Tegning: Lene Sekjær.

Kommune banker i bordet: Får vi ODF eller OOXML?

Den nærmest uendelige diskussion om, hvorvidt det offentlige Danmark skal indføre ODF eller OOXML, begynder at tære kraftigt på tålmodigheden og pengepungen i en offentlig it-afdeling.

Christiansborgs længst verserende debat er blevet forlænget med Folketingsvalget i september og nedlæggelsen af IT- og Telestyrelsen i kølvandet på etableringen af Danmarks nye regering. 
 
Ja, det drejer sig selvfølgelig om marathon-debatten om at lade offentlige myndigheder udveksle dokumenter i ODF- eller OOXML-formatet - eller begge formater.
 
Oktober blev november
Der skulle ellers have været udstedt en anbefaling om det ene eller det andet format fra IT- og Telestyrelsen i starten af oktober, men den anbefaling er grundet rokeringerne i Danmarks politiske top blevet udskudt endnu engang på ubestemt tid.
 
Men udsættelse på udsættelse hjælper ikke Viborg Kommune, der sidder i overvejelser omkring, hvorvidt kommunen skal investere i Microsofts Office 2010 eller kigge nærmere på open source-kontorpakker som eksempelvis OpenOffice eller LibreOffice.
 
"Vi vil gerne have en afklaring, fordi vi har behov for det pejlemærke til brug for vores strategi og beslutningfase, som vi arbejder med lige i øjeblikket. Sagt med andre ord, så beder vi Folketinget om hurtigt at træffe en beslutning om, hvilke formater vi skal kunne understøtte og arbejde med i kommunerne," siger Viborgs it-chef, Erik Sørensen, til Computerworld.
 
Mere end kontorpakker
Årsagen til, at Erik Sørensen står og tripper utålmodigt, er, at det offentliges valg mellem OOXML- eller ODF-formater har direkte indflydelse på organisationernes it-infrastruktur.
 
Det skyldes, at de to såkaldt åbne standarder egner sig særligt godt til hver sin kontorpakke. ODF er således født ind i open source-kontorpakker som OpenOffice, mens OOXML virker mest optimalt i Microsofts eget Office-miljø. 

Dertil kommer det, at disse kontorpakker skal integreres med kommunens bagvedliggende infrastruktur, hvor Microsoft Office passer bedst med Microsofts andre produkter, mens open source-kontorpakker klikker mest harmonisk med løsninger fra open source-giganter som IBM og Oracle.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Staten får kæmperabat på over 360 millioner på nyt toldsystem fra Netcompany og Intrasoft: Her er den endelige pris
Netcompany og Intrasoft har barberet prisen for kommende toldsystem ned med over 360 millioner kroner. Det er mere end en halvering af udbudsprisen. Tjek prisen her.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
I 2018 blev 300 europæiske virksomheder spurgt til deres samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis anvendes fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Whitepaperet fortæller også om vigtigheden af at finde en EDI-leverandør, som kender dit marked og dine muligheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.