Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

TDC: Derfor ønsker vi fiber-projekt stoppet

Det giver unfair konkurrence, hvis det offentlige pumper millioner i et bornholmsk fiberprojekt, mener TDC.

En debat om Bornholms teleinfrastruktur har de seneste uger raset på øen.
 
På den ene side i striden står nogle lokale kræfter, der har ansøgt om EU-støttemidler til en fiberudrulning, mens tele-giganten TDC står på den anden side.
 
Landmanden Ole Kofod har sammen med entreprenøren Hans Bech etableret firmaet Bornholms Fibernet, der vil udrulle fiber til de fire byer Sorthat, Muleby, Hasle og Nyker, nord for Rønne.

Projektet kan dog kun hænge sammen, hvis det får offentlige tilskud, argumenterer de to bag projektet. Derfor har de ansøgt om 4,2 millioner kroner, der skal dække 30 procent af projektets udgifter. 

Læs også: TDC forsøger at stoppe bornholmsk fiber-projekt
 
Men det skævvrider konkurrencen, lyder det fra TDC og selskabets chef for public affairs, Anders Thomsen.
 
"Vi er et firma, der investerer for private midler i at opgradere infrastrukturen på Bornholm, og andre firmaer er velkomne til at gøre det samme ud fra deres forretningsmodeller, men vi ønsker bare, at det sker på lige vilkår. Det vil sige, at det offentlige ikke giver støtte til den ene konkurrent frem for den anden," siger Anders Thomsen.
 
TDC finder det yderligere problematisk, at det kommunalt-ejede energiselskab Østkraft på forhånd har sagt, at selskabet vil leje sig ind i nettet. Det kan ifølge TDC opfattes som om, "at Østkraft ad omveje forsøger at få offentligt tilskud til at anlægge et fibernet". Ifølge dansk lovgivning må kommunalt-ejede energiselskaber ikke udrulle fibernetværk.
 
Samtidig gør TDC opmærksom på, at Østkraft har tilsluttet sig projektet hos Bornholms Fibernet uden først at sende opgaven i udbud. 
 
TDC: Det er unfair
Derfor har TDC sendt et brev til Bornholms Vækstforum, der behandler ansøgningen fra Bornholms Fibernet, hvori TDC gør opmærksom på de betænkeligheder, som teleselskabet har ved Østkrafts rolle i fiberprojektet, samt at TDC allerede investerer for private midler i Bornholms infrastruktur.
 
"Problemet er, at vi lige nu foretager investeringer på Bornholm i fibernet og opgradering af vores xDSL-net. Og vi ser nødigt, at vi skal ud i en unfair konkurrence, hvor en af vores konkurrenter får offentlig støtte til tilsvarende opgraderinger," forklarer Anders Thomsen til Computerworld.
 
Bornholms Fibernet ønsker at udrulle fiberen ved at sende den igennem tomme rør, som Ole Kofods eget selskab, Vestbornholms Varmeforsyning, har gravet ned.

Ifølge Ole Kofod har Bornholms Fibernet taget kontakt til TDC for at høre, om teleselskabet vil være med i projektet, men det er blevet afvist. Han siger, at TDC har afvist at medvirke, fordi det er et udkantsområde, hvor der ikke er en bæredygtig forretning, en såkaldt business case.
 
"Det har intet med udkantsområde eller ej at gøre, om der er en business case for at rulle fiber ud. Vi investerer lige nu i samme område, og det er også at skubbe fiber nærmere kunderne, og det er vores strategi i hele landet," svarer Anders Thomsen.

Ifølge Anders Thomsen betyder det, at 700 husstande i det omtalte område "om kort tid" får adgang til 50 megabit-bredbånd.

"Og er der på et tidspunkt efterspørgsel på endnu højere hastigheder, så ruller vi fiberen endnu længere ud, hvis ellers der er en business case," svarer Anders Thomsen.

Beslutningen udskudt

Anders Thomsen afviser, at Bornholm er et udkantsområde, hvad bredbånd angår. Det er ifølge Ole Kofod med netop denne begrundelse, at TDC har afvist at medvirke i fiberprojektet.
 
"Bornholm er gennemsnitligt ligeså fint med som resten af landet. Det betyder, at vores udbud af hastigheder overstiger den efterspørgsel, der er," tilføjer han.
 
Bornholms Vækstforum behandlede sagen 27. september, men valgte at udskyde beslutningen om, hvorvidt forummet vil indstille Bornholms Fibernet til at få tilskud fra Regionalfonden, som varetager EU-støttekronerne.
 
To uger senere sendte TDC brevet til Bornholms Vækstforum, hvori TDC argumenterer imod flere dele af projektets grundlag. 

Skyder over målet

Grunden til, at Østkraft vil leje sig ind hos Bornholms Fibernet er, at energiselskabet skal bruge fibernettet til at aflæse kundernes forbrug. Men det er ifølge TDC slet ikke nødvendigt med et fibernet til de formål. Trådløs kommunikation kan enklere og billigere løse den opgave, skriver TDC og tilføjer:
 
"[...] et fibernet vil være at skyde langt over målet i forhold til de angivne opgaver, som investeringen slet ikke står mål med." 

Anders Thomsen fortæller videre til Computerworld, at der heller ikke er en business case for et fiberprojekt, og den påstand bliver ifølge TDC-chefen underbygget af Bornholms Fibernets egen ansøgning til Bornholms Vækstforum.
 
"Jeg kan ikke undlade at bemærke, at selv i den situation, hvor Bornholms Fibernet siger, de kan spare 70 procent af anlægsudgifter, fordi de alligevel graver, og hvor de har Østkraft som kunde på forhånd, selv i den situation hænger deres business case kun sammen, hvis det offentlige går ind og støtter projektet med et større millionbeløb."
 
Næste møde i Bornholms Vækstforum er 29. november.

Læs også: TDC forsøger at stoppe bornholmsk fiber-projekt 
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere