Foto: Mikael Rieck.

Sådan vil Sønderborg blive it-verdensby

Interview: Store it-planer skal sætte Sønderborg på verdenskortet. Den tidligere videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen skal gøre drømmen til virkelighed.

Fra sit nye kontor på fjerde etage i Sønderborgs markante Alsion-bygning har Charlotte Sahl-Madsen udsigt ud over det havneområde, som fuldstændig skal ændre sit udseende i de kommende år.

Den tidligere videnskabsminister har skiftet ministerbilen og kontoret på Bredgade ud med lidt mere beskedne rammer i det sønderjyske, men tempoet er lige så højt som altid.

Charlotte Sahl-Madsen har kun været igang i 10 dage og hun har allerede travlt med at udvikle planer for den kunsthal, der skal sætte Sønderborg på verdenskortet.

Nyansat direktør
Konceptet har eksisteret siden 2008, hvor den kendte arkitekt Frank Gehry afleverede sin masterplan for det centrale havneområde i Sønderborg.

Her skal der bygges et nyt stort hotel med vandpark og konferenceafdeling, kontorbygninger, lejligheder - og kunsthallen, der er dedikeret til new media art.

Nu er Sahl-Madsen ansat som direktør for fusionsprojektet, der skal kombinere et udstillingssted for digital kunst, et forsknings- og udviklingscenter for it i undervisningen samt et formidlingscenter for velfærdsteknologi.

De to sidste er Sahl-Madsens egen idé - og hun lægger vægt på, at det er vigtigt at bringe teknologien tæt på borgerne.

"Jeg er meget opmærksom på, at det hurtigt kan komme til at virke meget abstrakt for mange mennesker. Derfor er vigtigt at komme med konkrete eksempler, hvor borgerne selv kan afprøve de nye teknologier og dermed få konkretiseret mulighederne. Vi har ikke tænkt os at vente på, at kunsthallen står færdig. Mens vi arbejder med fundraising vil vi bruge de eksisterende rammer på havnen til at afholde forskellige events så man løbende kan få et indtryk af, hvad der kommer," siger Charlotte Sahl-Madsen og kigger over mod de lagerbygninger, som om nogle år skal vige pladsen for kunsthallen.

Efter planen skal den nye bygning - "kunsthal" er kun en foreløbig betegnelse og Sahl-Madsen modtager gerne forslag til det endelige navn - stå færdig i år 2017. Men denne dato er ligesom anlægssummen på 200-300 millioner kroner kun et foreløbigt skøn.

Først skal pengene skaffes
Ligesom det nye projekt er den tidligere minister også en blanding af mange verdener.

Hun har en fortid som museumsdirektør, udviklingschef i Lego og direktør for Danfoss Universe parken på Als.

Med dén baggrund - og bopæl i det sønderjyske - er det svært at se, at jobbet kunne være gået til en anden person end hende. Et job, hvor hun bogstaveligt talt skal starte helt fra bunden.

Indtil videre er Sahl-Madsen den eneste ansatte, og hun skal varetage sit job fra det spartansk indrettede kontor på Alsion.

Den første store opgave bliver at skaffe pengene til at bygge kunsthallen.

"Vi har fået et tilsagn fra Sønderborg kommune om et driftstilskud på 10 millioner kroner om året fra den dag, hvor vi åbner for udstillingerne. Men kommunen kommer ikke til at betale for byggeriet. Her skal vi ud og skaffe penge fra private fonde, men det er selvfølgelig helt afgørende for vores fundraising, at den fremtidige drift dermed allerede er garanteret," siger Sahl-Madsen.

Hun regner heller ikke med at skulle ansætte et stort antal medarbejdere til at holde projektet kørende.

Der bliver snarere tale om en virtuel organisation, hvor man vil tiltrække de dygtigste folk på feltet verden over og knytte dem sammen over videokonferencer og andre former for telepræsens.

"Vi ville være nogle skarn hvis vi ikke selv mestrer de muligheder som digitaliseringen giver for at samarbejde over store afstande. Jeg er netop nu ved at sammensætte et internationalt board of advisors, og her er meningen heller ikke, at de skal flyve til Sønderborg hele tiden," siger hun.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hvor klogt er dit netværk?
Er dit netværk klar til fremtiden? Nye tider kræver fleksibilitet. I denne eGuide får du en håndfuld konkrete eksempler på, hvordan du kan optimere og fremtidssikre virksomhedens netværk.