Artikel top billede

Netværks-virtualisering

Tilbage til hovedartikel

Formålet med netværksvirtualisering er at optimere og administrere sit netværk i virtuelle lokalnetværk (VLAN) fra ét enkelt administrationsværktøj.

VLAN gør det eksempelvis muligt for it-administratoren at adskille sit store, switchede netværk i mindre bidder, så eksempelvis nogle af virksomhedens afdelinger har hurtige forbindelser til serverne, mens andre må nøjes med langsommere netværksadgang.

Server manager Mikael Korsgaard Jensen fra Herning Kommune peger på, at virtuelle netværk i VLAN's giver en hel række af gevinster, hvis det er implementeret korrekt.

"Først og fremmest begrænser det broadcast-effekten i netværket, hvilket på dansk er unødig støj. Det svarer til, at man undgår at gå ind i et rum med 50 mennesker og råbe efter en specifik person for i stedet at sende en sms til denne enkelte person, som man vil have fat i," siger Mikael Korsgaard Jensen.

Del og hersk

Mere teknisk forklarer han, at netværksvirtualisering kontrollerer antallet af enheder, der kan være på et netværk.

Så når han sender IP-pakker ud til enheder som specifikke pc'er eller printere, kan han undgå at spamme alle enhederne med IP-pakkerne, men derimod målrette sine IP-pakker til specifikke enheder.

"Man deler simpelthen enhederne op i segmenter og kan sende til ét segment ad gangen," siger Mikael Korsgaard Jensen.
Giver øget sikkerhed

Hernings server manager fortæller samtidig, at VLAN's også kan øge sikkerheden i en konstant mere kompleks it-infrasturktur.
Han illustrerer det i et eksempel, hvor kommunens administrative applikationer og skolernes ditto er på samme virtuelle servere.

"Reelt kører skolens administration og kommunens administration i samme virtuelle setup. Men en server på en kommuneskole kan ikke få adgang til kommunens administration, fordi vi har adskilt de to servere i fuldstændigt isolerede, virtuelle netværk," siger Mikael Korsgaard Jensen.

Pas på fejl 40

Han fremhæver den menneskelige faktor som en af de største fejlkilder ved netværksvirtualisering, fordi det somme tider kan være svært at holde tungen lige i munden med fysiske og virtuelle netværk.

"I gamle dage kunne man tage et netværkskabel og følge det hele vejen fra den ene ende til den anden. Sådan er det ikke helt i virtuelle netværk, hvor man skal konfigurere sine netværk på forhånd," fortæller han.

"Så hvis man kommer til at lave en konfigurationsfejl og åbne de forkerte virtuelle netværk til de forkerte servere, enheder og personer, ja, så er det jo ikke så godt," fortsætter han med det, som man med rette kunne kalde en jysk underdrivelse.

Tilbage til hovedartikel
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


AI - bliv klogere på de kloge algoritmer

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, hvorpå vi arbejder og driver virksomhed. Der er imidlertid mange teknologiske, forretningsmæssige, strategiske, ledelsesmæssige og organisatoriske overvejelser, der er helt nødvendige, hvis man skal have succes med kunstig intelligens. Hør blandt andet om, hvordan du kommer godt igang med AI og machine learning

14. december 2021 | Læs mere


Sådan forsvarer du dig effektivt mod Ransomware

Mange danske virksomheder været ramt af succesfulde ransomware-angreb i det seneste års tid, hvor hackere formår at indsnige kode i systemerne, som de anvender til at blokere for organisationens data. På denne konference får du derfor overblik over en række muligheder for at modstå ransomware-angreb - og komme videre når de sker.

16. december 2021 | Læs mere