Artikel top billede

Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp

Lærerne efterlyser værktøjer for at integrere it

Danmarks Lærerforening mener ikke, at lærerne alene er ansvarlige for at forbedre elevernes it-færdigheder. Venstres uddannelsesordfører har ellers netop placeret ansvaret hos lærerne.

Læs også:
Venstre: Lærernes it-kompetencer samler støv

Kommune tager chancen: Køber skole-it for en formue

Resultaterne af den seneste PISA-undersøgelse viser, at der er plads til forbedring af de danske elevers færdigheder på en computer.

Venstres uddannelsesordfører, Peter Juel Jensen, forklarer, at både computere og lærerkompetencer er til stede.

Han mener derfor, at elevernes middelmådige resultater i blandt andet skærmlæsning skyldes, at lærerne er for dårlige til at inddrage it i undervisningen, og giver samtidig udtryk for, at politikerne rigtig kan gøre mere.

Danmarks Lærerforening er ikke overraskende uenig.

"Jeg mener, Juel (Peter Juel Jensen, red.) er galt på den, når han siger, at politikerne ikke har mere at gøre her. Det har de i allerhøjeste grad," fortæller Dorte Lange, formand for skole- og uddannelsespolitisk udvalg i Danmarks Lærerforening.

"Det er jo ikke nok, at man har sat maskinerne frem og sagt: 'Her er de, brug dem'," siger Dorte Lange og forklarer, at hun dog er tilbøjelig til at give Peter Juel Jensen ret, når han peger på, at it-potentialet ikke udnyttes godt nok af lærerne endnu.

"Problemet ligger i at bruge it didaktisk og pædagogisk - altså, hvornår er det en fordel, og hvornår er det ikke?" siger Dorte Lange.

Lærerne har brug for hjælp

Mange af landets nuværende folkeskolelærere er uddannet, før computeren blev en naturlig del af hverdagen. Dorte Lange forklarer, at mange af dem derfor er vant til at tænke undervisningen anderledes.

"Vi er alle sammen vældig godt inde i, hvordan vi bruger computerne rent teknisk. Men det her med at få inspirationen til, hvordan man bruger det fornuftigt i undervisningssammenhæng, det er mere vanskeligt. Det er her, der skal sættes ind," siger hun.

Danmarks Lærerforening mener, der er brug for mere inspirationsmateriale og videndeling omkring den pædagogiske inddragelse. Dorte Lange forklarer, at der er brug for diskussioner om, hvordan it kan bruges velvalgt i de rigtige situationer, så computere og smartboards bliver et naturligt og givende redskab i undervisningen og ikke et kunstigt element, lærerne er blevet påtvunget.

Dorte Lange mener dog ikke, at det udelukkende er lærernes fejl, at it ikke er bedre implementeret i undervisningen. Tekniske udfald giver hindringer.

"Mange oplever, at systemerne ikke er driftsikre nok. Det er ikke ment som en bortforklaring, for mange lærere bruger faktisk computerne. Men når man har forberedt et it-baseret undervisningsforløb, og det så viser sig, at udstyret på skolen simpelthen ikke fungerer, så skal du stå og opfinde en plan B i sidste øjeblik. Det går ud over undervisningen," fortæller Dorte Lange.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.