Artikel top billede

Harddisk-mangel sætter skub i SSD-salget

Knapheden på harddiske giver fremgang på SSD-markedet. Men det kan snart ændre sig igen.

Læs også:

Oversvømmelserne i Thailand giver os dyrere pc'er

Computerworld News Service: Antallet af hasteordrer på solid state-drev (SSD) steg markant i sidste måned i kølvandet på massive oversvømmelser i Thailand, der resulterede i en alvorlig mangel på harddiske.

Hasteordrer på SSD'er er steget ifølge DRAMeXchange, der er en forskningsdivision hos TrendForce, på trods af at leverancerne af slutmarkedsprodukter såsom pc'er, smartphones og tablet-pc'er fortsat er faldet på grund af den svage økonomi.

Hukommelseskort, der ligesom SSD'er anvender NAND-flashhukommelse, har oplevet en enorm leverancenedgang på grund af oversvømmelserne i Thailand, der har lukket flere fabrikker, der producerer digitalkameraer.

Mere end 10 harddiskfabrikker er blevet lukket på grund af de thailandske oversvømmelser. Derfor har pc-producenterne forberedt sig på væsentlige mangler i forsyningen af hardwaredele.

I første halvdel af 2011 stod Thailand for 40-50 procent af den globale harddiskproduktion. Først i november blev næsten halvdelen af Thailands produktion direkte ramt af oversvømmelserne. Det standsede produktionen helt på visse fabrikker, mens mange andre kæmper med dårlig adgang og strømafbrydelser.

Det fulde omfang af skaderne på harddiskfabrikkerne kendes ifølge markedsanalysefirmaet IDC ikke, før vandmasserne er faldet tilstrækkeligt, men det står allerede nu klart, at der vil være forsyningsknaphed ind i første kvartal 2012.

Det betyder det for priserne

Harddiskpriserne bør ifølge IDC være stabiliseret igen til juni, og branchen vil sandsynligvis være tilbage til det normale engang i andet halvår 2012.

Fang Zhang, der er storageanalytiker hos markedsanalysefirmaet IHS iSuppli, oplyser, at priserne på harddiske er steget for både systemproducenter og forbrugere og i visse tilfælde med over 30 procent.

Det er dog ikke sandsynligt, at disse prisstigninger vil få særligt mange til at købe de endnu dyrere SSD'er.

De fleste, der køber en pc til 4.000 kroner, vil ikke være tilbøjelige til at bruge yderligere 1-2.000 kroner på en SSD, vurderer Zhang. SSD'er er stadig nicheprodukter til formål og brugere i den høje ende af markedet.

"SSD'er er stadig alt for dyre," siger hun. "De koster mindst 10 gange så meget som harddiske."

Der er dog ifølge Zhang et marked for SSD'er og flashhukommelse i ultrabooks og tablet-pc'er, som er afhængige af kvaliteter som lav vægt og pålidelighed.

Det er analytiker Andrew Reichman fra Forrester enig i. Han påpeger, at der er megen snak i branchen om, at harddiskknapheden måske vil sætte skub i salget af SSD'er, men selv tvivler han på udsigterne i den prognose.

Hvad angår produktionen af storage-array og servere, fremhæver Reichman eksempelvis, at leverandørerne typisk sørger for at have nok harddiske på lager til at sikre forsyningen i mindst fem måneder.

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

Oversvømmelserne i Thailand giver os dyrere pc'er
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?