et oplæg for over 150 FedEx-medarbejdere (om digitale medier, endda!).

Denne tweet blev selvfølgelig opdaget af medarbejdere fra FedEx, som sendte vrede e-mails til Ketchums hovedkvarter for at protestere mod fornærmelsen og lufte undring over, hvorfor FedEx brugte penge på et selvfedt PR-firma fra New York, mens FedEx' medarbejdere fik skåret fem procent af deres løn under en alvorlig recession.

Andrews var tvunget til at give en meget offentlig og ydmygende undskyldning.

Husk på, at dette ikke var en eller anden lavtstående medarbejder, der kunne undskyldes med, at han ikke kendte til virksomhedens linje eller kunder.

Dette var en højtstående kommunikations-chef, som skadede sin virksomheds brand og satte en stor kunde over styr.

Forestil dig, hvor mange problemer for sin virksomhed en utilfreds medarbejder uden så meget investeret i sit job kan forårsage via sociale medier.

1. Ingen regler for brug af sociale medier

Her har du ikke andre at bebrejde end dig selv. Uden udtrykkelige regler for brug af sociale medier i din virksomhed, byder du selv katastrofen indenfor.

Du kan ikke bare slippe dine medarbejdere fri på de sociale netværk og opfordre dem til at "repræsentere" firmaet.

Du er nødt til at udpensle målene og parametrene for virksomhedens initiativ på de sociale netværk. Ellers får du lige præcist, det du indbyder til - kaos og problemer.

Hvem har lov til at benytte de sociale medier på vegne af virksomheden og hvad har de lov til at sige?

Det er de to mest oplagte spørgsmål, der skal besvares af reglerne for anvendelse af sociale medier.

Du er nødt til at skære disse ting ud i pap, for ellers vil dine medarbejdere foretage deres egne beslutninger hen ad vejen. Og det er bare for risikabelt.

Der er yderligere to ting, der er bydende nødvendigt i forhold til regler for anvendelse af sociale medier:

1) Virksomhederne er nødt til at gennemføre en passende optræning af medarbejderne, om ikke andet så for at undgå at reglerne bliver misforstået, og 2) et initiativ angående sociale medier har brug for en koordinator og fortaler. Det vil sige en chef for sociale medier.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere