Opråb til Thorning: Lad os så få den it-minister

Computerworld mener: Danmark har brug for en samlende it-minister. Se her hvorfor.

Leder: Tillykke til Helle Thorning-Schmidt (S) med statsministerposten og regeringsmagten. Foran venter mange udfordrende kompromiser og beslutninger.

En af de første bliver tilrettelæggelsen af resort-områder og dernæst udnævnelsen af ministre til at varetage de forskellige områder.

Tiden er nu inde til at udnævne en decideret it-minister, der samler og organiserer den digitale udvikling.

Danmarks it-udvikling har i de seneste 10 år været drevet på kryds og tværs i en lang række forskellige ministerier, der hver især har brugt forskellige store it-projekter som motor til udviklingen.

Indenrigsministeriet, skatteministeriet, finansministeriet, undervisningsministeriet, erhvervsministeriet, sundhedsministeriet og selvfølgelig videnskabsministeriet - eller "Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling," som det rettelig hedder - har alle været ankerpladser for forskellige dele af Danmarks it-udvikling, der på mange måder har været organiseret efter en koncerninspireret ledelsesmodel.

Det er alt sammen meget godt. Digitaliseringen af den offentlige sektor og centraladministrationen er nået langt i de seneste år, hvor vi for alvor har set, at den offentlige sektor har bevæget sig mod en mere moderne digital forretningsdrift.

En stor-industri med stort potentiale
En fokuseret it-udvikling kræver imidlertid mere end digitalisering af den offentlige sektor.

Ifølge tal fra Dansk Erhverv arbejdede 90.000 danskere i den danske it-industri i 2010. De omsatte for 220 milliarder kroner, hvoraf eksporten udgjorde 80 milliarder kroner.

Det er med andre ord en væsentlig industri for Danmark. Og samtidig en af de få industrier, der rækker ud i fremtiden med et (stadig) højt kompetence- og uddannelsesniveau.

Det betyder, at der er stort potentiale for den danske it-industri i ikke mindst de lande, der først er ved at tage hul på den digitale udvikling.

Skal dette potentiale udnyttes og være med til at sikre den danske velfærd på mange forskellige niveauer, kræver det styring, målrettethed og et klokkeklart signal om, at den danske regering vil satse på it og digitalisering som andet og mere end blot et værktøj til at spare kroner i den offentlige forvaltning.

Her kan vi rykke fra de andre
Det kræver en målrettet og koordineret indsats fra en regering, der bør anerkende, at netop it-området er en af de få områder, hvor Danmark endnu har mulighed for at distancere sig i den internationale konkurrence.

Det vil kræve en sammenhængende indsats fra implementeringen af it-baseret undervisning i folkeskolen over udviklingen af massive it-kompetencer og it-innovation på de højere læreanstalter til udvikling af gunstige og sammenhængende rammevilkår for it-erhvervet og etableringen af en velfungerende og automatiseret offentlig sektor baseret på tunge it-systemer. Og alt ind imellem.

Danmark og dansk velfærd er afhængig af it i fremtiden. Regeringens digitale udsyn er afgørende for lederskabet i denne fase, hvor Danmark forandrer sig fra et klassisk industrisamfund til et moderne informationsssamfund.

Danmark har alle forudsætninger for den optimale udnyttelse af it.

Lad os tage opgaven alvorlig og få trukket it-udviklingen helt frem manegen - med en it-minister som domptør, visionær og foregangsperson.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere


Bedre EDI til SAP

Mød førende danske virksomheder, der alle bruger SAP, og hør hvordan de har tacklet komplekse forretningsudfordringer med EDI. Lær af erfaringer fra Lemvigh-Müller og BESTSELLER, få INVIXO’s 5 skridt til bedre EDI, og hør om SAP’s seneste, massive satsning på deres integrationsplatform.

27. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.