Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Gartners hype cycle viser, hvor umodne eller modne de forskellige cloud-koncepter og -teknologier er.

Her er de mest hypede cloud-teknologier

Gartners cloud hype cycle giver et bud på, hvornår det giver mening at investere i en cloud-baseret løsning.

Læs også: Cloud computing: Sådan fungerer det

Cloud computing er en af de mest markante trends inden for it.

De fleste virksomheder er enten i gang med eller overvejer at komme i gang med at flytte dele af virksomhedens it til skyen.

Cloud computing er imidlertid ikke bare cloud computing, men derimod termen for den levereringsmodel, der indeholder et væld af forskellige løsninger og teknologier.

Det er her, at man som it-chef skal holde tungen lige i munden.

Taler vi eksempelvis Software-as-a-Servive (SaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) eller Infrastructure-as-a-Service (IaaS), er der himmelvid forskel på modenhedsniveauet og den hype, der præger markederne.

Gartners cloud computing hype cycle illustrerer denne forskellighed.

Analysen er, at det på nuværende tidspunkt endnu er en stor del af cloud-teknologierne, der er på vej op ad hype cycle'n.

Forventningerne til, hvad teknologierne vil kunne bidrage med, er dermed opskruede. Også i de kommende år vil forventningerne overstige den værdi, teknologierne rent faktisk er i stand til at levere.

Man er nødt til at eksperimentere

Det betyder imidlertid ikke, at man dermed som it-chef skal glemme alt om cloud til år 2020, for der er gode argumenter for at indlede de første cloud-projekter allerede nu.

Det fortalte managing partner i Gartner Danmark, Peter Suhr, da han fremviste cloud hype cycle'n for omkring 100 danske it-chefer til Computerworld IT-Manager Tech Update.

Han sammenlignede cloud-hypen anno 2011 med de opskruede forventninger, der prægede e-business-markedet i slutningen af 1990'erne.

"I dag er der vel ikke længere nogen virksomhed, der er i tvivl om, at man der nødt til at have en eksistens på nettet," lød det fra Peter Suhr.

Han forklarede, at man som it-chef skal vurdere, hvornår det giver mening at hoppe med på en given teknologisk trend.

Tager man udgangspunkt i hype cyc­le'n og cloud computing-teknologierne, kan det være risikabelt at investere i en teknologi, der endnu er meget umoden og præget af hype, fordi man dermed risikerer at måtte give op, inden det egentlige potentiale kan indfries.

Omvendt dur det heller ikke at vente, til alle konkurrenter for længst har gjort sig værdifulde cloud-erfaringer og dermed har fået skabt et forspring.

"Ligesom med de gamle, licenserede modeller skal man tænke sig godt om," forklarede Peter Suhr i sit oplæg.

SaaS klar til at levere

Overordnet set har cloud computing nu passeret den maksimale hype, hvor forventninger er skruet helt i vejret. Nu starter faldet mod 'fortvivlelsens dal,' der vil være præget af skuffelser - inden cloud computing til sidst når et niveau, hvor der leveres reel produktivitet ude i virksomhederne.

Blandt de mest modne teknologier under cloud-hatten finder man virtualisering og SaaS, som mange virksomheder allerede har gjort sig positive erfaringer med.

I den modsatte ende finder man blandt andet private cloud computing, som der tales meget om i øjeblikket - og hvor forventningerne derfor er skruet godt og grundigt i vejret.

Gartners råd lyder, at man som it-chef skal holde øje med de muligheder, der gemmer sig under den overordnede term cloud computing, for dermed at kunne komme uden om hypen og få gavn af de fordele, der rent faktisk eksisterer.

Læs også: Cloud computing: Sådan fungerer det




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere