Fogedforbud mod dybe links fra Singapore

Danske Dagblades Forening har vundet en sejr i kampen mod systematisk linkning til danske internetaviser. Fogedretten fastslår med et forbud, at man ikke kan omgå den danske lov om ophavsret ved at drive en nyhedssøgetjeneste fra den anden side af kloden.

Det danske selskab Web Intellegence Techonology, der tidligere hed Visator, må ikke videreformidle dybe link og uddrag fra danske netaviser, selv om det foregår fra et Singapore-baseret søsterselskab.

Sådan blev udfaldet i en fogedsag i dag - en sag anlagt af Danske Dagblades Forening mod Visator i januar 2003.

Dagbladenes organisation er vældigt godt tilfreds med kendelsen, som den ser som en sejr i dens kamp mod såkaldte "snyltertjenester".

- Vi er glade for, at vi har fået fastslået, at man heller ikke kan lave den slags numre ved at flytte sin tjeneste til udlandet. Virksomheder, der driver nyhedstjenester baseret på dagbladenes indhold uden aftaler med dagbladene, kan dermed ikke unddrage sig ansvar ved at udbyde tjenesterne fra tredielande, siger konsulent og jurist Holger Rosendal, Danske Dagblades Forening.

Sejr for nettets sundhed
Han understreger, at DDF ikke er imod dybe links som sådan. Tværtimod.

- Men det kan ikke være rigtigt, at man kan bygge en forretning op på andres materiale uden at skulle betale for "råvarerne". Derfor er denne kendelse en sejr for internettets sundhed. Det ville jo være umuligt at opbygge en forretning på nettet, hvis nettet var et helt anarkistisk og retstomt rum, mener Holger Rosendal.

Danske Dagblades Forening har tidligere kørt og vundet en lignende sag mod nyhedssøgetjenesten Newsbooster. Nu er der ikke umiddelbart flere sager på vej i den boldgade.

Fogedsagen var dyr
Visator sagde i februar i år, at selskabet lukkede sit danske kontor og selskabet bag, Web Intelligence Technology ApS. Det står heller ikke længere som "lokal partner" for Singapore-selskabet, der driver nyhedstjenesten.

Ifølge den daværende direktør Anders Nielsen var baggrunden for lukningen netop den fogedsag, som Danske Dagblades Forening anlagde i januar. Den gjorde det urentabelt at drive forretning i Danmark, sagde han dengang til Computerworld Online.

Visator havde ellers forsøgt sig med at sælge nyhedstjenesten fra til et selskab i Singapore for at slippe uden om juridiske krav herhjemme, og Anders Nielsen havde fra starten svært ved at forholde sig til fogedsagen fra Danske Dagblades Forening.

Web Intelligence Technology ApS har stadig en adresse og et telefonnummer i København, men der er ingen, der svarer telefonen.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?