Artikel top billede

Sådan husker du alle de komplicerede passwords

Derfor er det strengt forbudt at bruge det samme password flere steder.

Hvor mange forskellige passwords bruger du, når du færdes på nettet?

Mange mennesker - inklusive denne skribent - har kun et par enkelte udvalgte passwords, der bruges på mange forskellige tjenester.  

Men det er ikke nogen god idé, advarer Ivan Bjerre Damgård, der er professor i it-sikkerhed ved Aarhus Universitet

Ikke stærkere end det svageste led

Bruger du det samme password og brugernavn overalt, kan du være på den, hvis bare én af dine mange net-tjenester bliver komprimitteret.

Ivan Bjerre Damgård gør derfor opmærksom på, at dit password ikke er stærkere end sikkerheden hos det svageste net-sted, hvor du bruger det.

På mange nettjenester skal du oplyse din email-adresse i stedet for et brugernavn, når du logger ind. Og din email-adresse vil derfor være et let bytte for it-kriminelle, hvis du også bruger din mail-adresses adgangskode hos de tjenester.  

Men hvis du skal have et forskelligt password på alle de tjenester, du bruger, kan det hurtigt udvikle sig til et uoverskueligt password-helvede. 

Derfor har vi tre gode råd, der kan hjælpe dig med at holde styr på dine mange forskellige passwords.

Her er tre gode råd til at huske dine kodeord

1. Inddel dine passwords i kategorier

Ivan Bjerre Damgård har selv opgivet at have et seperat password til hver eneste nettjeneste. 

"Ingen levende mennesker kan selvfølgelig huske deres passwords, hvis de har et forskelligt password til alt," siger han.

Derfor har han valgt at have flere forskellige kategorier af passwords. Det betyder, at de allervigtigste tjenester som eksempelvis hans netbank og mail-konti har deres egne individuelle passwords, der ikke bliver brugt andre steder.

Så kan der være en knap så vigtig kategori, hvor enkelte tjenester deler et password, og til sidst kommer den mindst vigtige kategori, hvor alle tjenesterne bruger et password, der er let at huske. 

2. Brug et password-huske-program

Der findes en lang række forskellige programmer, der kan hjælpe dig med at huske dine password. 

PC World Business Center har tidligere omtalt en række af denne type programmer, og her er især programmerne 1Password og LastPass værd at fremhæve. 

Ivan Bjerre Damgård bruger dog ikke selv sådan et password-program, men mener, at det kan være et fint værktøj til de glemsomme. 

"Det betyder i hvert fald, at det er let for dig at administrere mange forskellige passwords. Men der er også en bagside ved at bruge denne type programmer, fordi du lægger alle dine æg i én kurv, og hvis password-programmet bliver hacket, har hackerne pludselig adgang til alt," siger Ivan Bjerre Damgård. 

3. Husk på en sætning

De mest sikre passwords består ofte af abstakte bogstav-sammensætninger, der ikke umiddelbart giver nogen mening. Men et password er lettere at huske, hvis det indgår i en kontekst, mener Ivan Bjerre Damgård. 

"Derfor kan du gøre det, at du finder en sætning, der er let at huske, og tager det første bogstav i hver af ordene i sætningen. Det giver dig et password, der virker helt tilfældigt for udenforstående, men stadigvæk er let at huske. Det ved jeg virker for mange," siger han.

Læs også:
Sådan stjæler hackerne dine vigtige passwords  

Sådan får du styr på det store password-helvede

Her er dit nye kodeord: |>{ / /()®1[)

Her er de 25 værste passwords




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere