Artikel top billede

Foto: Dansk Røde Kors (Foto: Foto: Dansk Røde Kors)

Sådan indsamler Røde Kors data under katastrofer

"Crowdsourcing" er et populært og effektivt redskab til katastrofehjælp. Meget af tiden foregår det på lavteknologisk manér - se hvordan.

Mens smartphones langsomt overtager verdensherredømmet, er der ét område, hvor GSM-nettet bevarer tronen.

Når nødhjælps-organisationerne yder katastrofehjælp rundt omkring i verden, så er det nemlig GSM-nettet, der gør crowdsourcing muligt - og det redder liv.

"Jo mere man kan lette dataindsamling og -analyse, jo bedre og hurtigere kan man yde den nødvendige hjælp," siger Jacob Dybdal Schou fra Røde Kors' it-afdeling.

Shortnummer i Haiti

Crowdsourcing går i sin enkelthed ud på, at man overlader dataindsamlings-processen til de lokale.

På den måde får man et bedre kendskab til lokalområdet og indbyggerne, og det både letter og effektiviserer nødhjælpsarbejdet.

En måde at dyrke crowdsourcing på er ved at oprette et såkaldt shortnummer, altså et telefonnummer på tre-fire cifre.

Lokalbefolkningen kan så sende en sms til shortnummeret med informationer, som nødhjælpsorganisationen kan bruge.

"Lige nu tror jeg mest på de sms-tjenester, som opstod særligt i forbindelse med Haiti. Der kunne man sende en besked til et shortnummer, og ved hjælp af triagulering kunne man bestemme, hvorfra beskeden blev sendt. Det blev brugt med ret stor succes," siger Jacob Dybdal Schou.

Derfor bruger de GSM

Det er ikke kun det faktum, at koncentrationen af smartphones er lav i mange dele af verden, der ligger til grund for brugen af den ældre GSM-teknologi.

Der er også en række praktiske årsager, der spiller ind.

"Teknologien begynder at forme sig, men de (smartphones, red.) bruger en masse strøm, og strøm er ikke altid det, der er mest af i katastrofeområderne. De er også meget følsomme, hvor ældre GSM-telefoner er lidt mere robuste og har en længere batterilevetid," forklarer Jacob Dybdal Schou.

Han forklarer videre, at også GSM-mobilmaster er meget robuste. Mange af dem fungerer autonomt, det vil sige uafhængigt af omkringliggende omstændigheder, så de kommer ofte hurtigt op at køre efter nedbrud.

Vil gerne bruge smartphones

Selvom smartphones på nuværende tidspunkt ikke er specielt anvendelige til nødhjælp i de typiske katastrofeområder, så bruges teknologien, hvor den kan.

"Vi bruger smartphones til at overvåge brønde i Cambodja. I stedet for at vi skal rejse rundt til alle disse steder og indsamle data, kan vi udstyre lokale med en smartphone, og så får vi vores data på denne måde," siger Jacob Dybdal Schou.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere