NemID til erhvervslivet forsinket igen, igen, igen

En længe planlagt udrulning af NemID til erhvervslivet bliver nu forsinket for tredje gang. Ingen ved præcis, hvornår systemet er klart.

Læs også:
Medarbejdere må se langt efter NemID

Offentlige myndigheder og erhvervslivet må stadig kigge langt efter NemID Erhverv-løsningen, der endnu ikke er klar. 
 
Projektet blev for godt en uge siden udskudt til "en gang i efteråret", uden hverken leverandøren DanID eller IT- og Telestyrelsen tør sætte en præcis dato på udrulningen. 

"Vi har et udkast til en tidsplan, men jeg ønsker ikke at sætte en konkret dato på, som så viser sig ikke at holde. Vi skal lige have de sidste brikker til at falde på plads først," fortæller centerleder og NemID-ansvarlig Palle H. Sørensen fra IT- og Telestyrelsens Center for Digital Signatur til Computerworld.
 
Årsagen til forsinkelsen ligger ifølge Palle H. Sørensen hos Nets-selskabet DanID, der leverer NemID til alle danskere og erhvervslivet.
 
"Forsinkelsen skyldes, at DanID har undervurderet hvor mange ressourcer, der skulle bruges på opgaven," konstaterer han.
 
Forsinkelser på forsinkelser
Forsinkelsen betyder, at omkring 130.000 offentlige og private virksomheder stadig må benytte den gamle digitale signatur, mens DanID får styr på sin infrastruktur til leveringen af NemID Erhverv.
 
NemID Erhverv blev i første omgang udskudt fra december 2010 til marts i år, men i det spæde forår blev kun en lille del af projektet gjort klart.
 
Det var den del, at offentlige tjenesteudbydere som eksempelvis Skat og Den digitale tinglysning kunne tilslutte sig infrastrukturen med den Java-applet, som skal bruges til at logge på myndighedernes systemer. 

På grund af manglende kritisk masse hos de offentlige myndigheder, der var NemID-klar, blev udrulningen udskudt til den 15. august.

Den dato kommer dog heller ikke til at holde, fordi DanID ikke har sin infrastruktur klar til den tid. Derfor er NemID Erhverv ude i sin tredje forsinkelse siden december.

Myndigheder ikke klar
DanIDs undervurdering af projektets kompleksitet og den medfølgende forsinkelse er dog kun den ene side af sagen.
 
Palle H. Sørensen oplyser, at de fleste statslige myndigheder heller ikke havde implementeret appletten i marts som planlagt blandt andet på grund af, at myndighederne har en række bindinger til underleverandører og ændringshåndtering af deres drifsystemer.
 
"Vi har forsøgt at kommunikere bredt om planerne, men det er  tilsyneladende kommet bag på nogle statslige myndigheder, at de skulle gøre nogle ting, som de har haft mulighed for at teste siden starten af året," forklarer Palle H. Sørensen.

Den manglende implementering har betydning for migreringen af den gamle digitale signatur til NemID Erhverv ude i virksomhederne på den måde, at når en virksomhed begynder at benytte NemID Erhverv, så kan de gamle signaturer ikke udstedes længere. 

Første forsinkelse var planlagt
Derfor tog IT- og Telestyrelsen i marts den beslutning, at der ikke skulle udstedes NemID'er til erhvervslivet før 15. august, når der (forhåbentligt) var en kritisk masse hos tjenesteudbyderne - altså de offentlige myndigheder - der til den tid ville have implementeret deres appletter.
 
"Efter forårets beslutning om at vente med at rulle NemID Erhverv ud den 15. august meddelte DanID så, at de ikke kunne leve op til denne deadline," forklarer Palle H. Sørensen. 

Han indskyder samtidig, at indtil DanID har fået styr på sin infrastruktur, kan virksomhederne fortsat benytte den gamle signatur.
 
Ikke flere bodspenge fra "kanon projekt"
Forsinkelsen af NemID Erhverv kommer ikke til at koste DanID nogen bod.

Palle H. Sørensen oplyser, at DanID allerede har betalt en bod på fire millioner kroner for forsinkelser og bøvl med leveringen af den nye digitale signatur for både borgere og erhvervsliv.
 
På trods af forsinkelser og generel utilfredshed i befolkningen med NemID, ønsker Palle H. Sørensen dog ikke at karakterisere samarbejdet med Nets-virksomheden som en fiasko eller det, der ligner.  
 
"NemID er et kanon vigtigt projekt, der er med til at digitalisere samfundet til gavn for borgere og virksomheder.  Det er klart, at der er opstår problemer, når der idriftsættes et komplekst system, men man skal lige huske på, at over tre millioner mennesker skal over i en ny løsning, der er radialt anderledes," lyder det fra Palle  H.  Sørensen. 
 
IT- og Telestyrelsen har ifølge sin kontrakt med DanID stadig mulighed for erstatning, hvis det kan dokumenteres, at forsinkelsen med NemID Erhverv påfører IT- og Telestyrelsen reelle udgifter.

Indtil videre har mere end 3,1 millioner danskerne tilsammen brugt NemID en kvart milliard gange til at logge på netbanker og offentlige tjenester.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.