Artikel top billede

Her er dommen over Asus' superslanke ultrabook

Asus har med Zenbook UX31 skabt en maskine, der er den absolut mest interessante ultrabook i øjeblikket. Her får du vores dom.

Læs også:

Nu kommer næste bølge af ultrabooks væltende

Asus UX31 er seneste bud på en superslank bærbar med masser af motorkraft og fornuftig batterilevetid.

Denne type computer kaldes også for ultrabook, men Asus har forvirringens skyld valgt at kalde sin maskine for Zenbook.

Den bærbare pc er pakket flot ind i aluminium og fremstår elegant og eksklusiv. Der er ingen tvivl om, at Asus' designere har nærstuderet MacBook Air, før de selv fandt på Zenbook.

Ligesom Apples model er kanterne hårde og designet minimalistisk, mens låget skiller sig ud i forhold til MacBook Air.

Her har Asus valgt en let skinnende overflade, der ligner noget fra et industrikøkkenbord.

Maskinen føles robust, og vægten er 1,3 kilo. Den er derfor en fornuftig flad følgesvend, som med sine 13 tommer ikke er voldsomt stor.

Skærmopløsningen er 1600 gange 900 pixel, og dermed tager Asus førstepladsen foran 13 tommer-konkurrenter som MacBook Air med 1440 gange 900 pixel samt Acer S3 og Samsung Series 9 med 1366 gange 768 pixel

Betyder den højere opløsning så noget? Bestemt. Det udnytter langt bedre de 13 tommer, da du kan have flere ikoner på skærmen, og det er nemmere at multitaske med flere åbne vinduer.

Det giver et godt overblik, og det er et kæmpe plus.

Masser af muskler

Asus Zenbook UX31 er udstyret med en Core i7 processor, mens de fleste andre ultrabooks nøjes med lillebror Core i5.

Det betyder, at der er mere motorkraft med Asus' model, og det viste sig også helt tydeligt, da vi testede UX31 med benchmarkprogrammet PC Mark Vantage.

Den bærbare computer scorede 10.411 point, og det er langt bedre end andre ultrabooks, der kører Windows.

Acer S3 fik eksempelvis 4.912 point, mens Samsung Series 9 måtte nøjes med 6.895 point.

Zenbooks største styrke er den indbyggede SSD-disk på 128 gigabyte samt naturligvis den lynhurtige processor.

Ligesom konkurrenterne er afvikling af avancerede 3D-spil ikke den flade computers favoritdisciplin, men generelt er Asus UX31 virkelig en gennemført allround-maskine til kontorbrug, film, småspil og billedredigering.

Det tager 26 sekunder at starte maskinen op, når den har været helt slukket.

Til sammenligning tager det over et minut for Acer S3, der dog også er udstyret med en traditionel harddisk i den udgave, som vi testede.

Når Zenbook er i dvale, tager det kun få sekunder at vække den til live med fuld adgang til internet. Der er intet at udsætte på hastigheden.

Læs også:

Nu kommer næste bølge af ultrabooks væltende

Et lille strejf af Danmark

Læs også:

Nu kommer næste bølge af ultrabooks væltende

SSD-disken er 128 gigabyte ligesom Samsung Series 9 og standardudgaven af MacBook Air.

For nogle kan 128 gigabyte virke som en begrænsning, men til vores brug er det en glimrende størrelse. 

Stadig flere af vores filer er i øjeblikket ved at flytte hjemmefra for at bosætte sig på nettet i webtjenester som SkyDrive, og vores musik får vi streamet fra Spotity eller WiMP.

Film lejes naturligvis også og behøver ikke at ligge og fylde på harddisken. 

Hvis du skal bruge Asus UX31 som din primære computer, kan du på lidt længere sigt overveje en ekstern harddisk til eksempelvis billeder og tunge videofiler.

Som udgangspunkt er lagerpladsen glimrende, og på rigtig mange områder er vi voldsomt begejstrerede for Asus UX31, som er en af de lækreste og hurtigste bærbare computere i ultrabook-klassen. 

Det er dog ikke alt, som er perfekt, og især tastaturet driller en smule. Når tasterne trykkes hårdt ned, bøjer hele keyboardet som en lille trampolin.

Det er ikke kritisk, men her mister Zenbook lidt af sin magi. Tasterne er i øvrigt meget glatte og føles plastikagtige på den ufede måde. Her er plads til forbedringer, Asus. 

Omformere giver plus i karakterbogen

Computeren er udstyret med to USB-porte (den ene med USB 3.0), og de er placeret i hver sin side. Der er også blevet plads til en SD-kortlæser, stik til hovedtelefoner, micro HDMI og mini VGA.

Der følger en omformer med, så du koble den bærbare til en projektor med VGA-tilslutning. 

Asus UX31 har også en omformer fra USB til Ethernet, og det betyder, at du kan koble computeren til en kablet internetforbindelse. 

Ekstraudstyret er med til at give Zenbook endnu et plus i karakterbogen, og til sammenligning må du for lignende omformere til MacBook Air selv smide flere hundrede kroner på disken. 

Som en bonus har Asus UX31 fået et lille strejf af Danmark, da den indbyggede højttaler er baseret på Bang & Olufsens ICEpower-teknologi.

Den har også været brugt i andre Asus-produkter, blandt andet den tæskedyre bærbare NX90

Under skærmen på Zenbook sidder den aflange højttaler, der er næsten lige så lang, som skærmen er bred. 

Er lyden så bedre end normalt? Tja, det kræver ikke ret meget at forbedre de ofte pivringe indbyggede højttalere, som de fleste bærbare computere er udstyret med.

Derfor er ICEpower ganske udmærket, men det er næppe noget, som vil få en hardcore lyd-aficionado til at sætte sit dyre stereoanlæg til salg på dba.dk. 

Det bedste af det bedste ... lige nu

Efter at have set på andre ultrabooks som Acer S3, Samsung Series 9 og MacBook Air er vi ikke i tvivl om, at du får mest maskine for pengene med Asus. 

Ud over sit meget lækre design har computeren masser af hestekræfter og højere skærmopløsning end konkurrenterne. 

Prismæssigt ligger Asus Zenbook UX31 omkring 8.500 kroner i skrivende stund, og den er derfor billigere end både MacBook Air og Samsung Series 9. 

Konkurrenten Acer S3 er med prisskilt på 6.500 kroner den billigste ultrabook, men Asus' model er så meget bedre på alle punkter lige fra harddisk, skærmopløsning til processor, at de ekstra 2.000 kroner er ekstremt godt givet ud. 

Asus Zenbook UX31 er ubetinget kongen af ultrabooks i Windows-land i øjeblikket, og den får karakteren fem ud af seks og en meget varm anbefaling herfra.

Læs også:

Nu kommer næste bølge af ultrabooks væltende




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere