Artikel top billede

Vestlige regeringer står bag flere og flere it-angreb

It-angreb, der er udført af nationalstater, sker i stigende omfang i de vestlige demokratier og ikke kun i totalitærstater.

Læs også:
Ny tendens: Hackerne har nye kæmpemål i sigte

Udenlandsk spionage mod dansk it-virksomhed

Stuxnet ramte Irans atom-centrifuger

Hvad har Iran, Nordkorea, USA og Tyskland til fælles?

Svaret er, at alle landene udfører it-angreb mod borgere eller mod andre lande, lyder vurderingen fra et sikkerhedsfirma.

"2011 har budt på en helt ny slags it-kriminelle bagmænd, der hverken går efter penge eller berømmelse," siger Michael Dahl, landechef for sikkerhedsfirmaet F-Secure.

"Vi har set en række spektakulære it-angreb udført af nationalstater, der ikke bare tæller totalitære styrer, men også vestlige regeringer. Udviklingen er dybt bekymrende, og den bør sende det internationale retssamfund på overarbejde," mener han.

Angrebene fra regeringsmagter er ifølge F-Secure kendetegnet ved overvågning af borgerne eller ødelæggelse af infrastrukturer.

Fra nørder til statsoverhoveder

It-angrebene har gennem de sidste tyve år ændret sig fra at være nørdede teenager-drenge, som skulle imponere hinanden med digitale bedrifter uden andet formål end at komme igennem sikkerhedshegnene i virksomheder eller organisationer.

Sidenhen er kriminaliteten blevet mere organiseret med udgangspunkt i at tjene penge.

Også etiske eller holdningsmæssige spørgsmål har drevet it-kriminalitet, eksempelvis i forbindelse med grupper som Anonymous og LulzSec.

Til den portefølje skal man nu lægge en ny kategori bestående af nationalstater.

Tyskland i opbrud om privacy

Et af de lande, som F-Secure fremhæver, er Tyskland, der er under skarp anklage for systematisk overvågning af borgerne i det store land.

I Tyskland har flere delstater allerede indrømmet, at man gennem flere år har benyttet malware, der er udviklet for statens penge, til overvågning af personer, som er indblandet i kriminalitet.

Det handler om et program, som de tyske myndigheder først og fremmest bruger til at aflytte ip-telefoni med, men som angiveligt åbner en bagdør på computeren og selv er i stand til at hente og installere yderligere software.

Striden i Tyskland står nu om, hvorvidt overvågningen er sket inden for lovens rammer.

Den kontroversielle hacker-gruppe Chaos Computer Club i Tyskland har skilt koden ad i programmet, og de hævder, at overvågningen er så omfattende, at loven bliver brudt.

Den tyske justitsminister har beordret en undersøgelse, mens den tyske indenrigsminister har afvist, at der bliver brugt et sådant program på statsligt niveau.

Den tyske sag kan have spredt sig til den arabiske del af verden.

I forbindelse med opgøret i Egypten har oprørerne fundet oplysninger på den egyptiske efterretningstjenestes computere, der indikerer, at et firma fra Tyskland har givet et tilbud på software, som kan bruges til overvågning af borgere i landet.

USA og Israel er under anklage

Af andre kendte eksempler er det omfattende Stuxnet-angreb, der blev afsløret i 2010, og som antagelig var rettet mod Bushehr-atomkraftværket eller Natanz-atomanlægget i Iran.

"Der er kraftige indicier, som peger på, at det var en fælles indsats mellem regeringerne i USA og Israel, og angrebet viste med tydelighed, at regeringer i samarbejde bruger it-kriminalitet i organiseret form for at ramme mål, som enten er fysisk vanskeligt tilgængelige eller for politisk kontroversielle at angribe med traditionelle metoder," lyder det fra Michael Dahl.

Hvad sker der med retssikkerheden?

De mange eksempler på systematisk overvågning i lande, som man ikke umiddelbart forbinder med denne type kriminalitet, stiller spørgsmålstegn ved retssikkerheden for den enkelte borger.

"Det internationale samfund er nødt til at reagere," siger Michael Dahl:

"Man skulle mene, at det internationale samfund har en stor interesse i at sikre borgere over hele verden en helt grundlæggende retssikkerhed imod statsstøttede it-angreb."

"Det er helt afgørende, at der bliver taget et initiativ nu, for ellers tør jeg ikke tænke på, hvor næste skridt i udviklingen tager os hen," siger han.

Læs også:
Ny tendens: Hackerne har nye kæmpemål i sigte

Udenlandsk spionage mod dansk it-virksomhed

Stuxnet ramte Irans atom-centrifuger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.