Læs Java-licensen grundigt og undgå dummebøder

Du bør læse Java SE 7-licensen grundigt, inden du downloader den lynhurtige JRockit JVM og tilhørende værktøjer. Ellers kan det blive dyrt for dig og din virksomhed.

Har virksomheden brug for lynhurtige Java-programmer, så har JRockit ry for at være et godt bud på en Java Virtual-maskine (JVM), der kan speede eksekveringen af programmerne op.

Oracle kalder selv JRockit for den bedst performende JVM

Derfor er det fristende for udviklere og it-arkitekter at downloade JRockit for at afprøve JRockits og de tilhørende værktøjers muligheder for at speede performance op.

Læs licensbetingelser grundigt
Her skal man dog læse licensbetingelserne for Java SE 7 grundigt, hvis man vil undgå at komme i problemer.

Som led i downloaden skal man acceptere Java SE-licensen eller "Oracle Binary Code License Agreement for the Java SE Platform Products", som er det fulde navn for licensaftalen.

Udviklere, it-arkitekter og driftsfolk skal ikke blot antage, at fordi JRockit og tilhørende værktøjer kan downloades og hører under Java SE-licensaftalen, at softwaren følgelig er gratis.

Undtagelser for kommercielle features
På sin blog Spyfoos skriver den selverklærede softwarelicens-nørd Martin Clausen, at Java 7 SE-licensen indeholder "interessant ordvalg om kommercielle features".

Hvad, der præcist er kommercielle features, specificeres ikke i selve Java SE-licensen, men er specificeret i et eksternt dokument, her i pdf-format.

Her kan man se, at de kommercielle features er profilerings- og diagnosticeringsværktøjer for JRockit, en deterministisk garbage collector for JRockit samt muligheden for at slå auto-opdateringen af JRE fra.

Martin Clausen bemærker, at da listen ikke er del af licensaftalen, så kan den løbende ændres af Oracle.

Kan ikke anvendes i produktion
De kommercielle features er underlagt nogle betingelser, der betyder, at de reelt ikke kan anvendes i produktion.

"Du må ikke anvende de kommercielle features til at køre programmer, Java-appletter eller applikationer i dine interne forretningsoperationer eller til andet kommercielt eller produktionsmæssigt formål...," hedder det blandt andet i licensaftalen.

Ønsker man at anvende de kommercielle features til eksempelvis kommercielle eller produktionsmæssige formål, så kræver det en separat licens fra Oracle i form af en Java SE Advanced eller en Java SE Suite-licens.

En Java SE Advanced-licens koster ifølge Oracles prisliste (pdf) 100 dollars (525 kroner) for en Named Plus-licens og 5.000 dollars (26.250 kroner) for en processor-licens, mens Java SE Suite-licensen koster 300 dollars (1.575 kroner) for en Named Plus-licens og 15.000 dollars (78.750 kroner) for en processor-licens. 

Oracle: Intet nyt her
Ifølge Oracle er der ikke noget nyt i, at man skal betale for værktøjerne.

"Som vi har sagt mange gange, så svarer de kommercielle features til Sun Java for Business, JRockit Mission Control og JRockit Real Time - allesammen har altid været kommercielle produkter," lyder det i en e-mail fra Oracle til Computerworld.

Henrik Ståhl fra Oracle beskriver ændringerne i Java SE-licensen på sin blog.

Begrebet kommercielle features optrådte ikke i den gamle Java SE-licens, men er blevet indført i den nye Java SE-licens for at gøre det muligt at kombinere HotSpot- og JRockit-JVM til én JVM, forklarer Henrik Ståhl.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.