Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck

Jægerbog-anklaget it-chef skal i Højesteret

Den tidligere it-chef hos Forsvarskommandoen, som er dømt for at lyve om falsk arabisk jægerbog, har fået dato hos Højesteret.

Højesteret har nu sat dato på, hvornår Forsvarskommandoens tidligere kommandør og it-chef Jesper Britze skal for Højesteret. 
 
Det kommer til at foregå 18. og 19. april til næste år.

Således når den spektakulære sag om den falske oversættelse af den omdiskuterede bog "Jæger - i krig med eliten" at have mere end to et halvt år på bagen, før en endelig afgørelse falder. 

It-chefen, der i øjeblikket er suspenderet, er tidligere ved landsretten blevet idømt 30 dages fængsel, efter at Forsvarets Auditørkorps havde anket afgørelsen fra Københavns Byret, hvor Jesper Britze blev frikendt. 

Og det er langt tid at vente for at få afsluttet sagen, mener it-chefens forvarer Torben Koch.
 
"Jeg tror ikke, der er ret mange, der mener, at det er rimelig tid, at man skal vente ti måneder på at få en sag for. Det er helt urimeligt," siger han. 
 
Skal ikke afgøre skyldsspørgsmål 
Han fortæller, at tredje instans af retssagen, der blev bevilget af procesbevillingsnævnet i maj, bliver forberedt på samme måde som i Byretten og Landsretten. Men der bliver dog en vigtig forskel.
 
Højesteret kan nemlig ifølge Torben Koch i udgangspunktet ikke tage stilling til skyldsspørgsmål, som man kun kan få afgjort i to instanser.
 
Her har både Byretten og Østre Landret slået fast, at Jesper Britze og den tidligere pressechef hos Forsvarskommandoen Lars Sønderskov ikke talte sandt over for deres foresatte om den fabrikerede arabiske oversættelse af den stormomsuste jægerbog, der blev fremstillet ved hjælp af Google Translate.  

50 år siden   
Derfor går taktikken nu ud på at få påvist, at it-chefen ikke skal dømmes efter den militære strafferet, da det, han har gjort, ligeså godt kunne være gjort af en ansat ved Forsvaret uden uniform, mener forsvareren.
 
"Det vi siger er, at det ikke er pligtforsømmelse i den militære straffelovs forstand. Og hvis Højesteret måtte følge os i dette, så bliver de (Jesper Britze og Lars Sønderskov, red.) frifundet af juridiske årsager," siger Torben Koch.    
 
Torben Koch oplyser, at Procesbevillingsnævnets begrundelse for at lade den tidligere it-chefs sag gå for Højesteret er, at det er mere end 50 år siden Højesteret sidst har afgjort "forståelsen og rækkevidden" af den militære straffelovs regler om pligtforsømmelse. 
 
Kunne være gjort uden uniform

"Det er tilfældigt, at det er to personer i uniform der har gjort det her. Det kunne lige så godt have været to jurister eller to journalister, der arbejdede i Forsvarskommandoen. Det er ikke på grund af den militære natur, at de har gjort det. Det er en administrativ forseelse," mener Torben Koch. 

Derfor er det eneste, som Højesteret skal tage stilling til, om den militære straffelovs paragraf 27 stykke syv overhovedet er anvendelig på forholdet, forklarer Torben Koch, og peger på, at Byretten ikke mente, at der var tale om en pligtforsømmelse i militær straffelovs forstand.
 
"Og vi håber og regner med, at Højesteret vil sige som Byretten: At det er det ikke. Så bliver de frifundet, uanset om de har handlet kritisabelt," siger Torben Koch.
 
Computerworld har forsøgt at få en kommentar fra Forsvarets Auditørkorps, men det er endnu ikke lykkedes.

Computerworld har også gentagne gange i løbet af den lange sag forsøgt at få et interview med den tidligere it-chef, men det forbyder hans Forsvarer, så længe sagen kører. 

Computerworld har fulgt sagen om Forsvarets it-chef siden begyndelsen. Du kan finde alle artiklerne her:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere