UMTS-forlig godt modtaget

Fordelingen af de 1,2 milliarder UMTS-kroner bliver godt modtaget af tele- og IT-branche-organisationer. Der skal dog flere penge til, hvis det for alvor skal rykke, mener branchen. Tele-erhvervet - der betaler hele gildet - har for længst resigneret og regnede ikke med at få nogle af pengene tilbage.

Tele- og IT-sektoren erklærer sig overvejende tilfreds med den fordeling af 1,2 milliarder UMTS-kroner, som et bredt flertal i Folketinget i går blev enig om.

Regeringen, S, SF og R aftalte i går især at begunstige universiteterne med pengene, som staten tjente, da den sidste år holdt auktion over fire UMTS-licenser.

Dansk Handel & Service erklærer sig tilfreds med aftalens fokus på at øge forskning og innovation, men mener ikke, at aftalen rammer dybt nok ned i det behov, der for at udvikle nye områder som for eksempel "videnservice og oplevelsesøkonomi".

- Satsningen er ikke fremtidsrettet nok, når man tager i betragtning, at service har den største vækstkurve herhjemme og beskæftiger over halvdelen af befolkningen, siger Merete Daniel Nielsen, der er chefkonsulent i Dansk Handel & Service.

ITEK: Send flere penge
Dansk Industri gren for IT og Tele, ITEK, erklærer sig tilfreds med, at der med forliget er fundet en fornuftig balance mellem støtten til grundforskning og til innovation.

- Men vi havde dog gerne set, at der blev afsat endnu flere midler til området. Øget vækst og fornyelse på IT-området forudsætter, at der satses massivt på øgede bevillinger til IT-forskning, uddannelse og innovation på universiteterne, siger branchedirektør Tom Togsverd.

Med forliget afsatte Folketinget mere end halvdelen af beløbet til de såkaldte frie forskningsmidler - det vil sige midler, som universiteterne i vid udstrækning selv disponerer over. ITEK understreger, at universiteterne bør bruge disse penge i tæt samarbejde med virksomhederne.

- Kun på den måde kan vi skabe den nødvendige innovation i Danmark, siger Tom Togsverd.

Telebranchen resignerer

Teleindustrien - der har betalt de milliarder, der nu sluses ud i forskningsmiljøerne - har nok registreret, at pengene er blevet fordelt via forliget, men har udover det ikke forholdt sig yderligere til sagen.

- For os sluttede sagen, da man dengang politisk valgte en udbudsform, der alene havde til formål at optimere antallet af kroner, som man kunne få ud af det. Hvordan pengene nu fordeles, er egentlig teleindustrien ret ligegyldigt. Vi kan blot konstatere, at bevillingerne ikke er rettet direkte mod telebranchen, siger koncerndirektør i Sonofon, Allan Koch, der er formand for brancheforeningen Telekommunikations-industrien.

Staten tjente 3,8 milliarder, da den sidste år solgte de fire UMTS-licenser til de højstbydende selskaber, TDC, Orange, Telia og Hi3G, der betaler pengene i afdrag over 10 år.

Folketinget har nu fordelt omkring halvdelen af disse penge, som de fire selskaber skal betale indtil 2005.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?