Bliv klogere: Sådan fungerer in-memory databaser

In-memory-teknologi kan revolutionere business intelligence med lynhurtige dataanalyser. Her kan du blive klogere på teknologien, der kan få afgørende betydning for fremtidens databaser.

Læs også:

Sådan får du styr på dit performance-problem

SAP-topchef: Her er vores tre store satsninger


En teknologi, der vil vende op og ned på databasemarkedet og give fremsynede virksomheder kæmpefordele?

Eller en interessant nicheteknologi for virksomheder med helt specielle behov?

Meningerne er delte om in-memory-teknologien.

Konceptet er, at man i stedet for at have data liggende på diske og så lade databasesoftwaren læse og skrive til diskene, efterhånden som applikationerne beder om det, lader virksomhedens databaser køre i lynhurtig RAM.

Der er tale om en vision, som ikke er fuldt realiseret endnu, men blandt andre SAP har allerede taget de første skridt til at virkeliggøre visionen.

"In-memory-teknologien gør databehandling så meget hurtigere, at det vil ændre it-anvendelsen på samme måde, som client server-arkitekturen har gjort det," har SAP's øverste chef, Jim Hagemann Snabe, [url= udtalt til Computerworld.

Det betyder det for forretningen
De foreløbige resultater af SAP's teknologi (se boks) viser imponerende svarhastigheder på komplekse forespørgsler.

Det begejstrer Mads Frank, konsulentdirektør hos Platon, som blandt andet specialiserer sig i datawarehouse- og business intelligence-løsninger.

Begejstringen skyldes ikke så meget den fascinerende teknologi som de forretningsmæssige muligheder.

"Mange kunder efterspørger det her lidt famøse begreb self-service. Mange er trætte af den lange implementeringstid, hvor der kan gå tre måneder, fra man får en idé, til man rent faktisk får det implementeret," forklarer Mads Frank.

Det kan nemlig være en lang proces at udtrække data fra produktionssystemer, transformere data, så de er egnede til analyseformål, og endelig loade dem ind i en specielt opbygget datastruktur i et datawarehouse. Den såkaldte ETL-proces vil tage mindre tid med in-memory.

"I min verden er det her, den helt store revolution ligger. Meget af analysefunktionen kan flyttes helt ud i forretningen. In-memory er egentlig bare noget infrastruktur, som er med til at drive nogle perspektiver om self-service."

"Forretningen kan selv tage ejerskab af analyserne i stedet for at skulle ind til it-afdelingen og bestille noget indkøbsrapportering eller opfølgning på supply chain. Ved at anvende in-memory-acceleratorer kan vi tilgå data i deres grundform, fuldstændig som de ligger i deres operationelle miljøer," siger Mads Frank.

Han ser et skifte væk fra, at virksomhederne
træffer beslutninger på baggrund af historiske data og i stedet handler ud fra den øjeblikkelige situation.

"Det giver mulighed for en proaktiv brug af data i ledelsesopfølgning og rapportering, når man ved, hvordan virkeligheden ser ud lige nu, frem for hvordan den så ud i går," begrunder Mads Frank.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.