Artikel top billede

Omstridt dansk fibernet får millioner i statsstøtte

Et bornholmsk fibernet til 1.000 hjem får nu flere millioner kroner i statsstøtte trods store protester fra landets største teleselskab, TDC.

Erhvervs- og Byggestyrelsen har besluttet, at et fiberprojekt på Bornholm skal tildeles statsstøtte fra EU's regionalfond.
 
Dermed modtager den lokale virksomhed Bornholms Fibernet 4,2 millioner kroner i statsstøtte til at udrulle et fibernet, der skal forbinde cirka 1.000 husstande på den vestlige del af Bornholm. 

To iværksættere

Bag Bornholms Fibernet står to lokale iværksættere i form af gårdejer Ole Kofod og entreprenør Hans Bech.

De har igennem længere tid arbejdet for at få statsstøtte til projektet, som har mødt modstand fra TDC.

Teleselskabet finder det urimeligt, at det offentlige bruger penge på at etablere en infrastruktur, der skal konkurrere med et privat selskabs net.
 
Det nye fibernet vil blive en åben infrastruktur, hvor alle kan leje sig ind, men TDC har stadig fundet det urimeligt, da selskabet i forvejen har en infrastruktur, der er reguleret af de danske myndigheder.

Dermed kan andre udbydere også leje sig ind på TDC's infrastruktur.
 
Erhvervs- og Byggestyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at bornholmerne i de fire byer Sorthat, Muleby, Nyker og Hasle nu får adgang til højere hastigheder, end de har i dag. Det vil sige højere hastigheder, end dem TDC's net kan levere i dag. 
 
TDC forsøger at stoppe projektet
TDC har dog pointeret, at selskabet er i gang med at opgradere nettet i området, så 700 husstande får adgang til 50 megabit-bredbånd, fordi teleselskabet skubber fiberkabler tættere og tættere på husstandene i området.
 
"Og er der på et tidspunkt efterspørgsel på endnu højere hastigheder, så ruller vi fiberen endnu længere ud, hvis ellers der er en business case," fortalte TDC's daværende chef for public affairs Anders Thomsen til Computerworld i oktober sidste år.
 
Udover at TDC har fundet det konkurrenceforvridende, at projektet får statsstøtte, så har TDC også fundet det betænkeligt, at det kommunale elkraftværk indgik i Bornholm Fibernets ansøgning om statsstøtte. 
 
Offentligt tilskud
Det lokale elværk Østkraft har på grund af kommunalfuldmagten samt elforsyningsloven ikke lov til at udrulle fibernet. Østkraft forsøger dog at komme udenom dette igennem Bornholms Fibernet, vurderer TDC.
 
"Når man læser ansøgningen til Vækstforum Bornholm, får man det indtryk, at Østkraft ad omveje forsøger at få offentligt tilskud til at anlægge et fibernet, uanset selskabet er formelt forhindret heri både i forhold til Elforsyningsloven og kommunalfuldmagten," skrev TDC i oktober sidste år til Bornholms Vækstforum, der efterfølgende indstillede projektet til statsstøtte.
 
En indstilling, som Erhvervs- og Byggestyrelsen nu har efterkommet.

Derudover har Bornholms Kommune, der har Østkrafts næstformand Winni Grossbøll (S) som borgmester, for nylig indsendt en ansøgning til Indenrigsministeriet. Her har kommunen søgt om at få dispensation til at udrulle fibernet på øen.

Læs alt om sagen her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere