Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Så elendige er danske børn til at læse på computer

Næsten alle danske skolebørn anvender computeren i skole-undervisningen. Alligevel kan danske børn ikke finde ud af at læse og navigere på en skærm.

Læs også:

Regeringen skyder en halv it-milliard i folkeskolen

Selv om danske elever ligger helt i top angående brugen af computere i skolen sammenlignet med andre OECD-lande, så kniber det gevaldigt med at læse, navigere rundt i og forholde sig kildekritisk til elektroniske tekster.
 
Det viser en tilføjelse til de analoge PISA-undersøgelser, efter 1.341 danske 15-årige elever fra 221 har været i den elektroniske ild og læst tekster på pc'er i PISA 2009-underesøgelsen.
 
Ud af de 19 lande, der gennemførte testen, ligger Danmark og roder nede på en 13. plads i de elektroniske læsefærdigheder, der blandt andet tester, hvordan eleverne kan finde rundt i hyperlinks, navigere med scrollbars og via menuer.
 
Danmark flittigst på tasterne
13. pladsen skal sammenholdes med, at 99,1 procent af de danske elever går på skoler med internetadgang, og Danmark er på en tredjeplads, når det kommer til adgangen til computere på skolen.
 
Kun 0,2 procent af 15-årige danskere har aldrig prøvet at bruge en computer før, og omkring tre fjerdedele af eleverne bruger computeren i faget dansk minimum en gang om ugen, mens det tal ligger på 40 procent i matematik.
 
"Danmark er klart det land i undersøgelsen, hvor flest elever bruger computeren som et
integreret værktøj i undervisningen," skriver Undervisningsministeriet i en rapport om undersøgelsen.
 
Vi trænger til et løft
På baggrund af undersøgelsen skriver Undervisningsministeriet, at der ikke er entydige forklaringer på, hvorfor danske skoleelever klarer sig relativt dårligt i testen på trods af de gode it-forudsætninger.
 
"Resultaterne for de danske elever kunne tyde på, at de har følt sig så hjemmevante i mediet, at de åbenbart ikke i tilstrækkeligt omfang har anvendt de læsestrategier, de har et teoretisk kendskab til, hvilket kan have ført til en mere overfladisk læsning og en deraf følgende lavere løsningsfrekvens," lyder et tolknings-forslag fra ministeriet.
 
Undervisningsminister Troels Lund Poulsen tager resultatet til efterretning.
 
"Regeringen har længe været klar over, at folkeskolen har brug for et markant fagligt løft. Jeg håber meget, at det kan lykkes at samle et bredt flertal bag vores ambitiøse folkeskoleudspil, for vi skal ikke kun have en af verdens dyreste folkeskoler, men også en af verdens bedste," lyder det fra ministeren på Undervisningsministeriets hjemmeside.
 
Den danske regering har for godt seks måneder siden i samarbejde med Kommunernes Landsforening (KL) besluttet at hælde en halv milliard kroner i den danske folkeskole, hvor der samtidig blev besluttet at indføre en egentlig it-strategi for eleverne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.