Artikel top billede

NemID til erhvervslivet forsinket igen, igen, igen

En længe planlagt udrulning af NemID til erhvervslivet bliver nu forsinket for tredje gang. Ingen ved præcis, hvornår systemet er klart.

Læs også:
Medarbejdere må se langt efter NemID

Offentlige myndigheder og erhvervslivet må stadig kigge langt efter NemID Erhverv-løsningen, der endnu ikke er klar. 
 
Projektet blev for godt en uge siden udskudt til "en gang i efteråret", uden hverken leverandøren DanID eller IT- og Telestyrelsen tør sætte en præcis dato på udrulningen. 

"Vi har et udkast til en tidsplan, men jeg ønsker ikke at sætte en konkret dato på, som så viser sig ikke at holde. Vi skal lige have de sidste brikker til at falde på plads først," fortæller centerleder og NemID-ansvarlig Palle H. Sørensen fra IT- og Telestyrelsens Center for Digital Signatur til Computerworld.
 
Årsagen til forsinkelsen ligger ifølge Palle H. Sørensen hos Nets-selskabet DanID, der leverer NemID til alle danskere og erhvervslivet.
 
"Forsinkelsen skyldes, at DanID har undervurderet hvor mange ressourcer, der skulle bruges på opgaven," konstaterer han.
 
Forsinkelser på forsinkelser
Forsinkelsen betyder, at omkring 130.000 offentlige og private virksomheder stadig må benytte den gamle digitale signatur, mens DanID får styr på sin infrastruktur til leveringen af NemID Erhverv.
 
NemID Erhverv blev i første omgang udskudt fra december 2010 til marts i år, men i det spæde forår blev kun en lille del af projektet gjort klart.
 
Det var den del, at offentlige tjenesteudbydere som eksempelvis Skat og Den digitale tinglysning kunne tilslutte sig infrastrukturen med den Java-applet, som skal bruges til at logge på myndighedernes systemer. 

På grund af manglende kritisk masse hos de offentlige myndigheder, der var NemID-klar, blev udrulningen udskudt til den 15. august.

Den dato kommer dog heller ikke til at holde, fordi DanID ikke har sin infrastruktur klar til den tid. Derfor er NemID Erhverv ude i sin tredje forsinkelse siden december.

Myndigheder ikke klar

DanIDs undervurdering af projektets kompleksitet og den medfølgende forsinkelse er dog kun den ene side af sagen.
 
Palle H. Sørensen oplyser, at de fleste statslige myndigheder heller ikke havde implementeret appletten i marts som planlagt blandt andet på grund af, at myndighederne har en række bindinger til underleverandører og ændringshåndtering af deres drifsystemer.
 
"Vi har forsøgt at kommunikere bredt om planerne, men det er  tilsyneladende kommet bag på nogle statslige myndigheder, at de skulle gøre nogle ting, som de har haft mulighed for at teste siden starten af året," forklarer Palle H. Sørensen.

Den manglende implementering har betydning for migreringen af den gamle digitale signatur til NemID Erhverv ude i virksomhederne på den måde, at når en virksomhed begynder at benytte NemID Erhverv, så kan de gamle signaturer ikke udstedes længere. 

Første forsinkelse var planlagt

Derfor tog IT- og Telestyrelsen i marts den beslutning, at der ikke skulle udstedes NemID'er til erhvervslivet før 15. august, når der (forhåbentligt) var en kritisk masse hos tjenesteudbyderne - altså de offentlige myndigheder - der til den tid ville have implementeret deres appletter.
 
"Efter forårets beslutning om at vente med at rulle NemID Erhverv ud den 15. august meddelte DanID så, at de ikke kunne leve op til denne deadline," forklarer Palle H. Sørensen. 

Han indskyder samtidig, at indtil DanID har fået styr på sin infrastruktur, kan virksomhederne fortsat benytte den gamle signatur.
 
Ikke flere bodspenge fra "kanon projekt"
Forsinkelsen af NemID Erhverv kommer ikke til at koste DanID nogen bod.

Palle H. Sørensen oplyser, at DanID allerede har betalt en bod på fire millioner kroner for forsinkelser og bøvl med leveringen af den nye digitale signatur for både borgere og erhvervsliv.
 
På trods af forsinkelser og generel utilfredshed i befolkningen med NemID, ønsker Palle H. Sørensen dog ikke at karakterisere samarbejdet med Nets-virksomheden som en fiasko eller det, der ligner.  
 
"NemID er et kanon vigtigt projekt, der er med til at digitalisere samfundet til gavn for borgere og virksomheder.  Det er klart, at der er opstår problemer, når der idriftsættes et komplekst system, men man skal lige huske på, at over tre millioner mennesker skal over i en ny løsning, der er radialt anderledes," lyder det fra Palle  H.  Sørensen. 
 
IT- og Telestyrelsen har ifølge sin kontrakt med DanID stadig mulighed for erstatning, hvis det kan dokumenteres, at forsinkelsen med NemID Erhverv påfører IT- og Telestyrelsen reelle udgifter.

Indtil videre har mere end 3,1 millioner danskerne tilsammen brugt NemID en kvart milliard gange til at logge på netbanker og offentlige tjenester.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere