Artikel top billede

Foto: Dansk Bredbånd.

Fiberselskaber: Vores investeringer er i fare

Elselskabernes satsning på fiber risikerer at blive sendt til tælling, mener de selv. Men ikke alle er enige i den påstand.

Konkurrencen på det danske bredbåndsmarked fungerer ikke, og løsningen er at sænke prisen for at leje sig ind i TDC's kobbernet, lyder opfordringen fra Telenor til IT- og Telestyrelsen.
 
Men hos energiselskaberne, der har gravet fiberbredbånd forbi omkring 700.000 hjem, advarer de imod at sænke prisen.
 
"Det vil være en mavepuster i forhold til dem, der forsøger at lave en alternativ infrastruktur til TDC's," siger chefkonsulent Christian Berg fra energiselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi.
 
Årsagen er, at energiselskaberne indtil nu har brugt omkring otte milliarder kroner på at grave fiberkabler forbi danske husstande og dermed skabe et alternativ til TDC's kobbernet.
 
Energiselskaberne frygter, at hvis lejeprisen i TDC's net bliver sat ned, så vil bredbåndspriserne generelt falde, og dermed får de endnu sværere ved at hente deres investering hjem. 

Ønsker TDC-alternativ

Christian Berg mener dog, at målsætningen fra politisk side må være at skabe et reelt alternativ til TDC's infrastruktur.
 
"At give et kortsigtet boost på TDC's eget net er for at give en håndsrækning til Telenor og Telia, bevares, men det er jo en konkurrence, som også fremadrettet er betinget af TDC," fortæller Christian Berg.
 
Han fremhæver, at Telenor og Telia vil være afhængige af, hvor TDC udbygger og opgraderer sit net.
 
"Det er ikke lig en sund konkurrence og ægte valgfrihed," siger han.
 
Chefkonsulenten fra Dansk Energi henviser til den telepolitiske aftale, som blev indgået af størsteparten af Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, Venstre, De Konservative, SF og CD i 1999 og som stadig er gældende for dansk telepolitik.
 
I den aftale står der, "at der skal være sund konkurrence på hele telemarkedet og ægte valgfrihed for alle forbrugere."

IT- og Telestyrelsen vil muligvis sænke prisen for adgang til TDC's net, når styrelsen udsender et udkast til en markedsafgørelse sidst på året.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.