Artikel top billede

NemID til erhvervslivet forsinket igen, igen, igen

En længe planlagt udrulning af NemID til erhvervslivet bliver nu forsinket for tredje gang. Ingen ved præcis, hvornår systemet er klart.

Læs også:
Medarbejdere må se langt efter NemID

Offentlige myndigheder og erhvervslivet må stadig kigge langt efter NemID Erhverv-løsningen, der endnu ikke er klar. 
 
Projektet blev for godt en uge siden udskudt til "en gang i efteråret", uden hverken leverandøren DanID eller IT- og Telestyrelsen tør sætte en præcis dato på udrulningen. 

"Vi har et udkast til en tidsplan, men jeg ønsker ikke at sætte en konkret dato på, som så viser sig ikke at holde. Vi skal lige have de sidste brikker til at falde på plads først," fortæller centerleder og NemID-ansvarlig Palle H. Sørensen fra IT- og Telestyrelsens Center for Digital Signatur til Computerworld.
 
Årsagen til forsinkelsen ligger ifølge Palle H. Sørensen hos Nets-selskabet DanID, der leverer NemID til alle danskere og erhvervslivet.
 
"Forsinkelsen skyldes, at DanID har undervurderet hvor mange ressourcer, der skulle bruges på opgaven," konstaterer han.
 
Forsinkelser på forsinkelser
Forsinkelsen betyder, at omkring 130.000 offentlige og private virksomheder stadig må benytte den gamle digitale signatur, mens DanID får styr på sin infrastruktur til leveringen af NemID Erhverv.
 
NemID Erhverv blev i første omgang udskudt fra december 2010 til marts i år, men i det spæde forår blev kun en lille del af projektet gjort klart.
 
Det var den del, at offentlige tjenesteudbydere som eksempelvis Skat og Den digitale tinglysning kunne tilslutte sig infrastrukturen med den Java-applet, som skal bruges til at logge på myndighedernes systemer. 

På grund af manglende kritisk masse hos de offentlige myndigheder, der var NemID-klar, blev udrulningen udskudt til den 15. august.

Den dato kommer dog heller ikke til at holde, fordi DanID ikke har sin infrastruktur klar til den tid. Derfor er NemID Erhverv ude i sin tredje forsinkelse siden december.

Myndigheder ikke klar

DanIDs undervurdering af projektets kompleksitet og den medfølgende forsinkelse er dog kun den ene side af sagen.
 
Palle H. Sørensen oplyser, at de fleste statslige myndigheder heller ikke havde implementeret appletten i marts som planlagt blandt andet på grund af, at myndighederne har en række bindinger til underleverandører og ændringshåndtering af deres drifsystemer.
 
"Vi har forsøgt at kommunikere bredt om planerne, men det er  tilsyneladende kommet bag på nogle statslige myndigheder, at de skulle gøre nogle ting, som de har haft mulighed for at teste siden starten af året," forklarer Palle H. Sørensen.

Den manglende implementering har betydning for migreringen af den gamle digitale signatur til NemID Erhverv ude i virksomhederne på den måde, at når en virksomhed begynder at benytte NemID Erhverv, så kan de gamle signaturer ikke udstedes længere. 

Første forsinkelse var planlagt

Derfor tog IT- og Telestyrelsen i marts den beslutning, at der ikke skulle udstedes NemID'er til erhvervslivet før 15. august, når der (forhåbentligt) var en kritisk masse hos tjenesteudbyderne - altså de offentlige myndigheder - der til den tid ville have implementeret deres appletter.
 
"Efter forårets beslutning om at vente med at rulle NemID Erhverv ud den 15. august meddelte DanID så, at de ikke kunne leve op til denne deadline," forklarer Palle H. Sørensen. 

Han indskyder samtidig, at indtil DanID har fået styr på sin infrastruktur, kan virksomhederne fortsat benytte den gamle signatur.
 
Ikke flere bodspenge fra "kanon projekt"
Forsinkelsen af NemID Erhverv kommer ikke til at koste DanID nogen bod.

Palle H. Sørensen oplyser, at DanID allerede har betalt en bod på fire millioner kroner for forsinkelser og bøvl med leveringen af den nye digitale signatur for både borgere og erhvervsliv.
 
På trods af forsinkelser og generel utilfredshed i befolkningen med NemID, ønsker Palle H. Sørensen dog ikke at karakterisere samarbejdet med Nets-virksomheden som en fiasko eller det, der ligner.  
 
"NemID er et kanon vigtigt projekt, der er med til at digitalisere samfundet til gavn for borgere og virksomheder.  Det er klart, at der er opstår problemer, når der idriftsættes et komplekst system, men man skal lige huske på, at over tre millioner mennesker skal over i en ny løsning, der er radialt anderledes," lyder det fra Palle  H.  Sørensen. 
 
IT- og Telestyrelsen har ifølge sin kontrakt med DanID stadig mulighed for erstatning, hvis det kan dokumenteres, at forsinkelsen med NemID Erhverv påfører IT- og Telestyrelsen reelle udgifter.

Indtil videre har mere end 3,1 millioner danskerne tilsammen brugt NemID en kvart milliard gange til at logge på netbanker og offentlige tjenester.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere