Artikel top billede

It-projektledelse: Her er de nye tendenser

Særligt tre tendenser påvirker it-projektledelse, vurderer professor på CBS John K. Christiansen, som også har tre gode råd til dig, der er leverandør.

Læs også:
Rutineret ræv skal tjekke statens it-projekter

Sådan får Skat bedre odds på sine it-projekter


Verden forandrer sig, og det gør måden, man som leverandør bør tænke it-projektledelse på, også. Professor på CBS John K. Christiansen, som forsker i implementeringsstudier, it og organisationer og it-projektledelse, peger på tre tendenser, der påvirker it-projektledelse.

Den første er, at it-projekter ikke længere opfattes som noget, der kan gennemføres efter en snor med lang tids forudgående planlægning helt ned i detaljen, og med stramt opstillede og fastlåste deadlines indsat undervejs. I stedet er tankengangen skiftet ud med noget så ukonkret som en læreproces.

"Man er altså gået fra en meget lineær tilgang til it-projekter, til en erkendelse af, at man lærer noget undervejs," siger John K. Christiansen.

Professoren peger på, at de store forkromede it-projekter, hvor alt netop planlægges lang tid forud med stramme tidsplaner, budgetter og så videre, ofte går galt, fordi forretningen, omverdenen og måske sågar produkterne ændrer sig, inden projektet er færdigt.

Denne nye udvikling stiller nye krav til leverandørerne, der måske kan blive fristet af den mere fleksible og mere løst styrede projektledelse, til at fakturere mest muligt for at lave mindst muligt.

"De skal håndtere det fornuftigt og være åbne for, at man ikke fakturerer for bare mindre ændringer undervejs. For den agile projekt-tilgang kan hurtigt blive misbrugt af leverandørerne," fortæller John K. Christiansen.

Kontraktstyring

Den anden markante trend peger i nogen grad i en anden retning. Nemlig at it-projekter i flere it-afdelinger faktisk er et spørgsmål om kontraktstyring, da meget er outsourcet.

"Nogle it-chefer fortæller, at it-projekter i dag er blevet kogt ned til kontraktstyring," siger John K. Christiansen.

Ud fra dette strategiske valg af metode til at håndtere it-projekter på, bliver det naturligvis altafgørende, hvordan kontrakten er skruet sammen. Pladsen til agil tankegang vil alt andet lige være mindre, når man ikke selv sidder med det i organisationen, forklarer professoren. Samtidig dukker helt nye problematikker op. Eksempelvis omkring sikkerhed. Har kunden lagt for kritiske systemer ud, og er det overhovedet fornuftigt at slanke sin egen it-afdeling i takt med, at man lægger projekter ud?

"Det er emner, som organisationen selv må tage stilling til," siger John K. Christiansen.

Men tilbage står, at denne tendens stiller krav til leverandørerne om, at de må hjælpe til med at skabe tryghed for kunden, når vedkommende vælger at gå denne vej med sine til tider vitale it-projekter.

Virtuelt samarbejde

Den tredje tendens inden for it-projektledelse er det stigende samarbejde via virtuelle fora og internationaliseringen.

Projektstyringsværktøjer på nettet gør det billigt og let for alle, at samarbejde med folk fra Letland til Kina. Selv helt små danske it-firmaer kan være med.

"Det er blevet billigere og lettere for alle at være med, og værktøjerne gør det muligt at arbejde bedre sammen om dokumentation og så videre," siger John K. Christiansen.

Derfor vil kommunikation og kulturforskelle spille en endnu større rolle for it-projektlederne.

"Både opfattelsen af, hvordan vi gør tingene, og hvordan andre gør tingene, skal overvejes. Eksempelvis har man måske i Indien en anden opfattelse af, hvornår der er indgået en aftale," siger professoren.

Derfor er kommunikationen i forbindelse med it-projekter vigtigere end nogensinde før for leverandøren.

Læs også:
Rutineret ræv skal tjekke statens it-projekter

Sådan får Skat bedre odds på sine it-projekter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Du skal opdatere nu: Linux-servere i Azure står pivåbne for alvorlige angreb via nyopdaget OMIGOD-sårbarhed
Du bør omgående patche fire alvorlige sårbarheder i Linux VM’ere i Microsofts Azure-cloud. Sårbarhederne findes i Open Management Infrastructure (OMI) og kaldes OMIGOD. Se her, hvad du skal gøre.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Få overblik over forhindringer på den digitale rejse og kom hurtigt videre
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.