Artikel top billede

Få fire gode råd til eksotiske virtualiserings-teknikker

På rekordtid er virtualisering gået fra at være grundforskning til mainstream, og virtualisering gælder ikke kun servere. Få fire gode råd til at virtualisere desktop, storage, netværk og sikkerhed.

Det er virkelig svært at hade virtualisering.

For teknologien er en blandt mange nye it-trends, der for alvor er kommet for at blive og giver store hardware-besparelser, lettere it-administration og grønnere it-forbrug ved et lavere strømforbrug i virtualiserede miljøer.

Det viser alle tal og tendenser.

VMware og alle de andre

Selv om virtualiseringens nøglebegreb, hypervisoren, blev opfundet helt tilbage i 1965 af IBM, for at kunderne kunne emulere mainframes og transistorer, er det først VMwares hypervisor fra 1998, der betegnes som nøglen til moderne virtualisering.

Det skyldes, at VMwares hypervisor var bygget til x86-arkitekturen, som moderne pc'er og servere kører på, og som gør det muligt at oprette flere virtuelle maskiner på én fysisk server - også kaldet host (værtsmaskinen).

I 2001 introducerede VMware så sin første ESX-server, og selskabet har på rekordtid etableret sig som en it-gigant med en årlig omsætning på godt 15 milliarder kroner, væksten ligger på over 30 procent, og selskabet har i dag omkring 8.200 ansatte.

Konkurrenterne kommer

Siden VMware-gennembruddet med virtualisering i starten af det nye årtusinde er selskabet blevet fulgt til dørs af it-giganter som Microsoft, Citrix og senest Oracle, der alle har deres egne hypervisorere på hylderne.

Hypervisoren er dog siden introduktionen omkring årtusindeskiftet blevet skubbet i den kommercielle baggrund, og i mange tilfælde gives den gratis væk. 

Det skyldes, at virtualiseringsselskaberne for længst har fundet ud af, at pengene tjenes på den medfølgende management-software, som systemadministratorerne bruger til at kontrollere, at redundansen kører, at arbejdsbyrder automatisk kan smides frem og tilbage mellem virtuelle maskiner og optimere ressourceforbruget på den fysiske host.

Ikke kun servere

I dag anslår analytikerne fra IDC og Gartner, at halvdelen af alverdens servere er blevet virtualiserede, selv om forventninger for bare fem år siden lød på, at det tal nok kun ville ligge i omegnen af 20 procent i 2010.

Men det er langt fra kun servere, der kan virtualiseres, mener server manager Mikael Korsgaard Jensen fra Herning Kommune, der selv har virtualiseret 99 procent af serverfarmen i kommunen. 

Det betyder, at kommunen kører med 250 virtuelle maskiner fordelt på 10 fysiske hosts med blandt andet en strømbesparelse på 1,2 millioner kroner til følge.

Her giver han et indblik i fire andre områder, som du med fordel kan kigge nærmere på, hvis du vil optimere din it-infrastruktur:

Desktop-virtualisering

Storage-virtualisering

Netværks-virtualisering

Sikkerheds-virtualisering

Hvis du selv har flere gode tips til virtualisering, skal du være meget velkommen til at videndele i kommentarfeltet under denne artikel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere